Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πρέβεζας 28-29/8/2010

Με κεντρικό σύνθημα "Ο ρατσισμός γεννά το φόβο, η αλληλεγγύη την ελπίδα" και με συμμετοχή κατοίκων της περιοχής και μεταναστών έγινε στην Πρέβεζα το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία ν. Πρέβεζας. Ήμασταν και εμείς εκεί στην συζήτηση του Σαββάτου για την ιθαγένεια, σε μια καλοκαιρινή γιορτή ανοιχτή σε μικρούς, μεγάλους και σε όλους εκείνους που ασφυκτιούν κάτω από την οικονομική πολιτική που λεηλατεί τις ζωές των πολλών, προκειμένου να σώσει τους λίγους υποστηρικτές της. Ενημερώσαμε, για την κατάσταση των προσφύγων στην Ηγουμενίτσα, ενημερωθήκαμε και κάναμε καινούργιους φίλους.

Σάββατο 28 Αυγούστου ώρα 20.00 – Πυροβολικό
Συζήτηση με θέμα: Ιθαγένεια και ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης.
Εισήγηση από τους : Θόδωρο Συμεωνίδη , μέλος του Δ.Σ. Δικ. Συλ. Αθήνας και Νίκο Γιαννόπουλο - Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Μετά ακολούθησε συναυλία αλβανικού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής.

Ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συζήτηση :

H Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών, με τον μεγαλύτερο μάλιστα αναλογικά αριθμό μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο N. 1975/1991 υπήρξε το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στη χώρα και ακολούθησε ο N. 2910/2001, ο οποίος προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με μια διαδικασία όμως εξαιρετικά γραφειοκρατική. Υποχρέωνε τους αλλοδαπούς σε εφοδιασμό με διπλές άδειες για το ίδιο χρονικό διάστημα (άδεια εργασίας και άδεια παραμονής) από διαφορετικές υπηρεσίες (νομαρχία και περιφέρεια αντίστοιχα), υποβάλλοντας μάλιστα δύο φορές όμοια δικαιολογητικά. Το νέο νομοθέτημα που έρχεται λοιπόν να καλύψει μια νομική υποχρέωση αλλά και μια κοινωνική ανάγκη. Έχει δεδομένα θετικά σημεία:
α) Προβλέπει ενιαία άδεια διαμονής - εργασίας,
β) Καθιστά μία και μόνη υπηρεσία, την Περιφέρεια, αρμόδια για την έκδοση αδειών.
γ) Προσπαθεί να συστηματοποιήσει και να κωδικοποιήσει ένα δαιδαλώδες φάσμα τροποποιήσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.
δ) Προβλέπει ειδική άδεια διαμονής για τα θύματα του εμπορίου ανθρώπων.
ε) Αποκαθιστά σε κάποιο βαθμό την ενότητα του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό.
Δυστυχώς όμως και με αυτό το νομικό πλαίσιο διατηρείται ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας - παρανομίας για την πλειοψηφία των μεταναστών & μεταναστριών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
• Αποκλείονται από τη νομιμοποίηση όσοι δεν έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στο παρελθόν, δηλαδή ο ένας στους δύο μετανάστες και μετανάστριες.
• Απαγορεύεται η κινητικότητα και εμποδίζεται η διεκδίκηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με την απαγόρευση αλλαγής ειδικότητας, μετακίνησης σε άλλη περιφέρεια, με την απέλαση στην περίπτωση ανεργίας ή αναζήτησης εργασίας. Επίσης η ομηρία των μεταναστών παρατείνεται σε 5-6 έτη, από την αίτηση μέχρι την οριστική διαδικασία της συνέντευξης για νομιμοποίηση.
• Υπάρχει στο νόμο εισπρακτικό αλλά και αποτρεπτικό τους πνεύμα, με εισοδηματικά όρια για την επανένωση οικογενειών που στην ουσία την καθιστούν αδύνατη για πολλούς κακοπληρωμένους μετανάστες..
• Η απαγόρευση της εργασίας των μελών της οικογένειας, για ένα χρόνο από την έλευσή τoυς στη χώρα, ενθαρρύνει απροκάλυπτα την αδήλωτη εργασία. Τα μέτρα ένταξης των μεταναστών μετατίθενται για το μέλλον, ενώ τα κριτήρια για την απονομή νομιμοποιητικών εγγράφων περιλαμβάνουν διατάξεις μεγίστης υποκειμενικότητας, ενώ η γραφειοκρατία απαιτεί από τον ένα τουλάχιστον γονέα, να τρέχει συνεχώς για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αυτά έγγραφα.
Η ελεγχόμενη μετανάστευση έχει στόχο να ρίξει το επίπεδο των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος των επιχειρηματιών και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι μια ακόμα ευκαιρία για το κεφάλαιο τους ντόπιους και ξένους υπηρέτες του να σωρεύσουν περισσότερα ακόμα κέρδη σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Πλήττονται έτσι περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες, οι άνεργοι και οι μετανάστες. Σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 το αντιρατσιστικό κίνημα έχει κάνει βήματα προόδου. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Υπάρχει. Όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι καλύτερα από τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 χρόνια και όλοι αποδεχόμαστε πως η σύγχρονη κοινωνία γίνεται πολύχρωμη και πολυπολιτισμική.
Κάνοντας αυτοκριτική αποδεχόμαστε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα βήματα προσέγγισης των μεταναστών. Πρέπει να διατηρήσουμε τις συλλογικότητες μας και να απαντάμε με συλλογικές δράσεις απέναντι στην επίθεση των δικαιωμάτων που δεχόμαστε όλοι μας. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενίσχυση του αντιρατσιστικού και φιλομεταναστευτικού κινήματος, και η οργάνωση κοινωνικών πρακτικών και χώρων αλληλεγγύης και ένταξης των μεταναστών, με στόχο να μπορούν να διεκδικούν και οι ίδιοι τα δικαιώματα και τη νομιμοποίηση τους .

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Νίκη των Ιρανών απεργών πείνας !

Μετά από 35 μέρες απεργίας πείνας των Ιρανών προσφύγων, συνεδρίασε εκτάκτως χτες 29/8 (λόγω επιδείνωσης της υγείας τους), η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου και έκανε δεκτό το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου !
Ο ένας από τους απεργούς διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τρίτη φορά, λίγο πριν την πολυπόθητη απόφαση. Μετά την οριστική δικαίωσή τους διακομίστηκαν και οι υπόλοιποι, καθώς είναι καταπονημένοι και η υγεία τους σε άθλια κατάσταση.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Γεγονότα - εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν


Αποδελτίωση τύπου-blogs με τρέχοντα θέματα που ενδιαφέρουν:

Αρνείται περίθαλψη ο Ιρανός απεργός πείνας - Η απάντηση του ΥΠΠΟ
(Ομάδα Μεταναστών & Προσφύγων Clandestina 28/8)
www.clandestina.org/KEIMENA/KEIMENA_AUGUST_2010_05.html

"Χαστούκι" του ΟΗΕ στη Γαλλία για τις απελάσεις Ρομά (in.gr 27/8)
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231056753

Υ.Π.ΠΟ: Εθνικό Σχέδιο για τη μετανάστευση(ΟΜ&Π Clandestina 26/8)
www.clandestina.org/KEIMENA/KEIMENA_AUGUST_2010_06.html

Κραυγές από ραμμένα στόματα (των απεργών πείνας Ιρανών με αίτημα την χορήγηση ασύλου ) [Ελευθεροτυπία, 20/8]
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/08/2010&id=194674

Έβρος: «Ποτάμι» μετανάστες & προβλήματα [Ελευθεροτυπία, 20/8]
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/08/2010&id=194675

Σιδηρώ - Έβρος: Νεκροταφείο μεταναστών [ΘράκηΝετ 12/8]
http://alexpolisonline.blogspot.com/2010/08/blog-post_2293.html

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ρέθυμνο-Goodnet 10/8)
http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,38597,0,0,1,0

Πρόγραμμα του 3ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Πρέβεζας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 28 (Πυροβολικό) και 29 Αυγούστου (Κηποθέατρο).

1η μέρα : Σάββατο 28 Αυγούστου ώρα 20.00 - Πυροβολικό
Θέμα: Ιθαγένεια και ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης.
Εισήγηση από : Θόδωρο Συμεωνίδη, μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας - Νίκο Γιαννόπουλο - Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Στη συνέχεια συναυλία αλβανικού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής.

2η μέρα : Κυριακή 29 Αυγούστου ώρα 21.00 - Κηποθέατρο
Συναυλία με : Π. Μουζουράκη - Σπ. Γραμμένο & the meatball makers.
Μαζί τους : Until further notice, Ακραία Αντίδραση + special guest Βαγγέλης Βαλαχάς.
Διοργάνωση : Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας

28 και 29 Αυγούστου Σάμος : No Border Camp
Διοργάνωση : Κίνηση "Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες" Σάμου

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

19 Αυγούστου : Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα

Η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν είναι στο προσκήνιο και η Γαλλία αποφασίζει να επαναπατρίσει (σε Ρουμανία και Βουλγαρία κυρίως) τους πληθυσμούς Ρομά που διαβιούν στην επικράτειά της, καταστρέφοντας τους καταυλισμούς τους. Κανείς εδώ όμως, δεν φαίνεται να λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο, μέρος αυτών των προσφύγων σε λίγους μήνες να έρθουν και προς τα μέρη μας.
Ενώ υπάρχουν πόλεμοι και άλλες καταστάσεις που δημιουργούν θύματα σε όλο τον πλανήτη, με αφορμή την 19η Αυγούστου, η οποία έχει ανακηρυχθεί "Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα", ο ΟΗΕ απέτισε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά το προηγούμενο έτος, ενώ βρίσκονταν σε αποστολές παροχής βοήθειας.
Συνολικά 102 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους το 2009 σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα που προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Η ημέρα συμπίπτει με την επέτειο της επίθεσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, όπου το 2003 είχαν σκοτωθεί 22 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Στην αναφορά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 278 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν σοβαρά ή έπεσαν θύματα απαγωγής κατά το προηγούμενο έτος.
Είναι όμως χρέος όλων μας, να εστιάζουμε τέτοιες μέρες μνήμης, ταυτόχρονα και στις αιτίες που δημιουργούν τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τα θύματα τους. Και για να μην ξεχνάμε και τον τόπο μας: η πείνα σε συνδιασμό με την κρατική αδιαφορία, εξακολουθούν να είναι τα κυριότερα προβλήματα των διαβιούντων σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στην περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, προσφύγων.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι ζεστές ημέρες του Αυγούστου

Δευτέρα 2 Αυγούστου : O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Ιlkka Laitinen υπέγραψαν τη συμφωνία για την εγκατάστασή του επιχειρησιακού γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά. Το γραφείο του οργανισμού έχει εγκατασταθεί ήδη στον Πύργο της έδρας του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου 2010. Το επιχειρησιακό γραφείο της FRONTEX στον Πειραιά θα έχει συντονιστικό ρόλο ως προς την προετοιμασία, τη διοργάνωση και το συντονισμό κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της FRONTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μεταβατική διαδικασία ασύλου, όπως ορίζεται από το νέο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στις 6/8 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το Π.Δ. 81/2009 που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, οδηγώντας ακόμα και σήμερα σε απόγνωση πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν για χρόνια. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός πως το πρωί της Πέμπτης 29/7, έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, δύο Ιρανοί πρόσφυγες, των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν χρόνια, ξεκίνησαν απεργία πείνας.
Την Παρασκευή 6/8 και το Σάββατο 7/8 επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα ο δικηγόρος Πατρών Νικόλαος Κόμπλας, συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής. (Δείτε το βίντεο της ΥΑ του ΟΗΕ: http://www.youtube.com/watch?v=tGhxjX21KHo)
Στον τόπο όπου γυρίστηκε η "Αναπαράσταση”, στο Ζαγόρι, τιμήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών προσέφερε σε ειδική εκδήλωση δώρα (τοπικής προέλευσης) στο σκηνοθέτη, ενώ παράλληλα προβλήθηκε η "Αναπαράσταση" και εγκαινιάστηκε έκθεση με φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση, αποτέλεσε ουσιαστικά το προοίμιο του φετινού τριημέρου θερινού σινεμά στο Ζαγόρι, θεσμός που συμπληρώνει δώδεκα χρόνια ζωής. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέστρεψε έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια στο Ζαγόρι, εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία "Αναπαράσταση”, που αναφέρεται σε πραγματικό περιστατικό που συνέβη στον Αργυρότοπο Θεσπρωτίας. Ο δημιουργός της τιμήθηκε από τον Μορφωτικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Πεδινών που είχε και την σύλληψη της ιδέας της μεγάλης επιστροφής του γνωστότερου Έλληνα σκηνοθέτη. «Ο δικός μας τεχνίτης, ο δικός μας μάστορας που σμίλεψε το Ζαγόρι με το πνεύμα του και τον φακό του και το έφερε στο φως» είναι ο Θοδ. Αγγελόπουλος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Τζιόβα. Με θερμά λόγια υποδέχτηκε τον καλλιτέχνη και ο Δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου που ανακοίνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να κηρύξει επίτιμο δημότη τον Θ. Αγγελόπουλο για την προσφορά του στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
Την Δευτέρα 9/8 ο σκηνοθέτης, με στενούς του συνεργάτες, επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα, αναζητώντας εικόνες και υλικό για την επόμενη ταινία του, που ενδεχομένως το θέμα της να έχει σχέση και με τη σύγχρονη μετανάστευση. Ωστόσο εκφράστηκαν προβληματισμοί για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων για την παραγωγή του εγχειρήματος.
Τετάρτη 11/8 : Ο παπα-Θόδωρος με την βοήθεια γυναικών της ενορίας του παρασκευάζει συσσίτιο αλληλεγγύης για τους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Η διανομή γίνεται σε οικογένειες (κυρίως Αφγανών) προσφύγων στο λιμάνι, αλλά και σε Σομαλούς, Σουδανούς, Ιρακινούς, Κούρδους και λοιπούς πρόσφυγες που μένουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στο λιμάνι.
Πέμπτη 12/8 : Αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Γιατρός μαζί με εθελόντρια νοσηλεύτρια, εκπαιδευτικό και άλλα μέλη της ομάδας, λειτουργούν αυτοσχέδιο υπαίθριο ιατρείο σε δύο περιοχές που βρίσκονται οι πρόσφυγες της περιοχής (κοντά στους καταυλισμούς και στο λιμάνι). Προσέρχονται για εξέταση και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη, πάνω από 85 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους (πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα) και μητέρες με βρέφη και νήπια που μένουν στο ύπαιθρο γύρω από το Νέο Λιμένα. Επίσης διανεμονται είδη ιματισμού, υπόδησης και λιγοστά τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ: ένα μέτρο που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών είναι και η νομοθετική διάταξη που προωθείται για την κατηγορία των αλλοδαπών κρατουμένων -υπολογίζεται ότι είναι 200 με 300- που έχουν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στη χώρα, έχουν πάρει αναστολή και έχει διαταχθεί η απέλασή τους αλλά κρατούνται στη φυλακή διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται το σωφρονιστικό σύστημα με ανθρώπους που δεν έχουν λόγο να είναι εντός φυλακών. Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να καταλήγει στη λύση να προβλεφθεί στον νόμο 3386/2005 για τους αλλοδαπούς, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η επιβολή δικαστικών εξόδων και χρηματικών ποινών, γεγονός που σημαίνει ότι θα αφήνονται ελεύθεροι.
Περισσότερες πληροφορίες :
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=192417

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Δ. Αμνηστία : Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν εγκληματίες

Πηγή : www.amnesty.org.gr
Δείτε το video :
www.youtube.com/watch?v=46fwvF4nvQE&feature=player_embedded

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 27 Ιουλίου 2010
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναθεωρήσουν αμέσως την πολιτική τους να φυλακίζουν παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων πολλών ασυνόδευτων παιδιών, υποστήριξε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία με νέα έκθεσή της.
Η έκθεση Ελλάδα: Συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε υποτυπώδεις συνθήκες τεκμηριώνει τη μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο, πολλοί εκ των οποίων κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες, σε σταθμούς συνοριακής φύλαξης και κέντρα κράτησης μεταναστών, με ανύπαρκτη ή περιορισμένη πρόσβαση σε νομική, κοινωνική και ιατρική βοήθεια.
«Οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές τους μεταχειρίζονται σαν να ήταν, παραβλέποντας τα δικαιώματά τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Επί του παρόντος, οι μετανάστες τίθενται αυτομάτως υπό κράτηση, χωρίς να εξετάζεται αν αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο. Η κράτηση αιτούντων άσυλο και μεταναστών βάσει του παράτυπου καθεστώτος τους θα έπρεπε πάντα να αποτελεί έσχατο μέτρο», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουορθ, Διευθύντρια Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.Στην Ελλάδα, η κράτηση πριν την απέλαση μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες για αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες. Επίσης, η ελληνική νομοθεσία καθιστά την παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα ποινικό αδίκημα.Κάθε χρόνο, φθάνουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η συντριπτική πλειονότητα αιτούντων άσυλο και ατόμων που διαφεύγουν από χώρες που μαστίζονται από πόλεμο φθάνουν στη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Είναι κυρίως Αφγανοί, Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί και Ερυθραίοι.
«Έπειτα από ένα συχνά επικίνδυνο ταξίδι, οι μετανάστες καταλήγουν σε κέντρα κράτησης χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, διερμηνείς ή κοινωνικούς λειτουργούς. Ως αποτέλεσμα, η κατάστασή τους δεν αξιολογείται σωστά και πολλοί που χρήζουν διεθνούς προστασίας ενδέχεται να αποστέλλονται πίσω στα μέρη από τα οποία διέφυγαν, ενώ άλλοι ενδέχεται να στερούνται κατάλληλη περίθαλψη και υποστήριξη», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουορθ.
Οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν ενημερώνονται για τη διάρκεια της κράτησής τους ή για το μέλλον τους. Μπορεί να κρατούνται επί παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε εγκαταστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός και όπου ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται μαζί με ενήλικες. Εκείνοι που κρατούνται έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και είδη υγιεινής.
Λίγοι αιτούντες άσυλο αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές. Από τις περισσότερες από 30.000 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν το 2009, μόνο 36 έλαβαν καθεστώς προσφυγικής προστασίας, ενώ 128 έλαβαν καθεστώς επικουρικής προστασίας.
Στη συντριπτική πλειονότητα των κέντρων κράτησης που επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες κυμαίνονταν από ανεπαρκείς έως κακές. Οι κρατούμενοι μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία για περιπτώσεις κακομεταχείρισης από λιμενοφύλακες και αστυνομικούς.
Η διάρκεια και οι ακατάλληλες συνθήκες κράτησης προκάλεσαν τη διαμαρτυρία παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Βέννα, στη βορειοανατολική Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2010. Ομοίως, τον Απρίλιο του 2010, παράτυποι μετανάστες προχώρησαν σε απεργία πείνας στο νησί της Σάμου, για να διαμαρτυρηθούν για τη διάρκεια κράτησής τους.
«Η κράτηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι αρχές οφείλουν να καταδείξουν σε κάθε ατομική περίπτωση ότι μια τέτοια κράτηση είναι αναγκαία και ανάλογη προς το στόχο που πρόκειται να επιτευχθεί και ότι τα εναλλακτικά μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουορθ.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι τα σχέδια που καταρτίζονται από τις ελληνικές αρχές για την ίδρυση κέντρων υποδοχής και καταγραφής πρέπει να περιλαμβάνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως τη λειτουργία ανοιχτών ή ημι-ανοιχτών κέντρων για εκείνους που φθάνουν στη χώρα.
Οι αρχές χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν σε εκείνα τα κέντραέχουν πρόσβαση σε δωρεάν νομική βοήθεια, σε διερμηνεία από γλώσσες που κατανοούν, καθώς και σε ιατρική περίθαλψη