Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

27/1 : Κηδεία Θ. Αγγελόπουλου - 1 χρόνος από την απεργία των 300 μεταναστών-εργατών


Ο κόσμος του κινηματογράφου πενθεί για το θάνατο του κορυφαίου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου που «έφυγε» ενώ διαρκούσαν τα γυρίσματα της ταινίας που έμελε να είναι η τελευταία του. Η «Άλλη θάλασσα», όπως φέρεται να ήταν ο τίτλος της γυριζόταν από τις αρχές της χρονιάς στη Δραπετσώνα. H ταινία φέρεται να πραγματευόταν την οικονομική κρίση, για την οποία άλλωστε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε εκφράσει δημοσίως την οργή του με τις εικόνες από τους άνεργους, τους άστεγους και τους εξαρτημένους ανθρώπους που συναντούσε κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας. Βασικοί άξονες της πλοκής φέρεται να ήταν η παράνομη δραστηριότητα ενός επιχειρηματία που διακινούσε μετανάστες και η παράλληλη δράση της κόρης του η οποία προσπαθούσε να ανεβάσει ένα έργο του Μπρέχτ με πρωταγωνιστές τους εργάτες του εργοστασίου του πατέρα της, που στην ταινία τους υποδύονται και πραγματικοί άνεργοι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Στο κομμάτι που αφορούσε κάποια ιστορία της διακίνησης μεταναστών το σενάριο φέρεται να κάνει αναφορά σε κάποιο αφγανό που είχε πουλήσει τα οπιοχώραφά του ώστε να βρει πόρους και να καταβάλει το τίμημα που απαιτούσαν οι διακινητές για να μεταφέρουν τα παιδιά του στην Ευρώπη. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της ταινίας και της αναζήτησης εικόνων από λιμάνι και καταυλισμούς μεταναστών στις 9/8/2010 ο σκηνοθέτης, με στενούς του συνεργάτες, είχε επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, μια και είχε τότε ήδη καταστραφεί ο αντίστοιχος καταυλισμός αφγανών προσφύγων της Πάτρας. Την προηγούμενη ημέρα ήταν στον τόπο όπου γυρίστηκε η "Αναπαράσταση”, στο Ζαγόρι 40 ολόκληρα χρόνια μετά. Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών είχε προσφέρει σε ειδική τιμητική εκδήλωση δώρα (τοπικής προέλευσης) στο σκηνοθέτη, ενώ παράλληλα προβλήθηκε η "Αναπαράσταση" και εγκαινιάστηκε έκθεση με φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών του. Για την ιστορία το σενάριο από την «Αναπαράσταση”, αναφέρεται σε πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα την δεκαετία του ’60 σε χωριό της Θεσπρωτίας. Μια εκπομπή από τα «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» με τον Θ.Αγγελόπουλο και μετανάστες του στεκιού μεταναστών στα Εξάρχεια, γυρισμένη το 2003-2004 :
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=46240&amp%3bautostart=0
Δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μετά από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 4 το απόγευμα από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να διευκρινιστεί αν υπήρξε καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον βαριά τραυματισμένο Αγγελόπουλο το βράδυ της Τρίτης. Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Κορυδαλλού. Ο 77χρονος δημιουργός βρισκόταν στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας για τα γυρίσματα του τελευταίου μέρους της τριλογίας του με τίτλο «Η άλλη θάλασσα». Ενώ επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας.



Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη 2011, ο αγώνας μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά και δικαιώματα συνεχίζεται. Είναι ένας αγώνας κοινός όλων των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν σε όλο και σκληρότερες συνθήκες. Όλων εκείνων που χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα αντιμετωπίζουν σήμερα όχι μόνο τις συνέπειες κρίσης, αλλά και την ραγδαία ανάπτυξη του ρατσισμού, τις φασιστικές συμμορίες και τις επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας. Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, το αίτημά μας για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών εργαζομένων βρίσκεται στο κέντρο του αγώνα και γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό τη στιγμή που η κοινωνία κλονίζεται από τη φτώχια και την ανεργία και χιλιάδες μετανάστες και ντόπιοι ωθούνται στην εξαθλίωση και τη στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη σίτιση, τη στέγη και την ιατρική περίθαλψη. Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας, οι κατακτήσεις μας για το ανανεώσιμο καθεστώς «ανοχής» και το δικαίωμα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής έχουν υλοποιηθεί, με συνεχή όμως προβλήματα και συχνά ταλαιπωρία για εμάς. Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής για τη νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις μειώθηκε από 12ετία σε 10ετία, παρότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε 8ετία. Αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν επίσης η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 60 για την έκδοση βιβλιάριου ασθενείας για όλους τους εργαζόμενους και από 200 σε 120 για την ετήσια ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών. Ωστόσο, παρά την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στη συμφωνία του Μαρτίου, η χορήγηση Άδειας Εργασίας εξακολουθεί να εκκρεμεί για τους 300 πρώην απεργούς πείνας. Την ίδια στιγμή, η έκδοση νέων άδειών εργασίας έχει ουσιαστικά διακοπεί για όλους τους αιτούντες άσυλο, για χιλιάδες ανθρώπους που μαζί με εμάς αποκλείονται από την κανονική εργασία με ασφάλιση. Το κίνημα αλληλεγγύης, που πέρσι άγγιξε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας και ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, είναι ο μόνος δρόμος για να προασπίσουμε τις κατακτήσεις του αγώνα μας. Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως ο αγώνας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη θα συνεχιστεί μέχρι τόσο εμείς όσο και κάθε μετανάστης που ζει σ' αυτή τη χώρα να αποκτήσει αυτονόητα δικαιώματα. Την ώρα που κάθε εργαζόμενος, άνεργος, νέος και συνταξιούχος πλήττεται από τα μνημόνια, τις απολύσεις και τα χαράτσια, ενώνουμε τη φωνή μας με κάθε ντόπιο και μετανάστη που αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό, πρώην απεργοί πείνας μαζί με οργανώσεις αλληλεγγύης που τότε μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν, σας καλούμε:- Την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών, Β. Σοφίας 15, με βασικό αίτημα τη χορήγηση άδειας εργασίας στους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες και σε όλους και όλες τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Πρωτοβουλία μεταναστών εργατών πρώην απεργών πείνας και οργανώσεων αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου