Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ !

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ (Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Πολιτικά Θέματα'', 21 Απριλίου 2011). Σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχεται το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της «συμμαχίας των προθύμων κρατών» εναντίον της Λιβύης. Και επειδή το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει αυτοτελώς οικονομικούς πόρους, ούτε καν προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει το κόστος των επιχειρήσεων, τα κράτη που συμμετέχουν καταβάλουν το αντίτιμο της συμμετοχής τους, από τους Εθνικούς Προϋπολογισμούς.


350.000 ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ !


Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά («υποστηριχτικά» κατά τον ΥΠΕΘΑ Ε. Βενιζέλο) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαθέσει συγκεκριμένα: ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερο της, η οποία κάνει ήδη περιπολίες νοτιοδυτικά της Κρήτης και πλέει μέχρι στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, συμμετέχοντας στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
Το ελληνικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ένα ιπτάμενο ραντάρ στοιχίζει 8 χιλιάδες ευρώ την ώρα. Το διαθέτουμε 5 ώρες τη μέρα στο ΝΑΤΟ για να επιτηρεί τον ουρανό της Λιβύης. Συνεπώς, κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 40 χιλιάδες ευρώ τη μέρα.
Το κόστος της Ελληνικής συμμετοχής σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ είναι 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 230 χιλιάδες ευρώ τη μέρα. Η εκτίμηση αυτή θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως ιδιαίτερα μετριοπαθής, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο ρεαλιστικό να υπολογιστεί το κόστος σε περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Δηλαδή 350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα κοστίζει η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και μάλιστα, υπό ομαλές συνθήκες! Αν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη διαρκέσουν ένα 6μηνο, τότε , ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 50-60 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως πέρα από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και το ηθικό.
Συμμετέχουμε ως Ελλάδα, έστω «υποστηριχτικά», στη σφαγή των αμάχων κατοίκων της Λιβύης, θύματα των λανθασμένων στοχεύσεων των νατοϊκών βομβαρδιστικών. Ίσως, εμείς οι πολιτισμένοι, αλλά και πολεμοχαρείς Δημοκράτες της Δύσης, τα μέλη της κραταιής Ατλαντικής Συμμαχίας, θα πρέπει κάποτε να απολογηθούμε και στις οικογένειες των θυμάτων, εκείνων που προκάλεσαν οι βόμβες των νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν και από τις βάσεις της Σούδας, του Ακτίου και του Αράξου.
Χωρίς διάθεση λαϊκισμού, η Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη μιας δεινής οικονομικής κρίσης, υποχρεούται να αφαιρεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Με ποιο αντάλλαγμα; Μήπως το ΝΑΤΟ μας παρέχει ασφάλεια από την βασική απειλή για τον Ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρος) , που είναι η τουρκική επιθετικότητα; ΟΧΙ είναι η απάντηση ...
Ελπίζω να έχουμε διαπραγματευτεί αρκούντως τη συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ώστε να προκύψουν και κάποια οφέλη για τα Εθνικά μας συμφέροντα. Διαφορετικά...
30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΟΣΣΟΒΟ
Η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο ακόμη πολυεθνικές στρατιωτικές αποστολές, στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο. Στο Αφγανιστάν συμμετέχουμε με έναν ενισχυμένο Λόχο Μηχανικού, περίπου 140 άτομα. Επισήμως, το κόστος της παρουσίας των ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν (ΕΛ.Δ.ΑΦ) είναι 5 εκατομμύρια ευρώ για το 2010. Και τι κάνουν οι έλληνες στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν; Απολύτως τίποτα! Είναι κλεισμένοι σε ένα στρατόπεδο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπουν δορυφορική τηλεόραση! Είναι γνωστό, ότι η ΕΛ.Δ.ΑΦ δεν μετέχει στις στρατιωτικές δραστηριότητες της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης (ISAF), που καθημερινά δίνει σκληρές και φονικές μάχες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Επίσης η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη (δύο Μηχανοκίνητα Τάγματα) στο Κόσσοβο. Από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ εκταμιεύτηκε το 2010 το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ανάγκες της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης Κοσσόβου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ). Είναι γνωστό ότι από το 2006 έχουν εκλείψει οι λόγοι διατήρησης ισχυρής στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας στο Κόσσοβο! Αφγανιστάν και Κόσσοβο λοιπόν, κοστίζουν 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην πολλαπλώς χρεοκοπημένη Ελλάδα!
Αναλυτικά: http://christoskapoutsis.blogspot.com/2011/04/350.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου