Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

H Frontex αναλαμβάνει δράση και στο Ιόνιο

Με αεροπλάνα και ταχύπλοα η FRONTEX ανέλαβε από την περασμένη Κυριακή, υπηρεσία και στο Ιόνιο. Ήδη προχθές αεροσκάφος εντόπισε κοντά στην Ερείκουσα ταχύπλοο να μεταφέρει μετανάστες. Στόχος της παρουσίας της Frontex είναι να αποτρέπει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά να περνούν τα θαλάσσια σύνορα και να πηγαίνουν στην Ιταλία. Η επιχείρηση αυτή φέρει το κωδικό όνομα ''Ποσειδώνας" και είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραφε στις 19/04 ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την συνάντησή του με την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex Ilkka Laitinen. Το μνημόνιο αυτό προβλέπει και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο “EUROSUR”, με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκυρη και αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών. Με την εγκατάσταση αυτού του κόμβου στο Συντονιστικό Κέντρο της χώρα μας, θα ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες μαζί με την Frontex και τα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, περίπου το 2013 να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μπορέσει η Ελλάδα να δείξει στους Ευρωπαίους ότι θωρακίζονται τα εξωτερικά σύνορα της χώρας κι έτσι δεν θα μπορούν να περνούν οι μετανάστες στην Ιταλία κι από εκεί στις άλλες χώρες.
Από το Κατάκολο, τον Αστακό, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα έφευγαν πολλά ταχύπλοα με προορισμό ακτές της γειτονικής χώρας. Αυτό προσπαθούν να ανακόψουν οι αρχές και πιστεύουν ότι με την FRONTEX στο Ιόνιο, τον φράχτη στον Έβρο και με τα κέντρα υποδοχής θα στείλουν ένα μήνυμα στους Τούρκους δουλέμπορους αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες να μην προτιμούν να εισέρχονται στην Ελλάδα και μετά να θέλουν να περάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου