Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις & δράσεις από Ηγουμενίτσα μέχρι Έβρο

Κινητοποιήση στον Έβρο. Δείτε : http://rnbnet.gr/details.php?id=988

28/11 στην Πάτρα : Αφγανός πρόσφυγας νεκρός. Τον πάτησε νταλίκα: http://www.salata.tv/πολιτική-κοινωνία/να-μην-περάσει-έτσι

Πραγματοποιήθηκαν 26 και 27/11, παρά την βροχόπτωση και τον δυνατό αέρα, αποστολές αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Τους επισκεφθήκαμε κοντά στο χώρο διαμονής τους και τους μοιράσαμε ρούχα και τρόφιμα. Από το υπαίθριο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης πέρασαν περίπου 80 άτομα και έλαβαν φαρμακευτική αγωγή όταν χρειαζόταν. Στα φάρμακα συνεισέφερε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας.
Το κίνημα συμπαράστασης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας δυναμώνει μετά τα τελευταία γεγονότα και τους πυροβολισμούς κατά ανυπεράσπιστων ταλαιπωρημένων μεταναστών. Όσοι πίστευαν πως θα τους ξανακάνουν αόρατους και λαθραίους διαψεύστηκαν. Αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες ενεργοποιούνται στην αλληλεγγύη ενώ και αρκετές συλλογικότητες δείχνει να συνειδητοποιούν την σοβαρότητα της κατάστασης. Επίσης έντιμοι δημοκράτες άνθρωποι, που δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αρχίζουν και αντιδρούν, ενώ για το γεγονός των πυροβολισμών κατά ιρακινών προσφύγων, πέπλο σιωπής επικρατεί στα τοπικά ΜΜΕ. Δείτε σχετικές δημοσιεύσεις : (α. Εφημερίδα "Δρόμος" της Αριστεράς)
http://www.e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3396:ηγουμενίτσα-δολοφονική-επίθεση-εναντίον-μεταναστών&Itemid=48
(β. Εφημερίδα "Προλεταριακή Σημαία" :)
http://antigeitonies.blogspot.com/2010/12/blog-post_7437.html
Στις 28 και 29 Νοέμβρη επισκέφθηκαν την περιοχή μας, 2 δικηγόροι συνεργάτες της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην Ηγουμενίτσα. Επίσης ενημέρωσαν τους πρόσφυγες για τα δεδομένα με το πολιτικό άσυλο και τις υπάρχουσες ανθρωπιστικές υπηρεσίες και υποδομές (που περνούν και αυτές κρίση).
Δύο μέρες αργότερα επισκέφθηκε την πόλη κλιμάκιο δικηγόρων, μελών της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μετά από επαφές με τις αρμόδιες αρχές ενημερώθηκε για τις υποδομές και συνθήκες κράτησης, τους ανηλίκους κρατούμενους ή άστεγους πρόσφυγες και την υπόθεση των πυροβολισμών κατά προσφύγων. Ορισμένοι πρόσφυγες κατήγγειλαν επίσης ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών. Αποστολή αλληλεγγύης με μοίρασμα φαγητού πραγματοποίησαν την Παρασκευή 3/12 και οι "Μπουρλοτιέρηδες" από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Βελλιανιτών. http://www.velliani.gr/index.php?p=1_5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου