Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μανωλάδα : Έξαρση ρατσιστικής βίας



Τουλάχιστον 28 εργάτες από το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, τραυματισμένοι από πυροβολισμούς που δέχθηκαν από τρεις επιστάτες φραουλοπαραγωγών. Οι μετανάστες που εργάζονταν σε καλλιέργειες φράουλας, διαμαρτύρονταν για την μη καταβολή δεδουλευμένων 6 μηνών από τον Έλληνα ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Περίπου 200 μετανάστες διαδήλωναν γύρω στις έξι το απόγευμα, διεκδικώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Κάποια στιγμή οι επιστάτες πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 28 μετανάστες.
Εννέα από τους μετανάστες διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και άλλοι 19 στο νοσοκομείο του Πύργου. Οι οκτώ από τους τραυματίες φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Δυστυχώς οι δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας είναι ένας ακόμα βάρβαρος "κρίκος" στην αλυσίδα έξαρσης της ρατσιστικής βίας και των αντεργατικών πρακτικών που παρατηρούμε τελευταία. Οι τσιφλικάδες της Μανωλάδας και οι εγκληματικές συμμορίες, που τους στηρίζουν, αποτελούν μια ακραία έκφανση ρατσιστικής-αντεργατικής  βίας, την οποία όμως συναντάμε κι αλλού.  Η Μανωλάδα αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου  που στη βάση του έχει χιλιάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους, που ζουν στην Ελλάδα και  δεν έχουν χαρτιά, συνεχίζεται με την άρση κάθε κρατικής προστασίας των εργαζομένων (ντόπιων και μεταναστών), και έχει φυσικό επόμενο τη στοχοποίηση των μεταναστών και την κρατική ανοχή στη ρατσιστική βία. Το μνημόνιο και η μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης δυστυχώς δίνουν τροφή στο φασισμό που απειλεί ανοικτά όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να βρει και να τιμωρήσει όσους διέπραξαν τις απόπειρες δολοφονίας των μεταναστών. Εξίσου σημαντικό είναι και το να προστατευτούν τα θύματα των επιθέσεων με την παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων και να φωτιστούν όλες οι πλευρές του ζητήματος με την προσπάθεια μετατροπής της περιοχής σε άτυπη οικονομική ζώνη. Όμως, οι κάθε είδους “Μανωλάδες” θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο οι μετανάστες δεν θα έχουν δικαιώματα και φωνή, οι τοπικές κοινωνίες αρνούνται να δουν την ουσία, όσο το κράτος ανέχεται τη ρατσιστική βία, όσο στην αγορά εργασίας ισχύει ο νόμος της μνημονιακής ζούγκλας.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης



Κυριακή 14/4 (12:00): Διαμαρτυρία στην Αμυγδαλέζα

Η κραυγή απελπισίας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων επανέφερε στο προσκήνιο το τεράστιο ζήτημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που κατ' ευφημισμόν η κυβέρνηση ονομάζει “κέντρα φιλοξενίας”. Οι απόπειρες αυτοκτονίες, η μαζική απεργία πείνας καθώς και οι στάσεις μέσα στα στρατόπεδα, δείχνουν ότι η κατάσταση  δεν πάει άλλο. Οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα είναι άθλιες. Δεν είναι μόνο το ότι οι συνεχείς σκούπες του “Ξένιου Δία” έχουν γεμίσει τα στρατόπεδα με πολύ πολύ περισσότερο κόσμο από όσον χωράνε. Αυτό που κάνει πραγματικά δραματική την κατάσταση είναι η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμυγδαλέζα είχαν δυόμισι μήνες να τους δώσουν σαπούνι με αποτέλεσμα να ξεσπάσει επιδημία ψώρας. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, όπως αυτό της Δραπετσώνας, όπου οι κρατούμενοι έχουν μήνες να προαυλιστούν και να δουν το φως του ήλιου.
Πέρα όμως από τις συνθήκες κράτησης, η ίδια η ύπαρξη των στρατοπέδων καταρρακώνει θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αίμα τους τελευταίους δύο αιώνες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Επιπλέον, η κράτησή τους δεν είναι προσδιορισμένη χρονικά με συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε δηλαδή απροσδιόριστη χρονικά ποινή χωρίς να υπάρχει έγκλημα.

Αυτή η κατάσταση που ντροπιάζει την κοινωνία μας πρέπει να λήξει. Ο αγώνας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων είναι αγώνας για τις ελευθερίες όλων μας.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν!

Διαμαρτυρία στην Αμυγδαλέζα την Κυpιακή 14 Απρίλη (12:00) 

Anti Nazi Zone-Yre
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
Νεολαία ΣΥΝ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε Σύρους πρόσφυγες


Σάββατο 6 Απρίλη, 11πμ, Σύνταγμα (Λ. Αμαλίας)

Η εξέγερση εναντίον του Άσαντ στη Συρία έχει μπει στον τρίτο χρόνο της, παίρνοντας πλέον τις διαστάσεις ενός τρομακτικού πολέμου. Οι νεκροί ίσως να ξεπερνούν τις 70.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία ανάμεσα τους να είναι άμαχοι. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς τους τραυματίες. Μάλιστα, η κατάσταση για τον Συριακό λαό γίνεται ακόμα χειρότερη από την πλήρη διάλυση της  οικονομίας λόγω των συγκρούσεων. Ο κίνδυνος του θανάτου από την πείνα συμβαδίζει με αυτόν του θανάτου από τις σφαίρες.

Όπως είναι επόμενο, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία προκάλεσε μεγάλο προσφυγικό κύμα, το οποίο κατά κύριο λόγο δέχονται η Τουρκία και η Ιορδανία. Ένα μικρό μέρος από τους πρόσφυγες που άφησαν τα σπίτια τους γιατί η ζωή τους κινδύνευε άμεσα, επιχειρεί να περάσει στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης για να βρει ασφαλές καταφύγιο. Στην προσπάθεια τους αυτή, παγιδεύονται στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τους παραχωρήσει άσυλο -είναι πραγματικά να απορεί κανείς ποιος δικαιούται άσυλο, αν δεν το δικαιούνται οι Σύροι... Από την άλλη, η Ελληνική αστυνομία τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους πpος τη Δύση, που είναι συνήθως ο τελικός προορισμός τους. Κατά συνέπεια, οι Σύροι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν πίσω, χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία. Φτάνουν έτσι στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης και απελπισίας.

Το μαρτύριο των Σύρων προσφύγων πρέπει να λήξει τώρα! Η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που τόσο μεγάλα λόγια έχουν πει υπέρ του Συριακού λαού, πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Εδώ και τώρα καθεστώς προστασίας, περίθαλψη και ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες!


Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες