Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη : 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Με κεντρικό σύνθημα: «Γκρεμίζοντας τα τείχη της εκμετάλλευσης, στήνουμε γέφυρες αλληλεγγύης» ξεκινά σήμερα Παρασκευή 24 Ιούνη, στο 4ο πάρκο παραλίας (Πάρκο των σκύλων) το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 26 Ιούνη.
Στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ συμμετέχουν το Παζάρι (το οποίο μπορείτε να ενισχύσετε με αντικείμενα όπως βιβλία, κοσμήματα, δίσκους κα) και η «Κουτάλα» του Ξενώνα Υποδοχής Προσφύγων. Ο ξενώνας Προσφύγων αποτελεί τη μοναδική δομή φιλοξενίας στην Ελλάδα που λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενα από τους ενοίκους του και με τη στήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και άλλων συλλογικοτήτων της πόλης, αποτελώντας παράδειγμα μοντέλου κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στις δύο συναυλιακές σκηνές που στήνουμε κάθε χρόνο θα φιλοξενήσουμε περισσότερα από 25 συγκροτήματα, χωρίς φυσικά καμία αμοιβή. Μεταξύ άλλων την Παρασκευή θα εμφανιστούν ο Μπάμπης Παπαδόπουλος και η DubiosaKolektiv από τη Βοσνία, το Σάββατο οι Vodka Rag και οι Trankilesha από τη Γαλλία, ενώ την Κυριακή οι Ekmek και η BaildsaBand εκπροσωπούν τη Folk και Rock ελληνική σκηνή στο φεστιβάλ.
Παράλληλα από τις 19:30 κάθε ημέρα στο χώρο του φεστιβάλ οργανώνονται συζητήσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ενδεικτικά την Παρασκευή μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες συζητούν για τη συνθήκη του Δουβλίνου, την παρουσία της Frontex και την οργάνωση του NoBorderCamp της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή του Μπερντ Κάσπαρεκ από το Δίκτυο WelcometoEurope.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Μετά την απεργία πείνας των 300, ο αγώνας για τη νομιμοποίηση συνεχίζεται», ενώ στο θεματικό χώρο της εναλλακτικής οικονομίας «υφαίνουμε Δίκτυα Κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης», με τη συμμετοχή πολλών συλλογικοτήτων.
Την Κυριακή τέλος κουβεντιάζουμε με τον πρώην μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Τυνησίας Μοχάμεντ Αμάμι για τις εξεγέρσεις στον Αραβικό Κόσμο, ενώ με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης «Αναδεικνύουμε τη Θεσσαλονίκη της Πολυπολιτισμικότητας και των Κοινωνικών Αγώνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου