Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Βουλή : Άσυλο για παρανομήσαντες βουλευτές


Με επιστολή που διένειμαν στον Τύπο, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη και παίρνουν θέση για τα γεγονότα της Νομικής του 2011. «Τελικά μόνον ένα άσυλο λειτουργεί τέλεια στον τόπο μας, το Κοινοβούλιο, και μόνο για παρανομήσαντες βουλευτές, που δεν αίρεται η ασυλία τους, και παρανομήσαντες υπουργούς, που προστατεύονται από τον κατάπτυστο και κραταιό νόμο τους. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών παντού. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ευρύτερο νόημα, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν πλήττονται βάναυσα και ιδίως στις μέρες μας, αποδεκατίζονται ραγδαία, σε βάρος όλων, Ελλήνων και μεταναστών, ηλικιωμένων και νέων. Ισως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές στο σύνολό τους θα έπρεπε να σκεφτούν ότι η κοινωνία στρέφεται προς αυτούς προσδοκώντας πιο γενναία υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του ρόλου των πανεπιστημίων στις ταραγμένες δύσκολες εποχές. Ο,τι συμβαίνει στη Νομική δεν είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι μια δραματική κατάσταση. Αλλά αυτές τις μέρες κυριάρχησαν φωνές του τύπου "γιατί δεν συνέλαβαν τους μετανάστες στα Χανιά", "γιατί δεν τους πιάσανε στο βαπόρι μαζί με τον καπετάνιο", "γιατί δεν τους πέταξαν έξω από το κτήριο αμέσως", "ποιος τους υποκίνησε;", "ποιος έφερε το ΄κοπάδι΄ στην πρωτεύουσα". Η ομαδική απεργία πείνας μέχρις εσχάτων είναι απόφαση απελπισμένων ανθρώπων. Το μεταναστευτικό, με τις πολλές όψεις και πολλαπλές συνέπειες, δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι μετανάστες, για να στοχοποιούνται ως υπαίτιοι δεινών. Θα είναι ντροπή για τους Ελληνες πολίτες να στραφούνε εναντίον τους, εναντίον θυμάτων. Χάσαμε πολλά, ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας. Θα είναι η έσχατη ταπείνωση και ήττα. Ισως δεν μας πολυαρέσει που κάποιοι άλλοι στις τωρινές συνθήκες αγωνίζονται με αποφασιστικότητα.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο να διαδραματίσει, να φωτίσει αιτίες, να συμβάλει θετικά. Η Νομική Σχολή θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα για τη διεθνοποιήση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ηδη συμβαίνουν πολλά. Θα συμβούν και άλλα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση μόνη της. Είναι άδικο και άθλιο να αφήνεται από την Ε.Ε., τον ΟΗΕ, και τις μεγάλες χώρες να πληρώνει τα σπασμένα από τους πολέμους και τις ληστρικές οικονομικές επεμβάσεις τους».

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τα ΜΑΤ χτυπούν ειρηνική πορεία αλληλεγγύης

Διαδόσεις και φήμες κυκλοφορούσαν για ζημιές και επεισόδια στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, ενόψει της πορείας αλληλεγγύης στους άστεγους μετανάστες & πρόσφυγες, που διαβιούν κοντά στο λιμάνι και βιώνουν καθημερινά την «σύγχρονη» ελληνική και ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Περίπου 420 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που ήταν δυναμική και περιφρουρημένη. Ξεκίνησε από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και κατευθύνθηκε προς το σημείο που βρίσκονται οι μετανάστες στο Λαδοχώρι, λίγο έξω από την πόλη. Επίσης συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες υλικά (κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια) και τρόφιμα, τα οποία θα βοηθούσαν τους μετανάστες να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητάς τους. Ορισμένοι μετανάστες συμμετείχαν στη πορεία, αλλά οι περισσότεροι εμποδίστηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ να πάρουν μέρος σ’ αυτή. Γενικά η πορεία ήταν από την αρχή προκλητικά περικυκλωμένη (από τα πλάγια και πίσω) από 6-7 διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ υπήρχε και έντονη παρουσία ανδρών της ασφάλειας, που είχαν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του σύγχρονου εσωτερικού εχθρού (μετανάστες και αλληλέγγυοι πολίτες) από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στην πορεία πήραν μέρος και αρκετοί κάτοικοι της Ηγουμενίτσας.
Κοντά στην ολοκλήρωση της πορείας και σε μικρή απόσταση από τον χώρο του κοινωνικού ασύλου των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η αστυνομία, με προφανείς άνωθεν εντολές να τρομοκρατήσει πολίτες και νεολαίους και να αποθαρρύνει τους κοινωνικούς αγώνες, χτύπησε την πορεία με στόχο να τη διαλύσει. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στην Ηγουμενίτσα από το 1973 (όπως μας έλεγαν κάποιοι παλιοί αγωνιστές). Τα ΜΑΤ έβγαλαν τα γκλομπς κι άρχισαν να βαράνε τον κόσμο στον ψαχνό, ενώ έριξαν και πολλά χημικά, καθώς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η πορεία διαλύθηκε και πολύς κόσμος έτρεξε προς το κοινωνικό άσυλο. Έγιναν 10 προσαγωγές, ενώ αρκετά άτομα (ανάμεσα τους και μαθητές) τραυματίστηκαν από την άγρια επίθεση των προστατών του πολίτη & της δημοκρατίας και διακομίστηκαν στο ΚΥ Ηγουμενίτσας και στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 3 άτομα με θλαστικά τραύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, 1 με ρήξη μηνίσκου και 1 με εξάρθρωση ώμου, ενώ αρκετοί είχαν αλλεργίες και τσούξιμο στα μάτια από τα δακρυγόνα. Οι 3 από τους 10 προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από κάποια ώρα, ενώ οι υπόλοιποι απειλούνταν να φορτωθούν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και για κάποιες αναφερόμενες φθορές σε ένα αυτοκίνητο (που πιθανά έγιναν από τη χρήση των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης). Ο υπόλοιπος κόσμος συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό του ΤΕΙ και δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες της διαδήλωσης, φωνάζοντας συνθήματα. Τελικά, οι προσαχθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.
Δυστυχώς οι πολιτικές λιτότητας, καταστολής και περιορισμού των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων συνεχίζονται. Δεν κρύβεται όμως ο πανικός για τις εξεγέρσεις των λαών που διαδίδονται γρήγορα στις χώρες της Μεσογείου. Η γενίκευση των εξεγέρσεων και οι κοινοί αγώνες των λαών, τρομάζουν τους εκμεταλλευτές τους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.
ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΧΩΡΑ
ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.


Για αποτίμηση και προγραμματισμό νέων δράσεων αλληλεγγύης
συναντιόμαστε αύριο 30/1 & ώρα 18:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αλληλεγγύη & κοινοί αγώνες απέναντι στη κρίση

Αθήνα 20/1 : γυναίκα η 9η απεργός πείνας στα Προπύλαια: http://afghanrefugeesgr.blogspot.com/

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους για τα δικαιώματά τους μετανάστες και πρόσφυγες απεργούς πείνας και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα τους. Χαιρετίζουμε τους αγωνιζόμενους 9 Αφγανούς απεργούς πείνας στα Προπύλαια, τους 300 εργάτες μετανάστες που ξεκίνησαν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλους τους μετανάστες που αποφάσισαν να μείνουν στην πατρίδα μας διεκδικώντας μαζί μας μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή.

Στην συνάντηση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας την Δευτέρα 24/1/2010, έγιναν ενημερώσεις :
• για τη δραστηριότητα νέων δημοτικών και λοιπών αρχών και ΜΚΟ (Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί του Κόσμου κα) σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στην περιοχή.
• για τοπικές δράσεις & δραστηριότητες στο μεταναστευτικό ζήτημα.
• για συναφείς δράσεις και πρωτοβουλίες πανελλαδικής εμβέλειας (αντιρατσιστικά συλλαλητήρια 15/1, απεργίες πείνας Αφγανών-Ιρανών και 300 μεταναστών εργατών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολιτικές ασύλου και ελέγχου μετανάστευσης).
• για το περιστατικό της βύθισης του πλοιαρίου με τους Αφγανούς πρόσφυγες στο Ιόνιο πριν από λίγες μέρες, από μέλος της Πρωτοβουλίας, που το διάστημα αυτό ήταν στη Κέρκυρα.
• για το περιστατικό με τον Σομαλό πρόσφυγα που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ρατσιστές, ενώ έψαχνε στους κάδους σκουπιδιών απέναντι από την εκκλησία Ευαγγελίστρια.
• για την προσπάθεια που γίνεται να απομακρυνθούν οι μετανάστες, άποροι και ανασφάλιστοι από ιατρικές υπηρεσίες εφόσον αδυνατούν να καταβάλλουν το πρόσφατα θεσπισμένο εισιτήριο πρόσβασης σε δημόσιες μονάδες υγείας.
Επίσης έγινε συζήτηση με στόχο το συντονισμό και προγραμματισμό νέων δράσεων αλληλεγγύης & ενημέρωσης, εν αναμονή και του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου – πορείας στις 29/1.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κλιμάκωση απεργιών πείνας των προσφύγων

Ενώ το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών σταματά τις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο, προς την Ελλάδα : www.proasyl.de/de/presse/detail/news/bundesinnenministerium_stoppt_ueberstellungen_von_asylsuchenden_nach_griechenland/ παράσταση διαμαρτυρίας κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν το πρωί της Τρίτης 18/1 Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν μέχρι την είσοδο του υπουργείου. Μεταξύ τους και τέσσερις από τους Αφγανούς απεργούς πείνας που έχουν ράψει τα στόματά τους ως έκφραση ύστατης διαμαρτυρίας για την 8χρονη κατά μέσο όρο αναμονή τους, χωρίς να έχουν εξετασθεί τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας και έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια. Στους Ιρανούς, που είχαν απομακρυνθεί την 24η Δεκεμβρίου από δυνάμεις ασφαλείας διότι είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει προσφέρει καταφύγιο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αίτημα των προσφύγων που έφθασαν στη Λεωφόρο Κατεχάκη, είναι να συγκροτηθεί Επιτροπή Ασύλου προκειμένου να εξετασθούν κατεπειγόντως τα αιτήματά τους. Με το ίδιο αίτημα περίπου 250 Αφγανοί και Ιρανοί είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την 21η Δεκεμβρίου και εκδιώχθηκαν με επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου. Και τότε, είχε γίνει το πρωί δεκτή αντιπροσωπεία των προσφύγων, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα εξετασθεί το αίτημά τους.Οι πρόσφυγες ζήτησαν να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους απεργούς πείνας, των οποίων απειλείται η ζωή. Στο ερώτημα πότε θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές Ασύλου ώστε να εξετασθούν οι 46.000 εκκρεμείς αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, οι σύμβουλοι του υπουργού απάντησαν ότι οι Επιτροπές, των οποίων η σύσταση εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τους απεργούς πείνας, συστάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να απευθυνθούν στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Εκεί όπου κάθε εβδομάδα χιλιάδες αλλοδαποί στήνονται στην ουρά από τις 3 ή τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής προκειμένου να γίνουν δεκτά 20 αιτήματα για πολιτικό άσυλο εβδομαδιαίως ή να γίνει άλλη μια 6μηνιαία ανανέωση της διαβόητης "ροζ κάρτας" αιτούντος πολιτικό άσυλο. Με τη λήξη της συνάντησης και αφού δεν βρέθηκε κάποια λύση, οι Ιρανοί δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν και αυτοί απεργία πείνας από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Οι Αφγανοί δήλωσαν ότι θα προστεθούν κι άλλοι στον κατάλογο των απεργών πείνας, αφού οι μόνες δυνατότητες που έχουν είναι να πεθάνουν από απεργία πείνας ή στη θάλασσα. Δείτε : http://afghanrefugeesgr.blogspot.com/ Το θέμα του ναυαγίου έξω από την Κέρκυρα ήταν κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των διαδηλωτών, αφού ανάμεσα στους ναυαγούς και όσους πνίγηκαν ήταν φίλοι και συγγενείς.

Στο μεταξύ στις 25 Ιανουαρίου του 2010 θα ξεκινήσει μια πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών εργατών. Το αίτημα της απεργίας είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστριών και μεταναστών. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχηματιστεί πρωτοβουλίες και συνελεύσεις αλληλεγγύης, όπως και ομάδες εργασίας για την υποστήριξη της απεργίας πείνας. Ακολουθεί το κείμενο των απεργών μεταναστών, όπου διατυπώνουν το πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, όπως και ένα κείμενο που συντάχθηκε από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Αθήνα, και έχει αποκλειστικό στόχο την συλλογή υπογραφών από σωματεία, συλλογικότητες και πρόσωπα.

Κείμενο των Απεργών Μεταναστών, Ιανουάριος 2011

Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες.
Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.
Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών.
Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.
Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας.
Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες.
Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας.
Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ.
Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.
Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας.
Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.

Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας


Κείμενο Συλλογής Υπογραφών - Υποστήριξης στην Απεργία Πείνας

Αλληλεγγύη στον αγώνα των 300 απεργών πείνας
Πόσες φορές χρειάζεται να ρισκάρουν τη ζωή τους,
έτσι ώστε να υπάρχουμε και να υπάρξουν;
Για να έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα σε μια χώρα που αναζητά το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του πλέον ευάλωτου, του αδύνατου κρίκου.
Για το μετανάστη και την μετανάστρια που με το αίμα τους, την υποβαθμισμένη εργασία και τη δημιουργικότητα τους, κινούν τη μηχανή της «εθνικής οικονομίας».
Για εκείνον και εκείνη που αναζητώντας την ελευθερία ή διωκόμενοι από την ανέχεια, τον πόλεμο ή κάποια «ειρηνευτική» κατοχή, διαπερνούν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή.
Για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που έδωσαν τη ζωή τους στα εθνικά σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, τα 13.000 τεκμηριωμένα θύματα του δόγματος της ασφάλειας από το 1993 μέχρι σήμερα, και τους/τις δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους/ες.
Για τα παιδιά των μεταναστών που από την κούνια μεγαλώνουν με νομικούς/κοινωνικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Για να γίνουν συνείδηση, αγώνας και λόγος τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ελλήνων και των μεταναστών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο σε κάθε λογής υπηρεσίες, στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο, στην οικιακή εργασία - όπως και για να γίνουν συνείδηση τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ανέργων.
Γι’ αυτούς και για χίλιους ακόμα ανείπωτους λόγους:
- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών
- Ζητάμε τη νομιμοποίηση χωρίς όρους όλων των μεταναστών/τριών
- Στηρίζουμε το αίτημα των απεργών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες

Iανουάριος, 2011
Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας
http://hungerstrike300.blogspot.com/

Ένας από τους εύκολους τρόπους για όσες και όσους επιθυμούν να υπογράψουν το κείμενο της αλληλεγγύης, είναι να στείλουν το όνομα και την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ypografes.allilegyi.stin.apergia@gmail.com

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τραγωδία στο Ιόνιο με 22 αγνοούμενους

Τραγωδία στο Ιόνιο με 22 αγνοούμενους μετανάστες, μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας. Τους μετανάστες, αλλά και δύο Τούρκους δουλέμπορους, περισυνέλεξε το ολλανδικό φορτηγό πλοίο «Momentum Scan» και τους μετέφερε, συνοδεία πλωτού σκάφους του λιμενικού, στο λιμάνι της Κέρκυρας. Στο τέλος, όταν το ολλανδικό φορτηγό έφτασε, μεσημέρι, στην Κέρκυρα για να αποβιβάσει τους 241 διασωθέντες, ο πλοίαρχος του πλοίου, κάπτεν Μερ, λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς. Συγκεκριμένα, καταμετρήθηκαν 225 άνδρες, 5 γυναίκες και 11 παιδιά, ενώ... 15 άνδρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι μετανάστες που δήλωσαν Αφγανοί, ισχυρίζονται ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν συνολικά 263 άτομα.
Το ξύλινο σκάφος, με τουρκική σημαία, είχε αναχωρήσει από παράλια περιοχή της Τουρκίας και παρέλαβε και άλλους μετανάστες πιθανά από την Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες δεν πρόλαβαν να ανέβουν στο πλοίο και χάθηκαν στη θάλασσα. Κατά μια πληροφορία, είχαν βουτήξει νωρίτερα πιθανόν πανικοβλημένοι, βλέποντας ότι το αλιευτικό άρχισε να βάζει νερά. Πάντως, οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι το ψαροκάικο που τους μετέφερε στην Ιταλία, διεμβόλισε μεγάλο (εμπορικό) πλοίο το οποίο μάλιστα, αδιαφόρησε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν. Επιτροπή έξι μεταναστών που όρισαν οι ναυαγοί, μίλησε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε πως απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει εκπρόσωπο του ΟΗΕ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών δικτύων ώστε να πάρει δημοσιότητα η καταγγελία τους για το πλοίο που επιχείρησε να τους πνίξει. Μάλιστα, απείλησαν ότι αν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό, τότε θα έχουμε αυτοκτονίες και ομαδική απεργία πείνας: «Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εδώ δημοσιογράφους από διεθνή media: το CNN, το Al Jazzera, το BBC και εκπροσώπους του ΟΗΕ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μας μιλήσουν. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα προχωρήσουν σε αυτοκτονίες, σε απεργία πείνας. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη. Είμαστε έξι άτομα που εκπροσωπούμε όλη την κοινότητά μας εδώ. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Και θα πρέπει να ερωτηθεί το πλοίο που μας διεμβόλισε, γιατί μας χτύπησε. Γιατί όταν μας χτύπησε, άνοιξε τρύπα και το νερό έμπαινε μέσα. Αυτό θέλουμε να δείξουν τα διεθνή media. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν, θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των ναυαγών.
Στο μεταξύ, στην Κέρκυρα μεταφέρεται το απόγευμα ο συλληφθείς σήμερα το πρωί στην Αθήνα με κατηγορία για την οργάνωση του ταξιδιού των μεταναστών προς την Ιταλία, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο έως τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ ανά άτομο ως κόστος μεταφοράς.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Περί Ελλήνων και βαρβάρων

Άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου, που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian, στις 8.1.2011 με τίτλο «Asylum is a Greek Word»

Συγκεντρωμένοι σε μικρά κράτη-πόλεις, που περιβάλλονταν από ορεινές και άγονες, κατά κύριο λόγο, εκτάσεις, οι αρχαίοι Έλληνες εξαπλώθηκαν από το Γιβραλτάρ μέχρι τις Ινδίες. Μασσαλία, Νίκαια, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Οδησσός και Σεβαστούπολη είναι μερικές από τις πόλεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες και επιβίωσαν της παρακμής του ελληνικού πολιτισμού. Κύριοι των θαλασσών, έχοντας έρθει σε επαφή με τόσο διαφορετικά νομικά συστήματα, θρησκείες, ήθη και έθιμα, οι Έλληνες, όπως και οι Βρετανοί, αναγκάστηκαν να υπερβούν το τοπικό και το ιδιαίτερο προς όφελος του οικουμενικού και της κατανόησης του Άλλου. Το άσυλο είναι ελληνική λέξη.
Όπως ελληνική λέξη είναι και η ξενοφοβία. Η γνωστή διχοτομία «πας μη Έλλην βάρβαρος» κυριάρχησε στο πνεύμα των προγόνων μας, οι οποίοι την κληροδότησαν στους Ρωμαίους. Ο Κικέρων διακρίνει μεταξύ των homines humani, των μορφωμένων Ρωμαίων και των homines barbari, την απογυμνωμένη, βάναυση ζωή των βαρβάρων. Αρχικά, αυτό το είδος πνευματικού ναρκισσισμού είχε κυρίως αμυντικό χαρακτήρα, καθώς θρεφόταν από τις αλλεπάλληλες εισβολές της κραταιάς Περσικής Αυτοκρατορίας που έφερνε μαζί της τη λεηλασία και την καταστροφή. Πίσω από αυτά υπήρχε ο θρύλος των Θερμοπυλών, το αρχέτυπο του μικρού έθνους που αντιστέκεται έναντι πολύ ισχυρότερων εχθρών.
Κάτι από αυτή την αντιφατική παράδοση αναβίωσε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Η φτώχεια, η υπανάπτυξη και οι πόλεμοι ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν κατά κύματα, κυρίως σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία. Αυτές οι εμπειρίες έκαναν τους Έλληνες ευαίσθητους στα βάσανα των ξένων μεταναστών, όπως έδειξε η μάλλον επιτυχής ενσωμάτωση των Αλβανών και άλλων Ανατολικογερμανών μεταναστών τη δεκαετία του ’90, όταν ξαφνικά η Ελλάδα, χώρα εξαγωγής μεταναστών, δέχθηκε μεταναστευτικές εισροές δυσανάλογα μεγάλες σε σύγκριση με τον πληθυσμό της. Από την άλλη πλευρά, η κηδεμονία του εύθραυστου νεοελληνικού κράτους από τις μεγάλες δυνάμεις και η τάση των αμερικανικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν Μπανανία της Μεσογείου, στηρίζοντας δικτατορικά και διεφθαρμένα καθεστώτα, τροφοδότησε ένα είδος αριστερού, αντιιμπεριαλιστικού πατριωτισμού. «Η Ελλάδα στους Έλληνες» ήταν ένα από τα κυριότερα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται και πάλι για το συλλογικό αρχέτυπο του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, του μικρού έθνους που είναι γενναιόδωρο σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη και υπερήφανο απέναντι στις κραταιές αυτοκρατορίες.
Απέναντι σ’ αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υψώσει φράκτη στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία για να εμποδίσει τους οικονομικούς μετανάστες και τους ικέτες πολιτικού ασύλου, αποτελεί σημείο καμπής. Το πρότυπο τώρα αντιστρέφεται: Αλαζόνες απέναντι στους αδύνατους, δουλικοί απέναντι στους ισχυρούς. Η ίδια κυβέρνηση που παραδίδεται αμαχητί στις εντολές της Γερμανίας και του ΔΝΤ, επιβάλλοντας Δρακόντεια λιτότητα χωρίς προηγούμενο στο λαό της, εμφανίζεται απάνθρωπα βάναυση απέναντι σε απελπισμένους μετανάστες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά γίνονται όχι από μια κυβέρνηση της λαϊκιστικής, εθνικιστικής Δεξιάς, αλλά από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και γιου του χαρισματικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ!
Η μετανάστευση είναι πραγματικό πρόβλημα. Όπως είναι και η υποκρισία. Οι παράνομοι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι όταν καλλιεργούν φράουλες υπό ανείπωτες συνθήκες εκμετάλλευσης στην Πελοπόννησο, όταν χτίζουν γέφυρες και στάδια με χαμηλά αμειβόμενη, ανασφάλιστη εργασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ή όταν αναλαμβάνουν να φροντίσουν τους εγκαταλελειμμένους γονείς της μικροαστικής τάξης. Όχι όμως όταν αναίσχυντοι πολιτικοί μιλούν σε ένα θυμωμένο εκλογικό σώμα και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Ακόμη και ο αφελέστερος των πολιτικών δεν μπορεί να πιστεύει στ’ αλήθεια ότι ένας φράκτης 12,5 χιλιομέτρων σε σύνολο 200 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων με την Τουρκία (για να μη μιλήσουμε για τα πολύ μακρύτερα, βόρεια σύνορα με τις άλλες βαλκανικές χώρες ή για τις θαλάσσιες οδούς απ’ όπου έρχεται στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών) θα έχει κάποιο σημαντικό, πρακτικό αντίκρισμα.
Τότε γιατί το κάνουν; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Πρόκειται για το παλιό, κυνικό παιχνίδι της απόσπασης της προσοχής από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, που οδηγούνται σε παροξυσμό από το μνημόνιο και τις πολιτικές που επιβάλλουν ΔΝΤ-Ε.Ε. (περικοπές μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις του ΦΠΑ κ.α.). Πολιτικές, που δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες, αλλά και καταδικασμένες να χρεοκοπήσουν. Επτά μήνες μετά το περίφημο «πακέτο διάσωσης», το ελληνικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο ήταν τότε και τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευθεί στο 13% - επίπεδα Ζιμπάμπουε και όχι ευρωπαϊκής χώρας. Στο μεταξύ, το κοινωνικό κίνημα αντιστέκεται με αυξανόμενη δύναμη και ήδη προκαλεί ρωγμές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατη δημοσκόπηση φιλοκυβερνητικής εφημερίδας δίνει στο ΠΑΣΟΚ μόλις 22%, το μισό της επίδοσής του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Παπανδρέου ελπίζει ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει κάποιους πόντους αν «κλέψει τα ρούχα» της ξενοφοβικής άκρας Δεξιάς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, προχώρησε μάλιστα τόσο μακριά ώστε να ανακηρύξει το ακροδεξιό ΛΑΟΣ- το πιο κοντινό, ελληνικό ανάλογο στο Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν- ως τον μόνο αξιόπιστο συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πολύ ολισθηρό δρόμο, καθώς, όπως λέει η παλιά, κινεζική σοφία, το πιο δύσκολο δεν είναι να καβαλήσει κανείς την τίγρη, αλλά να κατέβει από τη ράχη της με ασφάλεια.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Όχι στις κοινωνικές περικοπές που φέρνουν φτώχεια και ρατσισμό


Συλλαλητήριο υπέρ των κέντρων υποδοχής μεταναστών και κατά του ρατσισμού και των κυβερνητικών σχεδίων για το φράχτη στον Έβρο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15/1 στην Αθήνα, στις 14:00 στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει συναυλία στις 16:00 στον Άγιο Παντελεήμονα. Καλούν οι επιτροπές Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστίνιων προσφύγων που κινητοποιούνται για το άσυλο και δέχτηκαν τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ του κ. Παπουτσή έξω από την πόρτα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Καλούν το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η «Ενότητα». Καλεί η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών. (Στη περιοχή άλλωστε εκατοντάδες καλλιτέχνες πήραν πρωτοβουλία να υπογράψουν κείμενο κατά του παρακράτους της Χρυσής Αυγής.) Στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο καλούν η AΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων.

Συλλαλητήρια και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε αρκετές πόλεις σε όλη τη Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα (ώρα 14:00 Νομαρχία), τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Πάτρα και αλλού.

Ακολουθεί σχετικό κείμενο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης :

Όσο και αν χτίζουν φυλακές...
Ένα τείχος, σαν αυτά που έφτιαξαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σχεδιάζει να υψώσει η κυβέρνηση στον Έβρο. Ταυτόχρονα, μετατρέπει τα παλιά στρατόπεδα σε μεγάλες φυλακές προσφύγων, οι οποίοι δεν χωράνε πια στα κέντρα κράτησης. Παίζοντας το ρόλο του ευρωπαίου συνοριοφύλακα και ανθρωποκυνηγού, η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει συνεχώς όλο και περισσότερη βία, προσπαθώντας, όπως λέει, να σταματήσει «την εισβολή των λαθρομεταναστών», όπως αποκαλούν, αυτή και τα κανάλια της, τους πρόσφυγες. Όμως, οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα «λαθραία», γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος να φτάσουν στην Ευρώπη. Αναγκάζονται να έρθουν στον Έβρο, όπου ρισκάρουν τις ζωές τους στα ναρκοπέδια και το ποτάμι, γιατί η Frontex περιπολεί σε όλα τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου και της Μεσογείου καταδιώκοντας και βουλιάζοντας τις βάρκες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που έχει υπογράψει, τους απαγορεύει να περάσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να ζητήσουν άσυλο εκεί. Την ίδια στιγμή ωστόσο, αρνείται και να τους δώσει και εδώ άσυλο, νομιμοποίηση ή τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Αλλά η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν σταματούν με φράχτες, νάρκες, νόμους και συνθήκες. Ο αδιέξοδος κατήφορος της βίας και της καταστολής που επέλεξε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα, πέρα από την βαρβαρότητα και τον εκφασισμό ολόκληρης της κοινωνίας. Με το φράχτη σήμερα, όπως με τις στρατιωτικές ομάδες της Frontex πριν δυο μήνες, το μόνο που κάνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι να προστατεύουν τη Συνθήκη του Δουβλίνου και την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη μεγάλη φυλακή προσφύγων της Ευρώπης. Ακόμα περισσότερο, και ακόμα πιο επικίνδυνο, με τα ανατριχιαστικά σύμβολα του Τείχους και του Στρατόπεδου Συγκέντρωσης, η κυβέρνηση ψαρεύει στα θολά νερά του φόβου, του ρατσισμού, του νεοφασισμού. Όπως φαίνεται, δεν της έχει μείνει κανένας άλλος δρόμος.
Η κοινωνία όμως έχει πολλούς άλλους δρόμους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, να το κάνουμε εμείς. Να αμφισβητήσουμε στην πράξη την παράλογη Συνθήκη του Δουβλίνου. Να ανοίξουμε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες που κατευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε, μαζί με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, άσυλο και νομιμοποίηση για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στις χώρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
Να υπερασπιστούμε με θάρρος όχι μόνο τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και αυτό το ίδιο το δικαίωμα στη μετανάστευση, το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και του κάθε εργαζόμενου να διαλέγει αυτός τον τόπο που θα ζήσει και θα εργαστεί. Να γκρεμίσουμε κάθε τείχος και να καταργήσουμε κάθε νόμο που καθιστά τους ανθρώπους «παράνομους» και «λαθραίους», που χωρίζει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες για να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο.
Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις βρεθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες στον Έβρο για να καταγγείλλουμε τη στρατιωτική δράση της Frontex. Σήμερα, καλούμαστε να αντισταθούμε στην εφιαλτική προοπτική του Τείχους, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των πλωτών φυλακών. Και ακόμα περισσότερο, να αγωνιστούμε για την ελευθερία στη μετακίνηση και το δικαιώμα στην παραμονή όλων των ανθρώπων, για τη νομιμοποίηση και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών, για το άσυλο και την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων.
Ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα σημαίνει για εμάς αγώνας για ανοιχτές κοινωνίες και ανοιχτές πόλεις, για τα δικαιώματα όλων στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Σε μια κοινωνία γεμάτη τείχη και φυλακές, κανείς και καμιά μας δεν θα είναι ελεύθερος. Κάθε φράχτης, όπως ο συρματένιος του Έβρου, ή ο θαλάσσιος του Ιονίου, είναι φράχτης και για τους έξω, και για τους μέσα. Και για αυτό, καθήκον μας, είναι να τους ρίχνουμε.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης συμμετέχει και καλεί στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 3 μμ στην Καμάρα.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επαναλαμβανόμενο περιστατικό ρατσιστικής βίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Δελτίο Τύπου Ηγουμενίτσα 13/1/2011

Επίθεση με πυροβόλο όπλο (πιθανώς αεροβόλο) στο πρόσωπο δέχτηκε την Τρίτη 11/1 περί τις 21:00 το βράδυ κουρδο-ιρακινός μετανάστης, κάτω από την γέφυρα της Εγνατίας στο Λαδοχώρι. Οι πυροβολισμοί κατά ομάδας μεταναστών έγιναν από διερχόμενο λευκό όχημα. Ο μετανάστης γλίτωσε το μάτι του και ο τραυματισμός μάλλον δεν του επέφερε σοβαρή βλάβη. Καταδικάζουμε σαν απαράδεκτη την θρασύδειλη ρατσιστική παραπάνω ενέργεια, που προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ξενοφοβίας και τρομοκρατίας.
Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη και κάθε δημοκρατικό φορέα να αποδοκιμάσει την παραπάνω ενέργεια και να καταδικάσει τα περιστατικά βίας, ρατσισμού και οπλοχρησίας που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν το δράστη και να τον φέρουν ενώπιον των ευθυνών του και της δικαιοσύνης, όπως έκαναν με πρόσφατο περιστατικό διαπληκτισμού μεταξύ ασιατών και αφρικανών μεταναστών που κατέληξε σε τραυματισμό από μαχαίρι κάποιου ψυχραιμότερου μετανάστη που πήγε να τους χωρίσει.
Η επιπόλαιη προσπάθεια ορισμένων να συνδέσουν τα δύο παραπάνω περιστατικά, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε βιαστικά συμπεράσματα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και σοβαρές πολιτικές ευθύνες γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα σύνορα.
Όταν όμως γίνονται άδικες επιθέσεις κατά ταλαίπωρων ξεριζωμένων ανθρώπων, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη προς τους αναξιοπαθούντες αυξάνεται και οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων αυτών σιγά-σιγά αποκαλύπτονται.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι πρώτες μέρες του νέου έτους

Οι ημέρες των εορτών 23/12 – 7/1, κύλησαν σχετικά ήρεμα για τους μετανάστες και πρόσφυγες της Ηγουμενίτσας. Ο αριθμός των φορτηγών οχημάτων που κινούνται προς Ιταλία αυτό το διάστημα είναι περιορισμένος. Δυστυχώς παρατηρήθηκαν κάποιες όχι και τόσο ευπρεπείς συμπεριφορές σε ορισμένους πρόσφυγες λόγω χαλάρωσης, ποτού και αίσθησης εγκλωβισμού που τους έχει καταλάβει, αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων το φαινόμενο δεν φαίνεται να πήρε έκταση. Κάποιες συλλογικότητες και ο παπα-Θόδωρος οργάνωσαν συσσίτια αλληλεγγύης, ενώ αρκετοί κάτοικοι με δικιά τους πρωτοβουλία συνεισέφεραν με τρόφιμα ή ρούχα στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που οι ημέρες επιβάλλουν. Την Πρωτοχρονιά επισκεφθήκαμε τους μετανάστες κοντά στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους και συμμετείχαμε σε μια μικρή γιορτή για την αλλαγή του χρόνου. Κοινή αποστολή αλληλεγγύης με τον παπα-Θόδωρο πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 10/1. Εν τω μεταξύ δημοσιοποιήθηκε η Αναφορά της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ομάδα Θεσσαλονίκης) σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ηγουμενίτσα. Επιμέλεια: Θ. Τσολάκου - Ελ. Καλαμπάκου (Δικηγόροι-μέλη της ΕΕΔΑΠ Θεσσαλονίκης)www.alterthess.gr/content/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7 Στο μεταξύ πολλοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας:http://www.e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5920-2011-01-10-12-15-51.html .

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τείχος Προστασίας Προσφύγων Πολέμου

http://afghanrefugeesgr.blogspot.com/
Μετά τους Ιρανούς και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στο πολιτικό άσυλο, ως πρόσφυγες πολέμου, εδώ και ενάμισι μήνα Αφγανοί πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια κάνοντας παρόμοιο αγώνα. Στο διάστημα αυτό κανείς δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ενώ στην προσπάθειά τους να συναντηθούν και να μιλήσουν με τον Υπουργό Προστασίας Πολίτη στις 20/12, τους υποδέχτηκε η αστυνομία και χτυπώντας τους, τους έκανε να φύγουν από το Υπουργείο. Έτσι 6 Αφγανοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας με ράψιμο των στομάτων τους από τις 29/12. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους : «βία ασκείται καθημερινά πάνω μας με τον τρόπο που μας αναγκάζει η Ελληνική Πολιτεία να ζούμε. Η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αρκετοί από τους συμπατριώτες μας έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές μέρος να ζήσουν και η διεθνής κοινότητα αδιαφορεί για την κατάστασή μας και την δυστυχία της χώρας μας. Και ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες έχουμε τουλάχιστον το δικαίωμα για πολιτικό άσυλο, πολλοί από εμάς για χρόνια τώρα ζούμε στην Ελλάδα μέσα στην ανασφάλεια και την απειλή για την κάθε είδους κακοποίηση.»
Οι Αφγανοί πρόσφυγες στα Προπύλαια αποτελούν ένα παράδειγμα για τους συμπατριώτες τους που διέρχονται και από τον τόπο μας δέσμιοι των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, αλλά και για όλους μας. Είναι αξιέπαινοι αφού παρά τις τόσες δυσκολίες που βιώνουν, δεν χάνουν το κουράγιο και την ελπίδα τους και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.
Ο αγώνας τους σε συνδυασμό με τις επονείδιστες εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ανέγερση Τείχους του Αίσχους στον Έβρο και πλωτά κέντρα κράτησης, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την υποκρισία και την ανευθυνότητα των αρμόδιων φορέων. Είναι γεγονός πως η χώρα μας αποτελεί αυτή τη στιγμή την κύρια πύλη εισόδου των προσφυγικών ρευμάτων στην Ευρώπη. Είναι επίσης γεγονός πως όσο μεγαλύτερη η ροή προσφύγων υπάρχει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τόσο μεγαλύτερα σχετικά κονδύλια προβλέπονται. Θα πρέπει λοιπόν να απαντηθούν σύντομα τα ερωτήματα: Που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά; (μια και οι σχετικές κοινωνικές παροχές μειώνονται, όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους ντόπιους). Και ποιοι σχετικοί «εργολάβοι» βρίσκονται πίσω από την ιδέα της κατασκευής του τείχους; Προβλέπονται σχετικά κονδύλια για την Ηγουμενίτσα μια και χρήματα για ανακούφιση στους σύγχρονους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής, ποτέ δεν έχουν εδώ φτάσει;

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=376344&dt=05/01/2011

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ
ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ