Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ηγουμενίτσα : Ο "φράχτης" στην ουσία είναι εδώ

Μετά την διερευνητική-προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 7/5 στον χώρο των ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, με συμμετοχή και φίλων από τη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να γίνει νέα προπαρασκευαστική συνάντηση με προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 11/6 και ώρα 15:00 στον ίδιο χώρο (ΤΕΙ Ηγουμενίτσας). Στόχος της συνάντησης να οργανωθεί ένα τριήμερο δράσεων και παρεμβάσεων στην Ηγουμενίτσα, που θα αναδεικνύουν το ζήτημα των κλειστών συνόρων (και της μη απόδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων) που έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή. Προτεινόμενες ημερομηνίες γι’ αυτό είναι 16,17,18/9/2011.
Οι δράσεις και παρεμβάσεις που θα συζητηθούν προτείνεται να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
α) να είναι ανοιχτές είτε σε άτομα είτε σε αντιρατσιστικές ή συναφείς συλλογικότητες ή μετανάστες που θέλουν να συμμετάσχουν.
β) να είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία υπενθυμίζοντας στους αρμόδιους φορείς τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποδεικνύοντας πως η λύση του ζητήματος δεν βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.
γ) να έχουν σαν αίτημα αιχμής τη κατάργηση της καταρρέουσας συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ανοιχτά σύνορα.
δ) να καταδικάζουν την ακραία καταστολή και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.
ε) να έχουν αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό προσανατολισμό.
Εν τω μεταξύ (εφόσον το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού κοντά στο λιμάνι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δεν αξιοποιείται και δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί χώρος μόνιμης στέγασης, ο δήμος προσέφερε ένα τροχόσπιτο για την) κινητή μονάδα ιατρικής, κοινωνικής και νομικής βοήθειας από τις ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και «Αίτημα» προς τους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής, που βρίσκεται σε χώρο κοντά στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των μεταναστών. Οι μετανάστες που δέχονται το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα και τις ΜΚΟ και η προσέλευσή τους προς την κινητή μονάδα μοιάζει να έχει περιοριστεί, αν και πολλοί από αυτούς παραμένουν στη γύρω περιοχή για να αποφύγουν τις συνεχείς επιχειρήσεις «σκούπα» και να ηρεμήσουν. Το δε πρόγραμμα σίτισης για τους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, που είχε εξαγγελθεί και φέρεται να έχει αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Έτσι τη σίτιση συνεχίζει να κάνει ακούραστα όποτε βρίσκει υλική ή οικονομική βοήθεια ο παπα-Θόδωρος, ενώ αλληλέγγυες συλλογικότητες επικουρούν τους πρόσφυγες όποτε μαζέψουν ρούχα ή τρόφιμα από προσφορές ευαισθητοποιημένων ανθρώπων.
Μετά από αίτημα των μεταναστών για ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Τους επισκεφθήκαμε κοντά στο χώρο διαμονής και λειτουργήσαμε το υπαίθριο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης απ’ όπου πέρασαν περίπου 90 άτομα και έλαβαν φαρμακευτική αγωγή όταν χρειαζόταν.
Όπως έχουμε και άλλοτε αναφέρει το φαινόμενο συγκέντρωσης πληθυσμών εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις το επόμενο διάστημα εφόσον οι πυρηνικές, περιβαλλοντικές και φυσικές καταστροφές δημιουργούν νέα κύματα προσφύγων.
Επίσης όσο θα συνεχίζονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες, τόσο τα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη θα αυξάνονται. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως όσο η χώρα μας διαθέτει στρατεύματα ή βάσεις (πχ Άκτιο ή Σούδα) για μιλιταριστικές επεμβάσεις που εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των αναγκών των λαών της περιοχής, θα πρέπει να είναι έτοιμη και να αντιμετωπίσει τα ρεύματα προσφύγων που αυτοί οι πόλεμοι θα δημιουργήσουν.
Οι παραπάνω πολιτικοί σχεδιασμοί αντί να μειώσουν τους ανθρώπους που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια θα τους αυξήσουν. Η οργή του κόσμου πρέπει να στραφεί κατά εκείνων των πολιτικών που δημιούργησαν την κρίση και επωφελούνται μέχρι σήμερα, εισηγούμενοι επιπλέον πολιτικές περιστολής και οικονομικής τρομοκρατίας. Πρέπει να απαντήσουμε συνολικά με επόμενες συλλογικές πλατιές ενωτικές δράσεις αλληλεγγύης, ξανατονίζοντας πως τα κοινωνικά ζητήματα δεν επιλύονται με πολιτικές περιστολής και καταστολής.
Θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε με το γεγονός πως μαζεύτηκαν περίπου 800 (και ίσως πέρασαν από περιέργεια μεχρι 2000) άτομα σε συγκέντρωση για το ζήτημα των μεταναστών και δεν έχουν ανάλογο κόσμο συγκεντρώσεις για την ακρίβεια, για την ανεργία, για το κλείσιμο των ΤΕΙ, για το επικείμενο ξεπούλημα του λιμανιού, ή για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου δήμου Ηγουμενίτσας να αυξήσει μέχρι και 40% τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΗ.
Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό πως το δικαίωμα για ανθρώπινη μεταχείριση δεν είναι δικαίωμα μόνο ολίγων προνομιούχων, αλλά όλων των ανθρώπων που διαβιούν σε αυτό τον τόπο. Οι ακολουθούμενες πολιτικές της εκποίησης του κοινωνικού κράτους που επιβάλλει η τρόικα έχουν στόχο να αποκόβουν όλο και περισσότερες ομάδες ανθρώπων από την πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία και να τους περιθωριοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου