Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ακόμα 2 νεκροί μετανάστες σε Πάτρα και Θήβα

Tρεις νεαροί Αφγανοί (15-20 χρονών περίπου), οι οποίοι είχαν φτάσει πρόσφατα στην Πάτρα, κοιμόνταν προσωρινά μέσα στην καμπίνα νταλίκας (εγκαταλελειμμένης μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής। Για να ζεσταθούν από το κρύο (Δευτέρα 2 Γενάρη 2011) το βράδυ, άναψαν μια φωτιά σε ένα μικρό δοχείο. Δεν υπήρχε διέξοδος για τον καπνό αφού πόρτες και παράθυρα ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα να πεθάνει ο ένας μάλλον από έλλειψη οξυγόνου και οι άλλοι δύο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα σε σοβαρή κατάσταση. Eπίσης βρέθηκε νεκρός ένας μετανάστης 55 ετών από την Ινδία, ο οποίος διέμενε μέσα σε κοντέινερ, στον Ελαιώνα Θηβών. Τον 55χρονο εντόπισε νεκρό, επάνω στο κρεβάτι του, ένας εργάτης εργοστασίου που βρισκόταν εκεί κοντά. Δεν έγινε γνωστό αν ο 55χρονος μετανάστης πέθανε από το κρύο ή άλλα παθολογικά αίτια.
Ακολουθεί ανακοίνωση για το πρώτο περιστατικό.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝAΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Πάτρα, 05-01-2012

Δυο μόλις ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο ενός νεαρού πρόσφυγα και την εισαγωγή άλλων δυο στο νοσοκομείο, μετά την απέλπιδα προσπάθειά τους να ζεσταθούν με λίγη φωτιά σε ένα εγκαταλελειμένο φορτηγό. Τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση σε ελληνικά και ξένα sites, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενός κειμένου-κραυγή απόγνωσης των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, που καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Μια εβδομάδα μετά το σοβαρό ξυλοδαρμό δυο νεαρών Αφγανών στο χώρο του λιμανιού. Δυο εβδομάδες μετά το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα πρόσφυγα σε καταδίωξη από την Αστυνομία και την πολυήμερη παραμονή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δυο εβδομάδες μετά από τη μαζική ειρηνική πορεία των προσφύγων και μεταναστών, που φώναζαν ότι είναι άνθρωποι και απαιτούσαν να σταματήσει η αστυνομική βαρβαρότητα. Και ενώ ακόμα είμαστε στις «Άγιες Μέρες» των εορτών.
Τη στιγμή αυτή επέλεξε η ελληνική πολιτεία να στείλει τους εκπροσώπους της, την Αστυνομία και τα εκκαθαριστικά μηχανήματα του Δήμου, στο ερειπωμένο εργοστάσιο όπου έχουν βρει κατάλυμα οι πρόσφυγες. Να τους ευχηθούν καλή και ειρηνική χρονιά κυνηγώντας τους και συλλαμβάνοντάς τους, αρπάζοντας και καίγοντας τα λιγοστά τους υπάρχοντα, προειδοποιώντας τους εναπομείναντες ότι δεν υπάρχει σωτηρία.
Να είναι άραγε μια σκόπιμη επίδειξη πυγμής και βαρβαρότητας από τη μεριά του κράτους; Να είναι εφαρμογή του «δόγματος του σοκ», όπως γίνεται γενικά στην ελληνική κοινωνία; Να είναι δείγμα μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής για εκρίζωση της μετανάστευσης; Να είναι απλά μηδενική ανοχή στο ξένο, στο διαφορετικό;
Όποια κι αν είναι η απάντηση, το σίγουρο πλέον είναι ένα. Η ελληνική πολιτεία δεν υπολογίζει ούτε καν το θάνατο, δεν την πτοεί ο αριθμός των θυμάτων. Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για πολιτικές ενσωμάτωσης μεταναστών, για τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, ούτε λόγος πλέον να γίνεται.
Να τους χαιρόμαστε !
Περισσότερα : http://www.kinisipatras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου