Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ξυλοδαρμός αφγανού πρόσφυγα στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα

«Με χτύπησαν στο κεφάλι και στο σώμα και με έβριζαν», λέει ο Αφγανός Καντίρ Χουσεΐν όταν το Σάββατο το βράδυ έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αγνώστους κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα. Αχαρνών στην Αθήνα. Ήταν γύρω στις δέκα παρά τέταρτο όταν προχωρούσε μαζί με έναν φίλο του έξω από καφενείο, πηγαίνοντας για τσιγάρα στο περίπτερο. Φορούσε την άσπρη μπλούζα με το έμβλημα των Γιατρών του Κόσμου (εργάζεται στην οργάνωση εδώ και εννέα χρόνια), όταν από τα σκαλοπάτια της εκκλησίας όρμησαν κατά πάνω του περίπου 10 άτομα τα οποία ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί φωνάζοντας : «Έρχεται, να ‘τος εκεί είναι. Ορμάτε, πάνω του».
«Μιλούσαν ελληνικά οι δράστες, ήταν ακραίες ρατσιστικές ομάδες που θέλουν κάθαρση στην περιοχή. Τον Καντίρ προσπάθησε κάποιος να τον πνίξει με τα χέρια του, ενώ άλλοι τον χτυπούσαν στο χεφάλι» σύμφωνα με τον Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου. «Θέλουμε ο Καντίρ να είναι το τελευταίο θύμα στην περιοχή. Να σταματήσει επιτέλους η δράση ορισμένων αυτόκλητων σερίφηδων. Πώς είναι δυνατόν αυτό να το αντιλαμβάνονται όλοι εκτος από την Αστυνομία».
Τελευταία σημειώνονται πολλά τέτοια περιστατικά και στην Ηγουμενίτσα, όπως σε όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Λαδοχωρίου, αναζητώντας έναν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, για το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο παράνομο είναι να παραμένουν εδώ, άλλο τόσο παράνομη είναι και η επιδίωξή τους να φύγουν. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τη βίαιη καταστολή της Αστυνομίας και του Λιμενικού.
Συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και συνεχίζοντας τις δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες καταδικάζουμε τα φαινόμενα βίας και φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου