Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι ζεστές ημέρες του Αυγούστου

Δευτέρα 2 Αυγούστου : O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Ιlkka Laitinen υπέγραψαν τη συμφωνία για την εγκατάστασή του επιχειρησιακού γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά. Το γραφείο του οργανισμού έχει εγκατασταθεί ήδη στον Πύργο της έδρας του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου 2010. Το επιχειρησιακό γραφείο της FRONTEX στον Πειραιά θα έχει συντονιστικό ρόλο ως προς την προετοιμασία, τη διοργάνωση και το συντονισμό κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της FRONTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μεταβατική διαδικασία ασύλου, όπως ορίζεται από το νέο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στις 6/8 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το Π.Δ. 81/2009 που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, οδηγώντας ακόμα και σήμερα σε απόγνωση πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν για χρόνια. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός πως το πρωί της Πέμπτης 29/7, έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, δύο Ιρανοί πρόσφυγες, των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν χρόνια, ξεκίνησαν απεργία πείνας.
Την Παρασκευή 6/8 και το Σάββατο 7/8 επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα ο δικηγόρος Πατρών Νικόλαος Κόμπλας, συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής. (Δείτε το βίντεο της ΥΑ του ΟΗΕ: http://www.youtube.com/watch?v=tGhxjX21KHo)
Στον τόπο όπου γυρίστηκε η "Αναπαράσταση”, στο Ζαγόρι, τιμήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών προσέφερε σε ειδική εκδήλωση δώρα (τοπικής προέλευσης) στο σκηνοθέτη, ενώ παράλληλα προβλήθηκε η "Αναπαράσταση" και εγκαινιάστηκε έκθεση με φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση, αποτέλεσε ουσιαστικά το προοίμιο του φετινού τριημέρου θερινού σινεμά στο Ζαγόρι, θεσμός που συμπληρώνει δώδεκα χρόνια ζωής. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέστρεψε έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια στο Ζαγόρι, εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία "Αναπαράσταση”, που αναφέρεται σε πραγματικό περιστατικό που συνέβη στον Αργυρότοπο Θεσπρωτίας. Ο δημιουργός της τιμήθηκε από τον Μορφωτικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Πεδινών που είχε και την σύλληψη της ιδέας της μεγάλης επιστροφής του γνωστότερου Έλληνα σκηνοθέτη. «Ο δικός μας τεχνίτης, ο δικός μας μάστορας που σμίλεψε το Ζαγόρι με το πνεύμα του και τον φακό του και το έφερε στο φως» είναι ο Θοδ. Αγγελόπουλος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Τζιόβα. Με θερμά λόγια υποδέχτηκε τον καλλιτέχνη και ο Δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου που ανακοίνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να κηρύξει επίτιμο δημότη τον Θ. Αγγελόπουλο για την προσφορά του στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
Την Δευτέρα 9/8 ο σκηνοθέτης, με στενούς του συνεργάτες, επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα, αναζητώντας εικόνες και υλικό για την επόμενη ταινία του, που ενδεχομένως το θέμα της να έχει σχέση και με τη σύγχρονη μετανάστευση. Ωστόσο εκφράστηκαν προβληματισμοί για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων για την παραγωγή του εγχειρήματος.
Τετάρτη 11/8 : Ο παπα-Θόδωρος με την βοήθεια γυναικών της ενορίας του παρασκευάζει συσσίτιο αλληλεγγύης για τους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Η διανομή γίνεται σε οικογένειες (κυρίως Αφγανών) προσφύγων στο λιμάνι, αλλά και σε Σομαλούς, Σουδανούς, Ιρακινούς, Κούρδους και λοιπούς πρόσφυγες που μένουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στο λιμάνι.
Πέμπτη 12/8 : Αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Γιατρός μαζί με εθελόντρια νοσηλεύτρια, εκπαιδευτικό και άλλα μέλη της ομάδας, λειτουργούν αυτοσχέδιο υπαίθριο ιατρείο σε δύο περιοχές που βρίσκονται οι πρόσφυγες της περιοχής (κοντά στους καταυλισμούς και στο λιμάνι). Προσέρχονται για εξέταση και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη, πάνω από 85 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους (πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα) και μητέρες με βρέφη και νήπια που μένουν στο ύπαιθρο γύρω από το Νέο Λιμένα. Επίσης διανεμονται είδη ιματισμού, υπόδησης και λιγοστά τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ: ένα μέτρο που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών είναι και η νομοθετική διάταξη που προωθείται για την κατηγορία των αλλοδαπών κρατουμένων -υπολογίζεται ότι είναι 200 με 300- που έχουν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στη χώρα, έχουν πάρει αναστολή και έχει διαταχθεί η απέλασή τους αλλά κρατούνται στη φυλακή διότι δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται το σωφρονιστικό σύστημα με ανθρώπους που δεν έχουν λόγο να είναι εντός φυλακών. Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να καταλήγει στη λύση να προβλεφθεί στον νόμο 3386/2005 για τους αλλοδαπούς, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η επιβολή δικαστικών εξόδων και χρηματικών ποινών, γεγονός που σημαίνει ότι θα αφήνονται ελεύθεροι.
Περισσότερες πληροφορίες :
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=192417

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου