Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

10/12: Παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 11-12/12 στην Ηγουμενίτσα για τους πρόσφυγες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7 Δεκεμβρίου 2010
Στο ταξίδι του πρόσφυγα για την ‘’Ιθάκη’’ ο δρόμος είναι παραπάνω από μακρύς. Είναι αδιέξοδο.
Ένα τέτοιο δρόμο ακολούθησαν και κάποιοι συνάνθρωποι μας, περίπου 400, κυρίως από χώρες της Αφρικής οι οποίοι αποδιωγμένοι και απειλούμενοι από την πατρίδα τους βρήκαν καταφύγιο στην πόλη της Ηγουμενίτσας γύρω από το λιμάνι. Εκεί βρίσκοντας καταφύγιο μέσα σε κορμούς δέντρων σε δασύλλια και χωράφια, έστησαν έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό αποτελούμενο από σπιτάκια από σελοφάν και λαμαρίνες. Οι άνθρωποι αυτοί, ταλαιπωρημένοι ψυχικά και σωματικά, παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας, η οποία στο σύνολο της από την μια προσποιείται ότι δεν υπάρχουν και από την άλλη συντηρεί και διαφυλάσσει ορισμένα μέλη της που επιτίθενται στους πρόσφυγες, προσπαθώντας να τους διώξουν από την ευρύτερη περιοχή. Με την βοήθεια ελάχιστων ευαισθητοποιημένων πολιτών που παλεύουν να τους προστατεύσουν και να τους βοηθήσουν, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο και άκρως ρατσιστικό.
Οι Γιατροί του Κόσμου, τηρώντας πάντα τις αρχές τους να βρίσκονται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και όντας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, είναι υποχρεωμένοι να διαμαρτύρονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο και όχι μόνο.
Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνουν μια επίσκεψη-αποστολή στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου εθελοντές ιατροί πρόκειται να εξετάσουν από κοντά τους πρόσφυγες και να τους παράσχουν βασική πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να τους ενισχύσουν με κλινοσκεπάσματα και ενδύματα. Επιπρόσθετα, στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι η καταγραφή και διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης και κυρίως η επαφή με τους ίδιους τους πρόσφυγες προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να επιχειρηθεί η οποιαδήποτε δυνατή επιπλέον υποστήριξη τους.
Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των προσφύγων είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, με την ευγενική παραχώρηση της κας Μαρκούλα Ιουλίας, διοικήτριας του Νοσοκομείου Φιλιατών και την βοήθεια της κας Ανδρεάδου Πολυξένης, γενικής ιατρού του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία.
Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε καλέστε: 2310-566641 (09:00-15:00) & 6974 713130, κα Γκαρανέ Σοφία, υπεύθυνη γραφείου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου