Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

19 Αυγούστου : Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα

Η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν είναι στο προσκήνιο και η Γαλλία αποφασίζει να επαναπατρίσει (σε Ρουμανία και Βουλγαρία κυρίως) τους πληθυσμούς Ρομά που διαβιούν στην επικράτειά της, καταστρέφοντας τους καταυλισμούς τους. Κανείς εδώ όμως, δεν φαίνεται να λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο, μέρος αυτών των προσφύγων σε λίγους μήνες να έρθουν και προς τα μέρη μας.
Ενώ υπάρχουν πόλεμοι και άλλες καταστάσεις που δημιουργούν θύματα σε όλο τον πλανήτη, με αφορμή την 19η Αυγούστου, η οποία έχει ανακηρυχθεί "Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα", ο ΟΗΕ απέτισε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά το προηγούμενο έτος, ενώ βρίσκονταν σε αποστολές παροχής βοήθειας.
Συνολικά 102 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους το 2009 σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα που προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Η ημέρα συμπίπτει με την επέτειο της επίθεσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, όπου το 2003 είχαν σκοτωθεί 22 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Στην αναφορά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 278 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν σοβαρά ή έπεσαν θύματα απαγωγής κατά το προηγούμενο έτος.
Είναι όμως χρέος όλων μας, να εστιάζουμε τέτοιες μέρες μνήμης, ταυτόχρονα και στις αιτίες που δημιουργούν τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τα θύματα τους. Και για να μην ξεχνάμε και τον τόπο μας: η πείνα σε συνδιασμό με την κρατική αδιαφορία, εξακολουθούν να είναι τα κυριότερα προβλήματα των διαβιούντων σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στην περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου