Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Bραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για πράξη αυτοθυσίας μετά θάνατον, σε δυο Πακιστανούς



Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε  μετά θάνατον, για την κοινωνική προσφορά τους, τους δύο Πακιστανούς Hamayun Anwar, 18 ετών και Wakar Ahmed, 32 ετών, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας, καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τρένου.
  To περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Απριλίου όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε το ηλικιωμένο ζευγάρι, συγκρούστηκε με τρένο στο Κρυονέρι. Οι Πακιστανοί προσπάθησαν να σώσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου, αλλά δεν τα κατάφεραν και «θυσιάστηκαν» μαζί τους. To βράδυ της Παρασκευής  28/12 σε μια πανηγυρική συνεδρία, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τα έργα επιστήμης, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς για το 2012.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ακόμα 20 νεκροί στο Αιγαίο ανοιχτά της Λέσβου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μόνο θλίψη και αποτροπιασμό μπορεί να δημιουργεί η είδηση για τον θάνατο 20 ανθρώπων και για 7 αγνοούμενους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, ανοιχτά της Λέσβου, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η ιστορία είναι ίδια,  τραγικά επαναλαμβανόμενη και την έχουμε ζήσει πολλές φορές: Ένα σαπιοκάραβο φεύγει από την Τουρκία και μεσοπέλαγα βουλιάζει υπερφορτωμένο με ανθρώπους, που φεύγουν από τη φτώχια, τη μιζέρια και τον πόλεμο, για «τη γη της επαγγελίας».
 Οι 20 πνιγμοί των μεταναστών, δεν είναι απλοί θάνατοι αλλά δολοφονίες, αφού γι’ αυτούς έχουν τεράστια ευθύνη:
·         Όλοι αυτοί που δημιουργούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
·         Όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών τους, οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
·         Όλοι αυτοί που έχουν φτιάξει τους νόμους για τη μετανάστευση (και όχι μόνο) στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των ανθρώπων.
·         Όλοι αυτοί που έχουν κάνει τα σύνορα της Ευρώπης ένα τεράστιο νεκροταφείο, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «ευημερίας» των κατοίκων της.
 Ας σκεφτεί ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, ποιοι ευθύνονται για αυτούς τους θανάτους, για το αν ο κάθε άνθρωπος αφήνει την εστία του χωρίς λόγο, για το αν αυτοί που φτιάχνουν τους νόμους σκέφτονται το καλό των πολλών εργαζόμενων, ή των λίγων τραπεζιτών, εφοπλιστών ή βιομηχάνων. Ας σκεφτεί ο καθένας αν οι μετανάστες φταίνε για την κρίση ή το αδηφάγο σύστημα που για να κρατηθεί στην εξουσία δε διστάζει να οδηγεί στην εξαθλίωση στη φτώχεια και στο θάνατο όχι μόνο μετανάστες αλλά και Έλληνες.
 Ας μην ανησυχεί ο  κ. Δένδιας, 20 άνθρωποι δεν πρόλαβαν να έρθουν στη χώρα, δεν θα χρειαστεί να τους υποδεχτούμε με τον «Ξένιο Δία», δεν θα τους «φροντίσουν» στα «κέντρα κράτησης μεταναστών», δεν θα ασχοληθούν μαζί τους οι νεοναζί, δεν θα απειληθεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία.
 Ευτυχώς η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία φροντίζει το κράτος να λειτουργούν υπέρ των πολιτών… 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ               

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

18/12 : Παγκόσμια ημέρα μετανάστη

ΚAΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΙΣ 18/12 ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΤΣΑΜΑΔΟΥ 15 ΕΞΑΡΧΕΙΑ)

Η ASANTE και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών προωθούν και στηρίζουν την ιδέα της αυτό-οργάνωσης και αντίστασης των μεταναστών και προσφύγων, εναντία στην κρατική στοχοποίηση και τη ρατσιστική βία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη την Τρίτη 18/12 θα βρεθούμε στο Κοινωνικό Κέντρο (Τσαμαδού 15, Εξάρχεια) μαζί με τις κοινότητες που εκπροσωπούν τους μετανάστες και προσφυγές στην Ελλάδα για να μιλήσουμε για τις συνθήκες των μεταναστών στην Ελλάδα σήμερα.

Η συζήτηση θα εστιάσει στα εξής θέματα:

·Η κοινωνική θέση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
· Η ρατσιστική βία στην Ελλάδα σήμερα
·Ζητήματα νομιμότητας
· Η κτήση της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών

Η συζήτηση θα κρατήσει από τις 7μ.μ. μέχρι τις 9μ.μ.


Σας περιμένουμε όλους εκεί. 

ASANTE
ΔIΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦYΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Σάμος 7/12/2012: H σιωπή είναι συνενοχή. Ας μην χάνουμε τον ανθρωπισμό μας λόγω κρίσης.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ–ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ                                                          
                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    
Μετά από επίσκεψη μελών της Κίνησης σε χώρο του Λιμεναρχείου που κρατούνται 41 άτομα εκ των οποίων 8 γυναίκες και 7 παιδιά νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες κυρίως από την Συρία, όπου κληθήκαμε προκειμένου να παράσχουμε ρούχα και είδη υγιεινής , διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Σε άτυπο χώρο κράτησης των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Σάμου κρατούνταν άνδρες μαζί με γυναίκες και παιδιά και αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 3 ποινικοί στον ίδιο χώρο και ένα ασυνόδευτο ανήλικο που κρατείται καιρό εκεί περιμένοντας να μεταφερθεί σε κατάλληλο κέντρο φιλοξενίας.
Ο χώρος κράτησης ήταν τελείως ακατάλληλος οι συνθήκες κράτησης άθλιες. Δεν υπήρχαν στρώματα, κουβέρτες, είδη καθαριότητας και μόνο με μια τουαλέτα. Οι νεοεισερχόμενοι Σύροι πρόσφυγες έφτασαν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι χωρίς να τους παρασχεθεί ρουχισμός και τροφή.
Η μεταχείριση που επιφυλάσσει το κράτος στους Σύριους πρόσφυγες και η παντελής έλλειψη προστασίας τους θυμίζουν τις μαύρες εποχές που λειτουργούσε το άτυπο κέντρο κράτησης του Καπνοκοπτηρίου, μία αποθήκη ψυχών. Οι υπεύθυνοι για τη κράτηση Λιμενικοί, μας ανέφεραν ότι έχουν απευθυνθεί σε όλες τις τοπικές αρχές και δεν ανταποκρίθηκε καμιά.
Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.
ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ.