Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Καταστολή αντί για πρόνοια & πρόληψη


H Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, (όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου) « στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε από τις πρωινές ώρες σήμερα (09-06-2011), ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν (98) παράνομοι μετανάστες. Επίσης, αστυνομικοί παρείχαν συνδρομή σε συνεργεία του Δήμου Ηγουμενίτσας για την... κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων καταυλισμών παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στο δασύλλιο έναντι του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και οι οποίοι αριθμούν περί τα διακόσια πενήντα (250) παραπήγματα και αυτοσχέδιες σκηνές.»
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας δήλωσε : «Μια μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία. Δε μπορώ να πω ότι είναι μια ευχάριστη μέρα για μας, επειδή μας λύνει ένα πρόβλημα, ήταν όμως μια αναγκαία ενέργεια. Τώρα απομένει να αναδειχθεί η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος με τη δημιουργία από την Πολιτεία Κέντρων Υποδοχής, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια στέγη και τροφή μέχρι να... δρομολογηθεί η παροχή ασύλου ή επαναπατρισμού τους στις χώρες προέλευσης τους. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αστυνομικές αρχές γιατί την επιτυχημένη επιχείρηση, έγινε χωρίς κανένα επεισόδιο, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».


«Τον πεινασμένο, που σ' άρπαξε το τελευταίο ψωμί, σαν εχτρό τον αντιμετωπίζεις. Μα τον κλέφτη, που δεν πείνασε ποτέ του δεν ορμάς ν' αρπάξεις από το λαρύγγι» Μπέρτολτ Μπρέχτ (1935)


Καταδικάζουμε τη βάρβαρη εισβολή σήμερα (9/6/2011) τα ξημερώματα, αστυνομικών δυνάμεων στον καταυλισμό των αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα, που στέγαζε μετανάστες αλλά και πρόσφυγες που είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο (ή είχαν εκδηλώσει την πρόθεση τους να υποβάλλουν και με ευθύνη των αρμόδιων αρχών δεν κατέστη αυτό δυνατόν). Η νέα επιχείρηση «σκούπα», συνέχεια άλλων μικρότερης κλίμακας τις προηγούμενες μέρες, προαναγγέλθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» και, παρά την υποκριτική επίκληση λόγων πυρασφάλειας, συμπίπτει ουσιαστικά τόσο με την αναμενόμενη επιθεώρηση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. όσο και με τις πιέσεις ενός σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας και αποδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο κεντρικών και τοπικών αρχών.
Σκηνές, που στο παρελθόν βλέπαμε μόνο σε δικτατορικά, τριτοκοσμικά καθεστώτα, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας. Άνθρωποι, που στις πατρίδες τους υπήρξαν θύματα καταπίεσης αλλά και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που στηρίζει η χώρα μας, και έχουν εγκλωβιστεί εδώ εξ αιτίας της απάνθρωπης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, γίνονται ο εύκολος στόχος, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες, Είναι τραγικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική, κοινωνική, και νομική τους στήριξη. Καταδικάζουμε όλους εκείνους, που για να υπερασπίσουν τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντά τους, επιδίδονται σε ασκήσεις απανθρωπιάς πάνω στο σώμα του αδύνατου, γιατί στην πραγματικότητα «εκπαιδεύουν» την κοινωνία να μην αντιδρά στην απανθρωπιά του ισχυρού, του δυνατού, του καταπιεστή αλλά να ξεσπάει στον ανίσχυρο, στον αδύναμο, στον ανήμπορο, στον καταπιεζόμενο.
Καλούμε τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου να αναλογιστούν ότι το πρόβλημα του λιμανιού της δεν είναι οι μετανάστες αλλά η σχεδιαζόμενη εκποίησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα μαζί με όλη την παράκτια ζώνη. Τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ποιοί ευθύνονται για την κρίση βάζοντας τα κέρδη και τα συμφέροντα πάνω από τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς φορείς και πολίτες να υπερασπίσουν την κληρονομιά των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και να απομονώσουν ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές λογικές.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ :
Προπαρασκευαστική συνάντηση με το Σάββατο 11/6 και ώρα 15:00 στον χώρο των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. Στόχος της συνάντησης να οργανωθεί ένα τριήμερο δράσεων και παρεμβάσεων στην Ηγουμενίτσα, που θα αναδεικνύουν το ζήτημα των κλειστών συνόρων που έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή. Προτεινόμενες ημερομηνίες γι’ αυτό είναι 17,18,19/9/2011.
Οι δράσεις και παρεμβάσεις που θα συζητηθούν προτείνεται να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
α) να είναι ανοιχτές είτε σε άτομα είτε σε αντιρατσιστικές ή συναφείς συλλογικότητες ή μετανάστες που θέλουν να συμμετάσχουν.
β) να είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία υπενθυμίζοντας στους αρμόδιους φορείς τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποδεικνύοντας πως η λύση του ζητήματος δεν βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.
γ) να έχουν αίτημα αιχμής τη κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ανοιχτά σύνορα.
δ) να καταδικάζουν την ακραία καταστολή και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.
ε) να έχουν αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό προσανατολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου