Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Λέσβος : Ενάντια στην πολιτική του θανάτου

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου 19/3/2013



Πράγματι λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, του κ. Δένδια και του σ. Κουβέλη, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει: χάρη στην πετυχημένη πολιτική μηδενικής ανοχής στην «ανομία» και αποτροπής της ετανάστευσης, αλλά τρία πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στη θάλασσα της Μυτιλήνης χθες το βράδυ. Έτσι εμπεδώνεται επιτέλους το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Οι τρεις συνάνθρωποι μας ου χάσανε τη ζωή τους προσπαθήσανε με μια μικρή ομάδα Σύριων προσφύγων να περάσουν από τη εκέλεια στη Μυτιλήνη. Εννιά από αυτούς δεν τα καταφέρανε και αγνοούνται, ενώ άλλοι τρεις, μια μητέρα και δύο μικρά παιδιά, έχουν ήδη βρεθεί πνιγμένοι τις προηγούμενες ημέρες. Η τραγωδία αυτή δεν είναι βέβαια αρκετή για να συγκινήσει πια όχι μόνο τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να ροβούν έστω σε μια υποκριτική απολογία για τη δολοφονική τους πολιτική, αλλά ούτε καν τα Μέσα ης χώρας, που το θάνατο έξι ανθρώπων δεν το θεωρούν καν σημαντική είδηση. Ο λόγος είναι ίσως τι γεγονότα σαν αυτό αποκαλύπτουν τις συνέπειες της εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, μιας πολιτικής που παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, φαίνεται να συνενώνει όλο το φάσμα από την τρικομματική κυβέρνηση ως τη Χρυσή Αυγή. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν, από ντιρατσιστές πολίτες της Μυτιλήνης, δυο από τα αγνοούμενα παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια ή έστω νόμιμα έγγραφα. Κάποια στιγμή έφυγαν πό τη χώρα με την οικογένειά τους λόγω κρίσης. Όταν θέλησαν όμως να επιστρέψουν στον τόπο που εννήθηκαν, το ελληνικό κράτος τους αντιμετώπισε ως «λαθραίους», με τα γνωστά, τραγικά ποτελέσματα. Ο πατέρας άλλου αγνοούμενου 14χρονου παιδιού επίσης, εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα για 15 χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας για το παιδί του. Είναι φανερό λοιπόν που θα οδηγήσουν οι νέες, «αυστηρότερες» ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση γιατην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών: σε ακόμα περισσότερη αδικία, βαρβαρότητα και θάνατο. Είναι ακόμα πιο φανερό ότι θα μας βρει ξανά απέναντί της, να παλεύουμε για δικαιοσύνη, σότητα και αλληλεγγύη, για το μόνο δρόμο δηλαδή που μπορεί να βγάλει, ντόπιους και μετανάστες, ξω από το ζόφο της κρίσης, της φτώχειας και του θανάτου.

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται εδώ, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες που θέλουν να μπουν, αλλά και βγουν από την Ελλάδα.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

2 χρόνια από την λήξη της απεργίας των 300



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ

Από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 9 Μαρτίου του 2011 300 μετανάστες εργάτες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία πείνας στην ευρωπαϊκή ιστορία, διεκδικώντας τη δική τους νομιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.
Κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης και της πλειονότητας των ΜΜΕ, οι απεργοί πείνας με την αποφασιστικότητα και τον ηρωισμό τους, έχοντας δίπλα τους ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, κατόρθωσαν να αποκτήσουν εξάμηνες ανανεούμενες βεβαιώσεις παραμονής και να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα για νομιμοποίηση και περίθαλψη για το σύνολο των μεταναστών και ελλήνων συναδέλφων τους.
Παραθέτουμε αυτολεξί την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2011, ημέρα λήξης της απεργίας πείνας: Αποφασίζεται η έκδοση βεβαίωσης διαμονής στη χώρα με ισχύ εξαμήνου και δυνατότητα να ανανεώνεται, όπως προβλέπεται από το ν. 3907/2011.
Απαιτούνται η καταγραφή, η ταυτοποίηση, τα δακτυλικά αποτυπώματα για κάθε μετανάστη. Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εφαρμογή του ν. 3907/2011 οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση νομιμοποίησης συμπληρώνοντας το απαιτούμενο από το νόμο χρονικό διάστημα. Για τους κατόχους της σχετικής βεβαίωσης θα παραχωρείται δυνατότητα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους. Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προτείνεται η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων ως εξής:
α) Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους ή δύο (2) ετών για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη, προτείνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης να μειωθεί από 200 σε 120 ημέρες και από 400 σε 240 αντίστοιχα.
β) Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους ή δύο (2) ετών και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες, προτείνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης να μειωθεί από 150 σε 120 ημέρες και από 300 σε 240 ημέρες αντίστοιχα.
            Η κυβέρνηση θα προβεί στη μείωση των ετών που απαιτούνται προκειμένου ένας μετανάστης να αιτηθεί την άδεια παραμονής από 12 έτη στην κατεύθυνση των 8 ετών.  Επίσης, για το σύνολο των ασφαλισμένων τα απαιτούμενα ένσημα για περίθαλψη μειώθηκαν από 100 σε 50.
Παρότι οι βεβαιώσεις παραμονής ανανεώθηκαν δύο φορές (Σεπτέμβριος 2011 και Μάρτιος 2012) και ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για επ’ αόριστον ανανέωσή τους, από το Σεπτέμβριο του 2012 οι σχετικές αιτήσεις δεν έχουν απαντηθεί και οι πρώην απεργοί πείνας βρίσκονται σε ομηρία (ήδη, πρώην απεργοί πείνας με πρόσχημα τη μη ανανέωση του καθεστώτος τους, κρατούνται προς απέλαση σε κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και κέντρα κράτησης). Στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των μεταναστών και αλληλέγγυων οργανώσεων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί χωρίς όμως να το λύνουν. Δίπλα σε αυτό τον εμπαιγμό προστίθεται και η δίωξη των πρώην απεργών πείνας οι οποίοι κατηγορούνται για «φθορά ξένης περιουσίας» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» για την είσοδο στη Νομική Σχολή τις πρώτες μέρες της απεργίας πείνας.
  Οι αλληλέγγυες οργανώσεις απαιτούμε την ανανέωση των βεβαιώσεων παραμονής και την παύση της εκδικητικής δίωξης των πρώην απεργών πείνας, καλούμε φορείς και συλλογικότητες να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση των αιτημάτων των απεργών πείνας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πρωτοβουλία για την Ιθαγένεια: Κάλεσμα σε οργανωτική συνάντηση Τρίτη 5/3 ώρα 8μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών Τσαμαδού 13 Εξάρχεια


                       ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΑΙ
ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ !

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που θέλει να αυτοαποκαλείται κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, 200.000 παιδιά  μένουν ξεκρέμαστα χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα.  Είναι τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή ήρθαν σε μικρή ηλικία στη χώρα μας. Τα παιδιά που πολλές φορές αποκαλούμε 2η γενιά μεταναστών, αλλά στην πραγματικότητα η μόνη πατρίδα που έχουν γνωρίσει είναι η Ελλάδα.. Που πολλά από αυτά δεν είναι πια παιδιά. Είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, κάποια από αυτά έγιναν πιο γνωστά μέσα από τη δουλειά τους σαν μουσικοί ή ηθοποιοί, αλλά ακόμα εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία του αύριο. Και ενώ αυτά θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους το ελληνικό κράτος φροντίζει να τους δείξει ότι ο Ξένιος Δίας δεν ζει πια εδώ.  Η κυβέρνηση, που ολοένα και περισσότερο υιοθετεί την ατζέντα της άκρας Δεξιάς, αποφάσισε εν μια νυκτί να παγώσει τον νόμο 3838/2010 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ραγκούση. Ο νόμος εκείνος για πρώτη φορά ασχολιόταν με τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά των μεταναστών κάνοντας κάποια δειλά βήματα όσον αφορά την παραχώρηση ιθαγένειας. Ρύθμιζε επίσης τις διαδικασίες πολιτογράφησης ενώ έδινε υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα της ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Βήματα που σε άλλες χώρες της ΕΕ είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Η νόμιμη παραμονή και των 2 γονιών για μια πενταετία, η εξαετής φοίτηση σε ελληνικό σχολείο και τα τεστ γνώσεων ελληνικής ιστορίας ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την παραχώρηση ιθαγένειας.Το αποτέλεσμα εκείνου του νόμου ήταν ότι από τα 200.000 παιδιά μόλις 6.072 κατάφεραν μέχρι σήμερα να πάρουν την ιθαγένεια. Ο νόμος Ραγκούση δηλαδή «πέτυχε» να πάρει την ιθαγένεια μόλις το 3% των παιδιών των μεταναστών. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να μειώσει ή και να εξαφανίσει ακόμα και αυτό το αστείο ποσοστό που θέτει την Ελλάδα με διαφορά στην τελευταία θέση της ΕΕ.
Αξιοποιώντας την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση 460/2013 της πλειοψηφίας δικαστών  ΣτΕ – καθώς υπήρξε και μειοψηφία 13 δικαστών – που έκρινε αντισυνταγματικά μια σειρά άρθρων του νόμου Ραγκούση, «διαρρέεται» ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο για στην ουσία θα αφήνει ξεκρέμαστα τα παιδιά των μεταναστών. Η ιθαγένεια μέσα από ένα κυκεώνα προϋποθέσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών θα είναι όνειρο απατηλό για όσους θα την ζητήσουν. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της αναδρομικής ακύρωσης και όσων παιδιών κατάφεραν να την πάρουν με το νόμο Ραγκούση! Διάφορα φασιστοειδή φτάνουν να ζητούν και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών του 2010 λόγω της συμμετοχής σε αυτές μεταναστών! Όχι τυχαία οι μόνοι που πανηγυρίζουν για αυτή την απόφαση είναι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που ψάχνουν σε νηπιαγωγεία και νοσοκομεία αλλοδαπούς για να τους διώξουν! Άλλωστε ο δικηγόρος Ιωάννης Ανδριόπουλος που έκανε την προσφυγή ενάντια στο νόμο Ραγκούση το μοναδικό πολιτικό κόμμα που διαφημίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook είναι η Χρυσή Αυγή.
Το βασικό επιχείρημα κυβέρνησης και δικαστών είναι να μην είναι η Ελλάδα ελκυστική για τους μετανάστες. Η αλήθεια είναι ότι ούτως ή  άλλως έχει πάψει να είναι ελκυστική λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων –ιδιαίτερα νέων – ετοιμάζεται ή έχει ήδη μεταναστεύσει σε άλλες χώρες αναζητώντας αυτό που η χώρα του στερεί επί 2 δεκαετίες από άλλους: την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο αγωνιζόμαστε για τον κοινό αγώνα ελλήνων και μεταναστών για μια καλύτερη ζωή χωρίς φτώχεια, εγκληματικότητα, ανεργία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει σε ισχύ τον νόμο Ραγκούση με την ελάχιστη δυνατή τροποποίηση που απαιτείται για να γίνει συμβατός με την απόφαση του ΣτΕ, ως ένα στοιχειώδες βήμα ειδικά για όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις ιθαγένειας.
Διεκδικούμε έναν νόμο που θα βελτιώνει τον νόμο Ραγκούση όσον αφορά την ιθαγένεια, την πολιτογράφηση και την συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Άνθρωποι που ζούνε για χρόνια στην χώρα μας, κάνουν οικογένειες, δουλεύουνε, πληρώνουν ένσημα και φόρους, είναι φίλοι μας και γείτονές μας έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν ορατοί. Δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών σημαίνει δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Που σήμερα λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία ή αναγκάζονται να  εγκαταλείψουν το σχολείο της «υποχρεωτικής 9ετούς φοίτησης» που επικαλούνται υποκριτικά και οι δικαστές του ΣτΕ στην απόφασή τους.
Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών σημαίνει πραγματική δημοκρατία για όλη την ελληνική κοινωνία.