Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΑΣΥΛΟ : Χαμένοι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=170806

Τα σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης ασύλου καταγγέλλει, με έγγραφό της, που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η μη Κυβερνητική Οργάνωση, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Το έγγραφο-καταπέλτης του ΕΣΠ αναλύει συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλοδαπών, που καταδεικνύουν τα, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- άλυτα προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Στις επισημάνσεις του, το ΕΣΠ, περιλαμβάνει τα εξής:
Π. Ράλλη - Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών
Εκατοντάδες αλλοδαποί συνήθως αποχωρούν καθημερινά από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ύστερα από πολύωρη αναμονή και χωρίς να έχουν εξυπηρετηθεί ή ενημερωθεί. Όπως σημειώνει το Συμβούλιο από τον Ιούλιο 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του Π.Δ. για το πολιτικό άσυλο, η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου έχει στην ουσία καταργηθεί, καθώς στην πραγματικότητα η πρόσβαση έχει περιορισθεί στην αποδοχή 10 αιτημάτων εβδομαδιαίως.
Η ΜΚΟ αναφέρει ενδεικτικά περιπτώσεις Σομαλών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη και 8 μήνες για την υποβολή αιτήματος ασύλου. Ακόμη, καταγράφονται οι περιπτώσεις δυο εγκύων γυναικών από την Μπουρκίνα Φάσο και τη Νιγηρία, ενός ζευγαριού από το Ιράκ (με πρόβλημα υγείας της συζύγου), η περίπτωση τριών ανηλίκων από το Πακιστάν και μιας εγκύου στον 9ο μήνα από την Αιθιοπία.
Όπως επισημαίνει το ΕΣΠ, το πρόβλημα πρόσβασης φτάνει σε σημείο ώστε "παρατηρείται το παράδοξο να μην επιτρέπεται (σ.σ. σε όσους επιστρέφουν με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ) η είσοδος στην Π. Ράλλη, ενώ φέρουν υπηρεσιακό σημείωμα του τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών. Οπως επανειλημμένως μας έχουν ενημερώσει οι παραπάνω αιτούντες, στην πύλη της Π. Ράλλη -μολονότι επιδεικνύουν τα προαναφερόμενα υπηρεσιακά σημειώματα- οι αστυνομικοί υπάλληλοι τους καλούν να επιστρέψουν προσκομίζοντας παραπεμπτικό σημείωμα του ΕΣΠ".
Απουσία διερμηνέων
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των συνεντεύξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Μαροκινού πολίτη, που κρίθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει φόβο δίωξης διότι ανήκει "στη φυλή Μπολιζάριο". Στην πραγματικότητα, ο αιτών είχε ισχυρισθεί ότι ήταν μέλος του "Πολισάριο" που δεν είναι φυλή, αλλά εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας... Δεν υπάρχει διερμηνεία σε βασικές γλώσσες -όπως φαρσί (Ιράν), νταρί και παστούν (Αφγανιστάν), σομαλικά, αμάρικ (Αιθιοπία), τιγκρίνια (Ερυθραία), ενώ οι υποτιθέμενοι εξειδικευμένοι υπάλληλοι κάνουν "άσχετες ερωτήσεις" (π.χ. τι ποσό πλήρωσαν στους διακινητές) και "συμβουλεύουν" τους αλλοδαπούς τί να κάνουν, αντί να διερευνούν το δόκιμο του αιτήματός τους για πολιτικό άσυλο.
Καθυστερήσεις στην ανανέωση δελτίων αιτούντος άσυλο
Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι "έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανανέωση ακόμη και δελτίων που έχουν λήξει από το Νοέμβριο 2009, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να χάνουν την εργασία τους ή το δικαίωμά τους σε επιδόματα που συνδέονται με την κατοχή ανανεωμένου δελτίου και να κινδυνεύουν να συλληφθούν".
Ακόμη, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που "αιτούντες άσυλο παρέδωσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών το δελτίο τους για ανανέωση και όταν επέστρεψαν να το παραλάβουν, αυτό είχε χαθεί"...
Μάλιστα, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν λάβει καθεστώς επικουρικής προστασίας από το ελληνικό κράτος. "Παρόλο που οι ίδιοι στις περισσότερες περιπτώσεις καταθέτουν εμπρόθεσμα αίτηση για ανανέωση του καθεστώτος, η απάντηση στο αίτημά τους μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και 2 χρόνια", ενώ στο διάστημα της αναμονής, στερούνται όλων των δικαιωμάτων που προβλέπονται για τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας (π.χ. δεν μπορούν να λάβουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Ο "λαβύρινθος" της απώλειας εγγράφων
Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου αιτούντος άσυλο, οι αλλοδαποί υποχρεούνται να παραλάβουν από τη δ/νση Αλλοδαπών βεβαίωση ότι έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, κατόπιν να μεταβούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να δηλώσουν την απώλεια του εγγράφου, στη συνέχεια να παραλάβουν νέα βεβαίωση από το αστυνομικό τμήμα, την οποία μετά πρέπει να προσκομίσουν στη δ/νση Αλλοδαπών...
Καμία πρόβλεψη για τους ασυνόδευτους ανήλικους
Ανενεργός παραμένει ο θεσμός του Επιτρόπου για τους ασυνόδευτους ανήλικους. "Σε πολλές περιπτώσεις ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ή Πρωτοδικών ενημερώνεται και προβαίνει ως προσωρινός επίτροπος στις απαραίτητες ενέργειες για την αποστολή των ανηλίκων σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων. Ωστόσο, η ύπαρξη Επιτρόπου είναι αναγκαία στη συνέχεια για πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την επιμέλεια και εκπροσώπηση του ανήλικου στη διαδικασία ασύλου και σε τομείς όπως αυτός της εκπαίδευσης και της απασχόλησης", τονίζει η ΜΚΟ.
Καμία ενημέρωση στις "πύλες" εισόδου
Σύμφωνα με το ΕΣΠ, οι λαθρομετανάστες δεν λαμβάνουν καμία ενημέρωση στα σημεία εισόδου για τους λόγους και τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτημα για άσυλο στις "πύλες" εισόδου, κρατούνται έως και τρεις μήνες. "Κατά τη διάρκεια της κράτησης, η πρόσβαση σε πληροφόρηση και νομική υποστήριξη είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, ενώ έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αιτούντων άσυλο (όπως Αφγανός κρατούμενος στις Φέρες) που αν και παραλαμβάνουν την απόφαση επί του αιτήματος ασύλου, ελλείψει διερμηνείας και νομικής αρωγής, δεν αντιλαμβάνονται το περιεχόμενό της", τονίζει το Συμβούλιο.
"Μη απελάσιμοι" υπό κράτηση
Το ΕΣΠ τονίζει ότι η πρακτική κράτησης ατόμων που δεν είναι δυνατό να απελαθούν δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο. Ειδικότερα, αναφέρει: "Στις περιπτώσεις που η απέλαση είναι ανέφικτη λόγω αντικειμενικών συνθηκών και αυτό είναι γνωστό εκ των προτέρων (π.χ. απουσία διπλωματικής αντιπροσωπείας της Σομαλίας και εμπόλεμη κατάσταση), η κράτηση δεν έχει ούτε νόημα, ούτε έρεισμα στο νόμο. Είναι απλώς τιμωρητική ή εντάσσεται σε μια αντίληψη γενικής αποτρεπτικής πολιτικής, χωρίς όμως σχετική πρόβλεψη ή δικαιολόγηση στο νόμο. Για τους λόγους αυτούς και οι επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων και μαζικών συλλήψεων είναι αμφιβόλου νομιμότητας".
Προβλήματα και για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες
Σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΣΠ, αντιμετωπίζουν και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερο από έξι μήνες προκειμένου να χορηγηθεί στα παιδιά τους άδεια παραμονής. "Τελευταίο και ίσως πιο ενδεικτικό περιστατικό της τραγικής κατάστασης του ασύλου στην Ελλάδα και των παραβιάσεων των νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας για την προστασία των προσφύγων είναι η κράτηση δυο Νιγηριανών, που έχουν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ιταλία. Αναγνωρισμένος πρόσφυγας ο ένας και κάτοχος επικουρικής προστασίας ο άλλος, βρίσκονται από το Μάρτιο 2010 κρατούμενοι προς απέλαση στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου λόγω παραμονής στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα (!). Παρά τις ενέργειες του ΕΣΠ, του Ερυθρού Σταυρού και της λεπτομερούς ενημέρωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη!", καταλήγει το έγγραφο του Συμβουλίου.

1 σχόλιο:

  1. ΓΑΜΑΜΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΑΣ.
    ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
    ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ!

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή