Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Με αποκλεισμό του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη, 3 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, φορείς και κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη διευθέτηση του ζητήματος των μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, που βρίσκονται στην περιοχή. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στο τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων από τις 18.00 έως τις 21.00 την Τρίτη ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος. Ενημέρωση για το ζήτημα: http://www.e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/6464-2011-04-29-10-42-21.html
Δείτε το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα για το αυριανό (3/5) κλείσιμο του Λιμανιού : http://892fm.blogspot.com/2011/05/blog-post_6357.html
Εν τω μεταξύ κρατείται πρόσφυγας που υπέβαλλε αίτημα για χορήγηση ασύλου, ενώ του ανακοινώθηκε πως η κράτησή του θα συνεχιστεί για 2 μήνες. Παραθέτουμε Δελτίου Τύπου το οποίο αναφέρεται στο θέμα αυτό :

«ΑΙΤΗΜΑ» ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ www.aitima.gr aitima@freemail.gr

30/4/2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Στη φυλακή όσοι ζητούν άσυλο!
Στα πλαίσια των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, η οργάνωσή μας υλοποιεί πρόγραμμα παροχής νομικής συνδρομής σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Στόχος του εγκεκριμένου αυτού προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και να βοηθηθούν να τα ασκήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη του προγράμματός μας άρχισαν την ενημέρωση των προσφύγων και ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν την συνδρομή μας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Μετά την υποβολή του πρώτου αιτήματος και όταν πλέον ενημερώσαμε τις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα αιτήματα, μας κατέστη γνωστό ότι όποιος υποβάλει αίτηση ασύλου χωρίς να διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα θα κρατηθεί (σημειώνουμε ότι ελάχιστοι πρόσφυγες διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα).
Παρ’ ότι θεωρήσαμε αδιανόητη μία τέτοια ενέργεια από τις αστυνομικές αρχές, ενημερώσαμε σχετικά έναν υπήκοο Σουδάν τον οποίο είχαμε προγραμματίσει για υποβολή αιτήματος ασύλου και αυτός επέμεινε στην αρχική του βούληση να προχωρήσει. Την 29/4/2011 τον συνοδεύσαμε στο Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. Η αίτηση ασύλου υποβλήθηκε, ωστόσο ο αιτών -κατόπιν πρότασης του Τμήματος Αλλοδαπών και απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας- συνελήφθη και κρατείται.
Οι αστυνομικές αρχές, τιμωρώντας με φυλάκιση όποιον επιχειρήσει να ασκήσει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα αυτό. Πρόκειται για μία πρακτική που συνιστά βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα μας.
Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την κοινωνία των πολιτών να λάβουν θέση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου