Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

29/9 OΡΕΣΤΙΑΔΑ : Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Όσο βαθαίνει η κρίση η κοινωνία αντί να εντοπίζει και να στοχεύει στα πραγματικά αίτια και στους υπαίτιους της εξαθλίωσής της, αποπροσανατολίζεται από τις ανάγκες της, τρομοκρατείται από τα ΜΜΕ, εφησυχάζει και διεγείρεται από φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, επιθέσεις στα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας, σε οτιδήποτε διαφορετικό.
Η απάντηση σε αυτά είναι ο κόσμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να δημιουργήσει δομές ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, να συμμετέχει σε συλλογικότητες, σε συνελεύσεις γειτονιών και πόλεων, να διεκδικήσει τα κοινωνικά αγαθά, τους δημόσιους χώρους, το σεβασμό, την ΖΩΗ του.
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ με γνώμονα όλα τα παραπάνω οργανώνει αντιρατσιστικό – μεταναστευτικό φεστιβάλ και σας καλεί το ΣΑΒΒΑΤΟ στις 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, στον χώρο του πανεπιστημίου στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτιά-διαμαρτυρία στα κρατητήρια Ηγουμενίτσας


Οι τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κρατητήρια της Ηγουμενίτσας αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά με αφορμή  τη φωτιά που ξέσπασε στους χώρους προσωρινής κράτησης του λιμενικού την περασμένη Τετάρτη 12/9.  Σε ένα χώρο λίγων μόλις τετραγωνικών που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και δεκαπέντε κρατουμένους, ήταν στοιβαγμένοι περισσότεροι από εβδομήντα μετανάστες. Παρά τα μεγάλα λόγια που ακούγονται συχνά και τις συνεχείς καταδίκες που έχει η χώρα μας από διεθνείς οργανώσεις οι συνθήκες κράτησης αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν.
Οι κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες φέρεται να έβαλαν φωτιά σε κλινοσκεπάσματα για να διαμαρτυρηθούν για το αίσθημα εγκλωβισμού που βίωναν. Το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής επενέβη για να ελέγξει την κατάσταση και καταστείλει την διαμαρτυρία πριν πάρει διαστάσεις στάσης.  Παράλληλα κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ μετά την εκκένωσή των κρατητηρίων έγιναν ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς. Οκτώ κρατούμενοι, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και πέντε μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στα κρατητήρια,  ενώ τρεις από αυτούς διακομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Το συμβάν προσπάθησε να καταγράψει οπτικά δημοσιογράφος (εκδότης τοπικής εφημερίδας)  που συνελήφθη και οδηγήθηκε με χειροπέδες στο λιμεναρχείο και κατόπιν στα δικαστήρια για να του απαγγελθεί κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής, μια και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην προσπάθεια του να κάνει ρεπορτάζ, δεν υπάκουσε τις εντολές των λιμενικών και ακολούθησε φραστική ένταση με αποτέλεσμα τη σύλληψή του.
Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα της αυξανόμενης ρατσιστικής κτηνωδίας σε βάρος των αλλοδαπών και λοιπών ευπαθών  ομάδων στα πλαίσια της παρατεινόμενης (ελέω μνημονίου) ανθρωπιστικής κρίσης οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και τίθενται σωρηδόν υπό κράτηση απλώς και μόνο επειδή εισήλθαν "λαθραία" στην Ελλάδα που δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει  μία αξιοπρεπή Υπηρεσία Ασύλου με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση ώστε να επιλαμβάνεται των συνεχώς αυξανόμενων  αιτήσεων ασύλου. Οι  εφαρμοζόμενες πολιτικές για τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, η συνθήκη Σένγκεν  και ο κανονισμός "Δουβλίνο 2", φέρνουν την χώρα μας  στη δυσάρεστη θέση να είναι μια χωματερή ανθρώπων και δικαιωμάτων μια και το Ιόνιο είναι στην ουσία ο φυσικός φράχτης των μεταναστευτικών ρευμάτων που περνούν από τη χώρα μας με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.