Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Σκηνικό θανάτου στην Ελλάδα της εξαθλίωσης και της υποταγής
     Σκηνικό θανάτου έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια…Το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια αμφισβητείται για όλες και όλους μας πια. Ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να χάσει κανείς τη δουλειά του ή ακόμη και το σπίτι του. Εκατοντάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους δίχως ιατρική γνωμάτευση, αφού η πρόσβαση στην υγεία δεν είναι πια δικαίωμα όλων. Άλλοι, γεμίζοντας απόγνωση, πηδάνε από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Αιτία, η θανατοπολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση, θωρακισμένη από τη δικαστική εξουσία που μετατρέπει τους νόμους σε λάστιχο, τσακίζοντας κάθε εργασιακό, πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Ρωμανού, ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος έδωσε έναν ανυποχώρητο αγώνα για μια ανάσα ελευθερίας. Φλέρταρε με το θάνατο για να διεκδικήσει την εφαρμογή του νόμου που αφορά στις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων. 
       Φυσικά, θάνατος επιβάλλεται σε μετανάστες και πρόσφυγες, στους «παράνομους» δηλαδή σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό "δίκαιο" κι αυτό δυστυχώς ξεπερνά κατά πολύ τα χρόνια της κρίσης. 

Όποιος ετοιμάζει πόλεμο, να αναμένει και πρόσφυγες"
     Φωνάζουμε για άλλη μια φορά πως ο πόλεμος δημιουργεί καταστροφές, απώλειες και μετανάστευση. Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων αποτελεί ρεκόρ, με τους Σύρους πρόσφυγες να ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια, αφού στη Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια διεξάγεται ένας πόλεμος  που μοιάζει να μην έχει τέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNHCR, περισσότεροι από 384.000 πρόσφυγες  προσπάθησαν να διασχίσουν θαλάσσιες ζώνες από την έναρξη του 2014. Απ' αυτούς 207.000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει το μέγεθος της ροής αποτελεί το σαπιοκάραβο που μετέφερε  700!! πρόσφυγες, το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο και ρυμουλκήθηκε ανοιχτά της Ιεράπετρας στις 27-11.

Ευρώπη - φρούριο
       Η κατά τα άλλα «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» Ευρώπη, και φυσικά το ελληνικό κράτος παίρνουν μέτρα προστασίας από τους «παράνομους» ξένους. Αντί για ένα καλύτερο μέλλον, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συναντούν μια Ευρώπη-φρούριο που οχυρώνεται υψώνοντας  φράχτες στα σύνορα, τοποθετώντας θερμικές κάμερες και βυθίζοντας βάρκες, αφού πρώτα έχει πάρει το μερίδιο του πάντα κερδοφόρου δουλεμπορίου. Μια Ευρώπη που εξαντλεί τη φαντασία της συνήθως σε λατινικές ή αρχαιοελληνικές φράσεις για να πατάξει το έγκλημα της μετανάστευσης. «Ξενιος Ζευς», «mare nostrum», «mos maiorum» βαφτίζονται οι επιχειρήσεις σκούπα και οι εκστρατείες ενάντια στους κολασμένους της γης. Δεν ξεχνάμε τα ναυάγια με τους 3.500 νεκρούς που μετράει η μεσόγειος που μετατράπηκε σε υγρό τάφο το 2014. 

Αν γλιτώσεις το θάνατο …
        Όσοι μετανάστες βγουν ζωντανοί από το δύσκολο ταξίδι, συναντούν άλλα απροσπέλαστα τείχη. Η Ελλάδα σήμερα  έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες εδώ και απαγορεύοντας τους να προχωρήσουν προς τις χώρες όπου θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Όσοι δεν τα καταφέρουν με το γνωστό μονοπάτι του δουλεμπορίου, παραμένοντας στη χώρα μας, κινδυνεύουν από παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, επ' αόριστον κράτησή τους στα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία τελευταία κρατούνται και πολλά ανήλικα προσφυγόπουλα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, που έγκλειστοι μετανάστες, χωρίς κανένα ορίζοντα ελευθερίας και ζωής, καταφεύγουν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Διεκδικώντας το αυτονόητο
         Για όλους αυτούς τους λόγους κι επειδή ο κάθε άνθρωπος πρέπει ελεύθερα να αποφασίζει για τη ζωή του, εδώ και πολλές μέρες Σύροι πρόσφυγες ανάμεσα τους και έγκυες γυναίκες κάνουν απεργία πείνας και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος.  Οι άνθρωποι αυτοί  ζητούν να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα,  να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να λυθούν τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αντιμετωπίζουν όσο βρίσκονται στην Ελλάδα, παρά τη θέληση τους. Διεκδικούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται δικοί τους άνθρωποι. Είναι δίκαιο αίτημα που θέτουν και οι Συροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας από την 1η Απρίλη και διεκδικούν ελευθερία μετακίνησης.  Ήδη δυο από τους Σύρους πρόσφυγες που έδιναν τον αγώνα στο Σύνταγμα έχουν συμπληρώσει τη λίστα των νεκρών. 

Για όποια- ο θεωρεί πως όλα αυτά δεν την-τον αγγίζουν, είναι ξένα και μακρινά
        Μας σοκάρει να περνούν στα "ψιλά" των ειδήσεων (πολλές φορές δε συμβαίνει ούτε αυτό), ο τόσο άδοξος θάνατος χιλιάδων ανθρώπων. Ο πόλεμος, μας αφορά όλους. Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς. Να θυμίσουμε πως διεξάγεται και εναντίον μας πόλεμος. Ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής, η εξαθλίωση, η πείνα, η φτώχεια, οι γκρίζες ζώνες μες στην κοινωνία, η άδικη δικαιοσύνη τους, η σκληρή καταστολή και η ποινικοποίηση των αγώνων, ο τόσος θάνατος είναι τα αποτελέσματα του πολέμου, αρκετά για να μας ταρακουνήσουν. 
         Όλα αυτά οφείλουν τουλάχιστο να μας υπενθυμίζουν το σημαντικότερο όπλο μας, την αλληλεγγύη. Δε χρειάζεται να βρεθούμε με ένα σακίδιο στην πλάτη, να τρέχουμε για να γλιτώσουμε από τις σφαίρες, να βρεθούμε σε ένα σαπιοκάραβο έτσι ξαφνικά, για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη ζωή με αξιοπρέπεια.
Η μάχη για ανοιχτά σύνορα και άσυλο στους πρόσφυγες πρέπει να συνεχιστεί.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ !



ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2014
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου