Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Επεισόδια με επίκεντρο μετανάστες στην Πάτρα

Αναδημοσίευση από : www.symboulos.gr
Ανησυχία προκαλούν τα νέα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ Σομαλών προσφύγων και τσιγγάνων που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Από τις νέες συμπλοκές τραυματίστηκαν τέσσερις Σομαλοί και ένας Ρουμάνος τσιγγάνος ενώ συνελήφθησαν δύο μετανάστες και τυλίχθηκαν στις φλόγες παραπήγματα όπου διέμεναν τσιγγάνοι στην Ακτή Δυμαίων. Λόγω της αγριότητας των επεισοδίων, κάποιοι μετανάστες αναγκάστηκαν να μπουν στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα για να γλυτώσουν, ενώ οι συμπλοκές επεκτάθηκαν μέχρι την περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Οι νέες συμπλοκές μεταξύ Σομαλών προσφύγων και Ρουμάνων τσιγγάνων, έρχονται έναν χρόνο μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού των Αφγανών προσφύγων στην Ηρώων Πολυτεχνείου και σε μια χρονική περίοδο όπου επανέρχεται το ζήτημα της δημιουργίας στην Πάτρα ανοικτού κέντρου φιλοξενίας.
Το θέμα απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα την επιτροπή φορέων που έχει συσταθεί για το θέμα αυτό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πήραν μέρος εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπρόσωπος από τον Ερυθρό Σταυρό, εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εκπρόσωποι της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με βάση την ομόφωνη απόφαση και τις προτάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 15ης Ιουνίου για:

- Ανάληψη πρωτοβουλίας μέσω επιτροπής που θα συγκαλέσει σύσκεψη φορέων και οργανώσεων και θα διερευνήσει τις δυνατότητες και τους τρόπους παροχής άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και κάλυψης των αναγκών στέγασης, σίτισης και περίθαλψης των προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή.

- Παύση κάθε κατασταλτικής δραστηριότητας σε βάρος των προσφύγων που διαμένουν στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στον Αγ. Ανδρέα μέχρι να υλοποιηθεί βιώσιμη πολιτική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου