Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

α) ΜΚΟ "Αίτημα" : Εκδήλωση 21/5 στο ¨Πάνθεον" β) Η Αντιρατσιστική Πρ. Πρέβεζας για το ναυάγιο γ) Εξαγγελίες ΥΠΠΠΟ για Κέντρα Κράτησης

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "ΑΙΤΗΜΑ" σε συνεργασία με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ υλοποιεί πρόγραμμα υποστήριξης του πληθυσμού των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού η οργάνωση "ΑΙΤΗΜΑ" οργανώνει εκδήλωση με θέμα ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 21 Μαϊου και ώρες 10.00 - 13.00 στο "ΠΑΝΘΕΟΝ".


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας - Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου Ναυάγιο με 25 Αφγανικής, κυρίως, Πακιστανικής, αλλά και Ιρανικής καταγωγής μετανάστες έγινε στις 1.30 το βράδυ της τρίτης 18 Μάιου στην Πρέβεζα:
-Βρέθηκαν νεκροί ένα αγοράκι 8 ετών (Αφγανός) κι ένας άντρας (Ιρανός) ενώ αγνοείται το δίδυμο αδελφάκι του παιδιού κι ακόμη ένα άτομο.
-4 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας και ο Έλληνας διακινητής.
-ανάμεσα στα άτομα που φιλοξενούνται σε χώρο του Δημαρχείου Ζάλογγου ένα παιδί 6 ετών και πολλοί έφηβοι.
-Το χώρο προσωρινής φιλοξενίας, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και του ζητήσαμε να παρέμβει ώστε να μη φυλακιστεί κανείς τους και να συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στην Αθηνά οπού διαμένουν συγγενικά τους πρόσωπα και να τελέσουν τις κηδείες των ανθρώπων τους. Πήραμε θετική απάντηση και επιβεβαίωση. Φροντίσαμε για όλες τις επαφές με μέλη της Αφγανικής, Πακιστανικής και Ιρανικής κοινότητας στην Αθήνα μέσω του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων. Ο Δήμος Πρέβεζας και ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου, συνδράμουν στις συνθήκες της διαμονής τους με τον καλύτερο τρόπο.
Το απόγευμα της Τετάρτης τους επισκέφτηκε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.
Εμείς ενημερωθήκαμε και συμβάλλαμε, όπως και αρκετοί πολίτες, από την πρώτη στιγμή προσφέροντας ρούχα και κουβέρτες, νερά και τρόφιμα, πετσέτες και άλλα υλικά.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι μέσω των τηλεφώνων μας κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους!
Έως πότε όμως θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε τα θύματα μιας πολιτικής που διώκει τους εξαθλιωμένους και αφήνει ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα (και στην περιοχή μας) των δουλεμπόρων;
Έως πότε οι δουλέμποροι θα εκμεταλλεύονται εύκολα και ατιμώρητα την ελπίδα των κατατρεγμένων για μετακίνησή τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για οικογενειακή συνένωση, με τίμημα την ίδια τη ζωή τους, στα σαπιοκάραβα του θανάτου;
Έως πότε θα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι εξαθλιωμένοι και όχι οι πολιτικές, που τους αναγκάζουν να γίνονται πρόσφυγες: πόλεμοι, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής, πολυεθνικές, στρατοκράτες, έμποροι του πολέμου και των πολιτικών τους επιτελείων;
Το έχουμε ξαναπεί: η τραγική κατάσταση στην οποία διαβιούν είναι το αποτέλεσμα του γκρεμίσματος του όποιου κοινωνικού κράτους είχε δημιουργηθεί. Είναι αποτέλεσμα της αποδοχής του ρόλου του δεσμοφύλακα που επέβαλαν οι «εταίροι» μας στην Ελλάδα με τη συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν, οι πρόσφυγες, ο αποδιοπομπαίος τράγος της ιστορίας. Είμαστε μαζί τους γιατί ξέρουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της κοινωνίας της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα για αυτές τις αξίες.
Ζητάμε από την κυβέρνηση:
1. Να σταματήσει να δημιουργεί κλίμα καταστολής εναντίον των απόκληρων και τω εξαθλιωμένων. Οι επιχειρήσεις σκούπας, η παράδοση ολόκληρων περιοχών της Αθήνας στην εγκληματική ασυδοσία τραμπούκων ακροδεξιών οργανώσεων, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σύνθετα κοινωνικά και διεθνή προβλήματα;
2. Το «τείχος του αίσχους» στον Έβρο φυσικά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, όπως και τα ναρκοπέδια, θα προκαλέσει περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα ανεβάσουν την ταρίφα του δουλεμπορίου που διεξάγεται στη Μεσόγειο.
3. Να πάψει να υποκύπτει στην Ε.Ε. (Δουβλίνο ΙΙ) και να χορηγήσει με σύντομες διαδικασίες ταξιδιωτικά έγγραφα σε εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες. (Οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου έχουν συγγενείς και προσδοκούν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης).
Καλούμε, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να συνεχίσουν να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας και τους ίδιους τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που υπάρχουν στην περιοχή μας, τόσο υλικά όσο και ηθικά.


Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό πως με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μεταναστών που δημιουργήθηκε με το Ν3907/11 θα λειτουργήσουν Κέντρα Κράτησης και σε Ηγουμενίτσα & Αιτωλοακαρνανία (Στάνος):
www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9949445


Τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Θεσπρωτία, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας, εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". Σε ό,τι αφορά στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο από τις τρεις συνολικά θέσεις θεωρούνται ως... οι καταλληλότερες και από τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται για ένα κτήμα στην περιοχή του Βασιλικού, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, καθώς και για ένα ιδιωτικό κτίριο 2000 τ.μ. στην περιοχή Βατάτσας. Το κτίριο αυτό είχε κατασκευαστεί για να στεγάσει στο παρελθόν βιομηχανική μονάδα, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο χώρο είχαν στεγαστεί και Αλβανοί μετανάστες μετά το άνοιγμα των συνόρων πριν δύο δεκαετίες. Η τρίτη πρόταση αφορά ένα μικρό κτίριο στο Λαδοχώρι, ωστόσο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, όχι τόσο λόγω μεγέθους, αλλά και γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου