Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

NoBorder Camp (Βουλγαρία 25-29/8/2011)


Το NoBorder camp στη Βουλγαρία θα γίνει από τις 25 ως τις 29 Αυγούστου 2011. Φέρτε σκηνές, υπνόσακους και καλή διάθεση ώστε όλοι μαζί να μοιραστούμε 5 ημέρες με διαδηλώσεις, εργαστήρια, συζητήσεις αλλά και στιγμές διασκέδασης.

Τα γενικά θέματα είναι :

•Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων
•Η αύξηση των εμποδίων στην ελευθερία μετακίνησης στα σύνορα στα Βαλκάνια
•Η εγκληματοποίηση της κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων στη Βουλγαρία
•Μορφές και στόχοι οργάνωσης που θα βελτιώσουν την ανθρώπινη, κοινωνική, νομική και οικονομική κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στη Βουλγαρία και στην Ευρώπη γενικότερα
•Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δημιουργούν και εντείνουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του No Border camp θα αναδειχθούν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία μπορούν να χωριστούν σε γενικά αιτήματα και άμεσους στόχους.

Γενικά αιτήματα:

•Ελευθερία μετακίνησης για όλους/ες
•Άσυλο στους/τις πρόσφυγες
•Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών
•Αποποινικοποίηση της μετανάστευσης και των μεταναστών/τριών
•Τέλος στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων
•Ίσα δικαιώματα για όλους/ες
•Κλείσιμο των κέντρων κράτησης
•Αντικατάσταση των κέντρων κράτησης με κέντρα συντονισμού που θα υποστηρίζουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική χειραφέτηση των μεταναστών/τριών. Κέντρα που θα τα διαχειρίζονται από κοινού οι τοπικές κοινωνίες, πρωτοβουλίες βάσης και οι ίδιοι οι μετανάστες/τριες, που θα παίρνουν και τις αποφάσεις.
•Eυρεία ανάδειξη του ζητήματος των μεταναστών/τριών στις κοινωνίες μας
•Όχι στη συνθήκη Σένγκεν και τη διαρκή οικοδόμηση της Ευρώπης-Φρούριο.

Άμεσοι στόχοι:

•Μεταφραστές/τριες στη διάθεση όλων των μεταναστών/τριών μόλις περάσουν τα σύνορα
•Παροχή πληροφοριών στους μετανάστες/τριες για τα δικαιώματά τους μόλις περάσουν τα σύνορα (στις αντίστοιχες γλώσσες τους)
•Παρουσία διεθνών παρατηρητών στις διαδικασίες για το άσυλο και στις συνεντεύξεις
•Διαφανής διαδικασία για το άσυλο
•Παροχή κοινωνικής, ιατρικής και λογικής οικονομικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης για άσυλο και στη συνέχεια.

Το NoBorder camp θέλουμε να συνεισφέρει:
1. Στην εστίαση της προσοχής του τοπικού πληθυσμού, των media και της διεθνούς κοινότητας στα προαναφερθέντα προβλήματα.
2. Στην επέκταση του δικτύου NoBorder στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη
3. Στη δημιουργία και ανάπτυξη τοπικής αλληλεγγύης
4. Στην καταγραφή συγκεκριμένων υποθέσεων μεταναστών/τριών.
Περισσόττερα: http://noborderbulgaria.org/de/node/7

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα : Όχι στην έκδοση της Gülaferit Ünsal στη Γερμανία

Ομοσπονδίες εργαζομένων (πχ ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) και άλλοι φορείς (όπως το Ε.Κ.Θεσαλονίκης) εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης και ψηφίσματα κατά της έκδοσης της τουρκάλας αγωνίστριας Gülaferit Ünsal στη Γερμανία. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα :

Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα
Τσαμαδού 13, Εξάρχεια Τηλ: 210 3813928 email: diktio@diktio.org Φαξ: 210 3830098

Να αποτρέψουμε την έκδοση της Gülaferit Ünsal στη Γερμανία.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην Τουρκάλα αγωνίστρια - συνδικαλίστρια Gülaferit Ünsal, η οποία συνελήφθη στις 7/7/2011 στη Θεσσαλονίκη και κρατείται στη φυλακή για απέλαση στη Γερμανία, όπου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος της. Η Gülaferit Ünsal, ιδρυτικό μέλος του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων BEMSEN στην Άγκυρα, κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για την πολιτική της δράση ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C», μολονότι όλες οι «τρομοκρατικές» ενέργειες που της αποδίδονται (πωλήσεις περιοδικών, πολιτικές δραστηριότητες, καμπάνιες και συγκεντρώσεις για βετεράνους και φυλακισμένους) εντάσσονταν στο πλαίσιο νόμιμων συλλογικοτήτων και έγιναν με δημόσιο και ανοιχτό τρόπο.
Η Gülaferit Ünsal παρέμεινε στη Γερμανία για έναν μόλις χρόνο, από το 1999 έως το 2000. Μετά επέστρεψε στην Τουρκία και συνέχισε εκεί την πολιτική της δουλειά. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περίεργο ότι οι γερμανικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής της στις 09.02.2011, δηλαδή 10 ολόκληρα χρόνια μετά τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε (από τις 30-08-2002 έως του τέλος του 2003), διάστημα κατά το οποίο δεν βρισκόταν καν στη χώρα που ζητά την έκδοσή της.
Η Γερμανία, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού της ρόλου της ως παγκόσμιου οικονομικού επικυρίαρχου, διευρύνει και τη διεθνή κατασταλτική της δραστηριότητα, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του «σερίφη» στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Έτσι, χρησιμοποιεί το εσωτερικό «αντιτρομοκρατικό» της οπλοστάσιο προκειμένου να καταδικάσει Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές όχι μόνο για υποτιθέμενες πράξεις που έγιναν στη Γερμανία, αλλά και για πράξεις που φέρονται να έγιναν σε τουρκικό έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύει όχι μόνο τον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, αλλά διεκδικεί και από τις ΗΠΑ αναβαθμισμένο μερίδιο στο ρόλο του παγκόσμιου «χωροφύλακα».
Απαιτούμε την παύση κάθε διαδικασίας έκδοσης της Gülaferit Ünsal στη Γερμανία και την άμεση απελευθέρωσή της από τις ελληνικές φυλακές
Αθήνα 01/08/2011 Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα