Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Όχι άλλες σφαίρες σε νεολαίους και κατατρεγμένους πρόσφυγες

Ο αγώνας κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής συνεχίζεται. Είναι αγώνας υπεράσπισης δικαιωμάτων ευπαθών ομάδων ανθρώπων, που αφορά όλους μας και θα τον συνεχίσουμε πιο εντατικά. Δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν για να υποχωρήσουμε, γιατί αύριο θα έρθει και η δικιά μας σειρά. Γι αυτό θα πρέπει να βάλουμε όλοι πίσω τους εγωισμούς και τα μικροσυφέροντά μας και με κοινή δράση να απαντήσουμε στις φασιστικές συμπεριφορές.
Η αστυνομία και η λιμενική αστυνομία έκαναν κάποιες επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ολίγοι ένστολοι (μάλλον από την λιμενική αστυνομία) υπερέβαλαν σε ζήλο και ξυλοκόπησαν άγρια κάποιους μετανάστες με αποτέλεσμα να προκληθούν κατάγματα σε ορισμένους από αυτούς. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Μην ξεχνάμε πως πλησιάζει και η δίκη για τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στο θάνατο τον πρόσφυγα Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ πριν από 1,5 περίπου χρόνια.
Φραστικές επιθέσεις δέχτηκαν από «αγανακτισμένους πολίτες» μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ηγουμενίτσα που όσο πάει δυναμώνει. Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο υλοποίησης των εισιτηρίων πρόσβασης 3€ στις μονάδες υγείας πολλοί ελπίζουν πως οι μετανάστες θα ξαναγίνουν αόρατοι. Άλλοι πάλι καταλαβαίνουν πως η οργή του κόσμου γίνεται σιγά-σιγά ποτάμι που ξεχειλίζει και μαζί ντόπιοι και μετανάστες θα κάνουν το σύστημα εισιτηρίων ανενεργό και ανεφάρμοστο.
Επίσης πυκνώνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από τους εδώ μετανάστες και δημοκράτες πολίτες (που γνωρίζουν καλά από προσφυγιά και μετανάστευση), αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα. Το όλο ζήτημα αναδεικνύεται σε πολλές διαστάσεις και ανοίγει συζητήσεις για κέρδη από τα ματωμένα μονοπάτια της μετανάστευσης, τις επιπτώσεις της πολιτικής του Κράτους-λάφυρο για τους ημέτερους και τα μεγάλα συμφέροντα γύρω από τη διακίνηση, τα σύνορα και το λιμάνι. Αναδεικνύεται και η ανεπάρκεια των αρμόδιων θεσμικών φορέων που βλέπουν τις ευθύνες τους σαν μπαλάκι που ο ένας το πετάει στον άλλο, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν καθημερινά για φαγητό στα σκουπίδια.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΧΙΟΣ : ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αναδημοσίευση από : http://www.lathra.gr/
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Την περασμένη Κυριακή 20 /11 με πλήρη μυστικότητα 32 Ιρακινοί και Ιρανοί, μεταξύ αυτών 2 οικογένειες και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μεταφέρθηκαν με το πλοίο από το λιμάνι της Χίου στον Τσεσμέ για απέλαση, προκειμένου στη συνέχεια να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους. Για άγνωστους σε εμάς λόγους –προφανώς γραφειοκρατικούς- μεταφέρθηκαν ξανά πίσω στη Χίο. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε ένα θάλαμο στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ οι γυναίκες με τα παιδιά έχουν μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης. Η ενέργεια αυτή έγινε στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001 (Ν. 3030/2002) και επικαιροποιήθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, παρά την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και υποστήριξης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται επαναπροώθηση από τη Χίο απευθείας στην Τουρκία. Εξαιτίας της μακρόχρονης κράτησης τους (3 μήνες) οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση ενώ η χώρα μας δεν πληροί τα εχέγγυα για την προστασία τους. Είναι βέβαιο ότι η αστυνομία θα επιχειρήσει εκ νέου την επαναπροώθηση τους. Αντιδρούμε στην τακτική των απελάσεων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ στις 4:00 μ.μ. σήμερα Τετάρτη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ – «ΛΑΘΡΑ;»

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

4 μετανάστες νεκροί σε νταλίκα στην Αμφιλοχία

Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο στο ρυμουλκούμενο μέρος νταλίκας στην Αμφιλοχία. Ύστερα από έλεγχο του ακινητοποιημένου οχήματος, οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό του ξύλινα κιβώτια, σε ένα από τα οποία βρέθηκαν τα πτώματα. Πιθανόν
τα άλλα κιβώτια να έκρυβαν επίσης μετανάστες, που όμως κατάφεραν να διαφύγουν.
Η ρυμούλκα φέρει ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι είχε προορισμό την Πάτρα προκειμένου να φορτωθεί σε πλοίο για την Ιταλία. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από τις αστυνομικές υπηρεσίες ενώ στον τόπο του εγκλήματος κλήθηκε ιατροδικαστής για να διαπιστώσει τα αίτια θανάτου τους. Πιθανολογείται ότι οι τα θύματα ήταν Ιρανοί και πέθαναν από ασφυξία.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση την Δευτέρα 22/11 και ώρα 20:00 στα ΤΕΙ

Την Δευτέρα 22/11 και ώρα 20:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, μαζευόμαστε με άλλα ευαισθητοποιημένα άτομα για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να προγραμματίσουμε κοινές δράσεις σχετικά με την έξαρση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού και στη περιοχή μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σήμερα Δευτέρα 22/11/2010, το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Ηγουμενίτσας, περίπου 100-150 «αγαναχτισμένοι πολίτες» και μεταφερόμενοι με λεωφορεία οπαδοί και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, προπηλάκισαν και χειροδίκησαν σε δημοκράτες πολίτες, που στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας.
Με την παρουσία τους έξω από το χώρο των δικαστηρίων, προσπάθησαν να εκβιάσουν ευνοϊκή στάση της Δικαιοσύνης, υπέρ του κατηγορούμενου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με πυροβόλο όπλο που έγινε στις 10/11/2010 στην περιοχή Νεοχωρίου Παραμυθιάς, εναντίον μεταναστών.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την παρουσία μεταφερόμενων ακροδεξιών φασιστικών ομάδων στην περιοχή μας και καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη και κάθε δημοκρατικό φορέα της περιοχής, να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες & αγώνες και να απομονώσει ακροδεξιές και φασιστικές λογικές και πρακτικές.

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΥΓ. Παραμένει ανοιχτός ο κατάλογος όσων θελουν να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ενδιαφέρουσες αναδημοσιεύσεις από το Internet

Τον ξυλοδαρμό του στο ΑΤ Περιστερίου καταγγέλλει Αφγανός πρόσφυγας : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=225763

Ρατσιστική επίθεση στην παραλία Καστελλίου Κισάμου, τη Δευτέρα 15/11/2010 το απόγευμα. δέχονται κατά τις 7:30 μ.μ., 2 μετανάστες από 4 άντρες έλληνες με καραμπίνες. http://fmkritis.wordpress.com/


18-11-2010: Δελτίο Τύπου για τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την πολιτική ασύλου. Δείτε σχετικά στον παρακάτω σύνδεσμο :
http://www.yptp.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3353&Itemid=458&lang=GR

19/11/2010: Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο άγνωστος που πυροβόλησε στις 10/11/2010 εναντίον 5 μεταναστών κοντά στον κόμβο Νεοχωρίου Παραμυθιάς : http://thesprotos-panta.blogspot.com/

Προβληματισμός για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Ηγουμενίτσα : http://www.e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5661-2010-11-19-20-53-26.html

Εργατικό ατύχημα στο Νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας : Οικοδόμος από την Αλβανία, έπεσε από ύψος περίπου 4 μέτρων στην διάρκεια εργασιών στις 9/11/2010. Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ίδιωτικά, για να μη δηλωθεί σαν εργατικό ατύχημα και κρατήθηκε για νοσηλεία στην εντατική με σπασμένη λεκάνη και άλλα κατάγματα στο σώμα του. Δυστυχώς φαίνεται πως λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών το σοβαρό αυτό περιστατικό δεν αναδείχθηκε στη διάσταση που έπρεπε. Ένας άνθρωπος στην εντατική μετράει λιγότερο μπροστά στα κέρδη που θα φέρει η εκποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Καλό θα είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να μην περνάνε σχεδόν απαρατήρητα τόσο σοβαρά περιστατικά, γιατί σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας.

Σχετικό άρθρο με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων :
http://www.e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5607-2010-11-12-09-32-51.html

Δείτε σχετική καταγγελία και στον παρακάτω σύνδεσμο :
http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2303&Itemid=

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

16/11/2010 : Εΐντ Αλ Άντχα

Mε αφορμή την πρώτη ημέρα της γιορτής του μπαϊράμ (Εΐντ Αλ Άντχα), εορτή που τιμά τη θυσία του Αβραάμ και είναι για τους μουσουλμάνους κάτι σαν το δικό μας Πάσχα, αφιερώνουμε στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας το παρακάτω μουσικό video :

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο κατά της FRONTEX - Κούρδος μετανάστης θύμα πυροβολισμού

Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δραστηριοποίηση στρατιωτικών ομάδων της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, εντατικοποιεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την καταστολή και ποινικοποίηση της μετανάστευσης, αποτελώντας τη χαρακτηριστικότερη έκφραση της ελληνικής και ευρωπαϊκής αντι-μεταναστευτικής πολιτικής.
Η Αντρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 11 Νοέμβρη, στο Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, που σκοπό είχε να συντονίσει μια πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο, με αφορμή την εντατικοποίηση της παρουσίας της Frontex εκεί.
Συνισταμένη διαπίστωση όλων μας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση και την κατάργηση της Frontex, για την κατάργηση της Συνοριοφυλακής, των στρατόπεδων κράτησης προσφύγων και των ναρκοπεδίων, για το δικαίωμα των προσφύγων στην ελεύθερη μετακίνηση και την επιλογή της χώρας προορισμού τους (ενάντια στις επιταγές των διεθνών συνθηκών όπως το Δουβλίνο ΙΙ), για το δικαιώμα των προσφύγων στο πολιτικό άσυλο και για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Επίσης μοιάζει να διαμορφώνεται μια τάση στο αντιρατσιστικό κίνημα πως η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλων μας, με αφορμή την κρίση, θα πρέπει να αναδειχθεί σε συνδυασμό με την παράλληλη πιο εντατική (όχι τυχαία) εμφάνιση και ενεργοποίηση ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών ακραίων φρονημάτων. Το σύστημα και τα συστημικά ΜΜΕ, τους κατευθύνουν σκόπιμα (για να μη στραφεί η οργή του κόσμου εναντίον τους) να θεωρούν υπαίτιους για τα επιπλέον δεινά που φέρνει στην καθημερινότητά τους η κρίση, τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τους μετανάστες που αποτελούν εύκολο στόχο.

Στα πλαίσια ίσως αυτά εξηγούνται και στον τόπο μας οι επιθέσεις από κάποιους «αγαναχτισμένους πολίτες» κατά των μεταναστών το τελευταίο χρονικά διάστημα.

Επίθεση με πυροβόλο όπλο στα γεννητικά όργανα δέχτηκε την περασμένη Τετάρτη 10/11 Κούρδος μετανάστης, μέλος ομάδας 10-15 μεταναστών, που απ’ ότι αναφέρουν μόλις είχαν προσπαθήσει να επιβιβαστούν σε σταθμευμένη νταλίκα, χωρίς επιτυχία. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο μερικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων του μετανάστη, τον οποίο ο δράστης (συνοδευόμενος από ακόμα ένα άτομο) φέρεται ότι στόχευσε και πυροβόλησε 3 φορές.
Καταδικάζουμε σαν απαράδεκτη την θρασύδειλη δολοφονική παραπάνω ενέργεια, που μπορεί να φέρει πολλά περισσότερα δεινά αν βρει μιμητές και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν το δράστη και να τον φέρουν ενώπιον των ευθυνών του και της δικαιοσύνης. Πρέπει επίσης να προβληματιστούμε και να εστιάσουμε στα αίτια που όπλισαν το χέρι του.

Για ενημέρωση, συντονισμό και καθορισμό επόμενων δράσεων καλούμε όσους ενδιαφέρονται σε συνάντηση και συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα 15/11 και ώρα 20:00 στην Πλατεία Δημαρχείου.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Από την καθημερινότητα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει την καθημερινότητα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα. Αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξ αιτίας του γεγονότος ότι διαμένουν στο ύπαιθρο.
Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα για τους μετανάστες και πρόσφυγες χειροτερεύουν καθημερινά μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας που τους ρίχνει ευθύνη για τα χρέη του ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουν ξεσηκωθεί πολλοί, για τους οποίους οι πρόσφυγες αποτελούν εύκολο στόχο, ξεχνώντας συχνά και τις υποχρεώσεις τους σαν εργαζόμενοι στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Γίνεται παράλογος έλεγχος σε αναλώσιμα υλικά (γάζες, βαμβάκια, επίδεσμοι...) των οποίων το κόστος είναι εξευτελιστικό. Επικρατεί στον χώρο ένα καθεστώς μονοδιάστατης επίβλεψης και παρακολούθησης, με στόχο να μετακυλιστεί η ευθύνη για τις πολλαπλές ελλείψεις του ΕΣΥ στους μετανάστες και στα άτομα που τους περιθάλπτουν.
Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας για πολλά χρόνια να πιστεύουν στα αλήθεια ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την θλιβερή κατάσταση και τα χρέη του ΕΣΥ. Τα ίδια άτομα που επικαλούνται την διάθεση τους για προσφορά στην δημόσια Υγεία και στα δημόσια πράγματα ζητούν να καθοριστεί το εισιτήριο και στην πρωτοβάθμια, αψηφώντας ότι οι άνθρωποι που προσέρχονται εκεί, συχνά στερούνται ακόμα και της καθημερινής τους σίτισης. Προς το παρόν αυτοί που πεινάνε είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Όταν θα πεινάσουνε και οι Έλληνες, άραγε που θα θέλουν να τους στείλουν για περίθαλψη ;
Χρειάστηκαν λοιπόν 15 μέρες να βρεθεί οδοντίατρος για να φτιάξει τα δόντια σε 18χρονο μετανάστη από Σομαλία που έχει μόνο ένα νεφρό. Το Κέντρο Υγείας της περιοχής έχει μεν οδοντιατρείο, το οποίο όμως λόγω έλλειψης υλικών δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα σε υποψήφιους ή μη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπόρεσε να βρεθεί ένας φιλότιμος οδοντίατρος για να αναλάβει το παιδί από Σομαλία που επί 15 ημέρες πονούσε και έπαιρνε αντιβίωση (για να μην μεταφερθεί η μόλυνση στο μοναδικό του νεφρό).
Δυστυχώς η δημόσια δωρεάν υγεία με αφορμή και την περίθαλψη των ευπαθών ομάδων βάλλεται καθημερινά και το μέλλον της αμφισβητείται έντονα.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αποστολή Αλληλεγγύης την 30/10/2010

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/10 άλλη μια αποστολή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής μας, που διαβιούν στο ύπαιθρο γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στην ανασυγκροτημένη ομάδα μας συμμετείχαν και αρκετά νέα πρόσωπα. Όλοι σχεδόν οι πρόσφυγες που μας πλησίασαν παρέλαβαν ξηρά τροφή. Μοιράστηκαν ακόμα ρούχα και λίγα παπούτσια.
Από το αυτοσχέδιο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης πέρασαν περίπου 110 άτομα, οι περισσότεροι των οποίων έλαβαν φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα προέρχονται από δωρεές 3 φαρμακοποιών της Ηγουμενίτσας, που οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια.
Λόγω του γεγονότος ότι φέτος ξεκίνησαν νωρίς έντονες βροχοπτώσεις και ο καιρός έχει κρυώσει, υπάρχει ανάγκη για εύρεση ζεστών ρούχων, κουβερτών, καλτσών και υποδημάτων. Συνάντηση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να συντονιστούν και να προγραμματιστούν οι επόμενες δράσεις αλληλεγγύης.