Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΠΡΟΠΟ : Σχέδιο για δύο νέα μεγάλα κέντρα κράτησης (ΚΕΠΥ) μεταναστών στην Αττική

Δύο νέα μεγάλα κέντρα κράτησης (ΚΕΠΥ) μεταναστών στην Αττική, πέραν των προεπιλεγέντων που περιέχονται ρητά σε νόμο, επιδιώκει να συγκροτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκμεταλλευόμενο τη συγκυβέρνηση. Για την ώρα πάντως πρέπει να ξαναϋπογραφούν από τους νέους υπουργούς τα διατάγματα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κέντρων.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=327324



Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Καταδικαστική απόφαση του ΕυρΔΔΑ σε ομαδική προσφυγή κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων


Θεσσαλονίκη 1/11/2011

Στην απόφαση TAGGATIDIS v. GRÈCE (Προσφυγή Νo 2889/09) της 11ης Οκτωβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση) σε βάρος 47 (μεταξύ των οποίων και 8 αλλοδαποί) κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-09. Η απόφαση αυτή μέσα από ομαδική προσφυγή αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές ύστερα από έλεγχο ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου των κανόνων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων (βλ. και απόφαση NISIOTIS).
Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι διαβιούσαν σε ελάχιστο χώρο μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους χωρίς εξαερισμό (σε μία φυλακή που σχεδιάστηκε για 80 αλλά φιλοξενούσε την περίοδο αυτή 220 κρατούμενος), χωρίς να διατίθεται καμία καρέκλα ή τραπέζι, ότι ο μόνος προσωπικό τους χώρος ήταν η επιφάνεια του κρεβατιού, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης. Επίσης ότι πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από ασθένειες, και κυρίως από έντονο στρες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία.
Τα παραπάνω δεν αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη της ούτε και προγενέστερο σχετικό πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στις φυλακές. Η κυβέρνηση προέταξε το επιχείρημα ότι η κατάσταση είναι γενικευμένη και ότι δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους βελτίωσης των συνθηκών. Από το γεγονός και μόνο ότι οι κρατούμενοι διέθεταν ελάχιστο προσωπικό ελεύθερο χώρο (περίπου 1 τ.μ.), το ΕυρΔΔΑ έκρινε ότι οι προσφεύγοντες υπέστησαν απάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση, η οποία απείχε κατά πολύ από το αποδεκτό όριο καταπόνησης που ο εγκλεισμός εγγενώς δημιουργεί, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η απόφαση αυτή ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές και η οποία επιδεινώνεται σε καιρό οικονομικής ύφεσης.

Τα παραπάνω αναφέρονται από τον κ. Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη,
Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συνήγορο των 47 προσφυγόντων κρατουμένων.