Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Όχι άλλες σφαίρες σε νεολαίους και κατατρεγμένους πρόσφυγες

Ο αγώνας κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής συνεχίζεται. Είναι αγώνας υπεράσπισης δικαιωμάτων ευπαθών ομάδων ανθρώπων, που αφορά όλους μας και θα τον συνεχίσουμε πιο εντατικά. Δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν για να υποχωρήσουμε, γιατί αύριο θα έρθει και η δικιά μας σειρά. Γι αυτό θα πρέπει να βάλουμε όλοι πίσω τους εγωισμούς και τα μικροσυφέροντά μας και με κοινή δράση να απαντήσουμε στις φασιστικές συμπεριφορές.
Η αστυνομία και η λιμενική αστυνομία έκαναν κάποιες επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ολίγοι ένστολοι (μάλλον από την λιμενική αστυνομία) υπερέβαλαν σε ζήλο και ξυλοκόπησαν άγρια κάποιους μετανάστες με αποτέλεσμα να προκληθούν κατάγματα σε ορισμένους από αυτούς. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Μην ξεχνάμε πως πλησιάζει και η δίκη για τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στο θάνατο τον πρόσφυγα Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ πριν από 1,5 περίπου χρόνια.
Φραστικές επιθέσεις δέχτηκαν από «αγανακτισμένους πολίτες» μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ηγουμενίτσα που όσο πάει δυναμώνει. Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο υλοποίησης των εισιτηρίων πρόσβασης 3€ στις μονάδες υγείας πολλοί ελπίζουν πως οι μετανάστες θα ξαναγίνουν αόρατοι. Άλλοι πάλι καταλαβαίνουν πως η οργή του κόσμου γίνεται σιγά-σιγά ποτάμι που ξεχειλίζει και μαζί ντόπιοι και μετανάστες θα κάνουν το σύστημα εισιτηρίων ανενεργό και ανεφάρμοστο.
Επίσης πυκνώνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από τους εδώ μετανάστες και δημοκράτες πολίτες (που γνωρίζουν καλά από προσφυγιά και μετανάστευση), αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα. Το όλο ζήτημα αναδεικνύεται σε πολλές διαστάσεις και ανοίγει συζητήσεις για κέρδη από τα ματωμένα μονοπάτια της μετανάστευσης, τις επιπτώσεις της πολιτικής του Κράτους-λάφυρο για τους ημέτερους και τα μεγάλα συμφέροντα γύρω από τη διακίνηση, τα σύνορα και το λιμάνι. Αναδεικνύεται και η ανεπάρκεια των αρμόδιων θεσμικών φορέων που βλέπουν τις ευθύνες τους σαν μπαλάκι που ο ένας το πετάει στον άλλο, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν καθημερινά για φαγητό στα σκουπίδια.

3 σχόλια:

  1. Καποια "γεγονοτα"δεν τα επικροτουμε και ουτε τασσομαστε υπερ της βιας ομως:
    Η αδιαφορια του κρατους,η συνεχιζομενη εισροη λαθρομεταναστων στην χωρα μας απο χωρες της Ασιας και της Αφρικης,η αναμονη στα στενα της Ομονοιας για αγορα ψευτικου διαβατηριου ή ταυτοτητας,η εκμεταλλευση απο τα ΚΤΕΛ,ο δηθεν ελεγχος στα συνορα καταντα γελοιο γιατι:
    Ποιος απο εσας αν απειληθει δεν θα υπερασπισει την οικογενεια του,την περιουσια του.Ποιος απο εσας δεν φοβαται για την κορη του.Ποιος απο εσας αγορασε τροφιμα απο το υστερημα του{εαν υπαρχει}και τα εδωσε στους λαθρομεταστες.Ποιος απο εσας μενει στο Λαδοχωρι και δεν φοβαται τα βραδυα.Νομιζω κανενας σας.Αλλο μεταναστης{οπως πηγαν νομιμα οι πατεραδες μας στην Γερμανια}και αλλο λαθρομεταναστης.Σε λιγα χρονια να ειστε σιγουροι οτι θα βγαζουν και κυβερνηση.Ενα εκατομμυριο εχει καταφθασει και συνεχιζεται.Γιατι δεν φευγουν απο την Βουλγαρια..??.αλλα ο εξυπνος Τουρκος τους στελνει σε μας.Εμεις σε λιγο δεν θα εχουμε ψωμι να φαμε και θα ταϊσουμε και αυτους.Ναι δεν λεμε να μην τους βοηθησουμε αλλα ποσους..εγιναν παρα πολλοι και ηδη εχουν απειλησει και κλεβουν.Και οι Αλβανοι ηρθαν για δουλεια και καθαρισαν την Ελλαδα..αλλα οι Κουρδοι και οι Σομαλοι δεν Θελουν να δουλεψουν..μονο να μας δουλεουν και δεν το εχετε καταλαβει.Δεν θα ηταν ευκολο να καναμε τα στραβα ματια και να τους στελναμε απεναντι στην Ιταλια.Κατηγορειτε τους επιχειρηματιες και τους κατοικους στο Λαδοχωρι...αλλα τωρα αρχιζουν να αδειαζουν και τα σπιτια και τα ενοικιαστηρια αυξανονται.Τα παιδια στο Λαδοχωρι δεν παιζουν στις αλανες αλλα κρυβονται.Τα δικα σας παιδια ομως..που ζουν μακρυα δεν εχουν κανενα φοβο.Δεν φοβαστε τι θα γινει εαν αρχισουν και αρρωσταινουν..τοτε θελω την βοηθεια σας.Ρατσιστης δεν ειναι κανενας μας και τους ευχομαστε το καλυτερο Αλλα δεν χωρανε αλλοι..ηδη ειναι χιλιοι και βαλε.Να βαφτιζεις καποιον Ρατσιστη επειδη υπερασπιζεται τα δικαιωματα του,την οικογενεια του και την περιουσια του μαλλον κανετε λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρότερο είναι που αυτή η κατάσταση πάει να μας γίνει συνήθεια. Και ειδικά στα παιδιά μας. Οι καθημερινές εικόνες εξαθλιωμένων ανθρώπων που χώνονται σε κάδους να βρουν τροφή. Που κοιμούνται κάτω από τη γέφυρα. Που απλώνουν τη μπουγάδα τους στους φράχτες. Και όμως, πρέπει κάποιος τους να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί βαριά για να ξεφύγουμε από το λήθαργο και στοιχειωδώς να σπαράξουμε από το αποκάρωμα. Είμαι λίγους μόνο μήνες στην πόλη. Και τρέμω τη στιγμή που το θέαμα θα σταματήσει να με ταράζει και να με συγκλονίζει.

    Προχτές τόλμησα να βγάλω κάποιες φωτογραφίες.

    http://educandus.forumotion.com/forum-f4/topic-t2095.htm#12005

    Το θεωρούσα και το θεωρώ ιεροσυλία να φωτογραφίζω τη δυστυχία. Αλλά δεν ξέρω άλλον τρόπο πια να μάθουν όλοι, και εκτός Ηγουμενίτσας, τι δράμα διαδραματίζεται εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί Αντιρησία και Δανάη,
    οι επισημάνσεις σας, βοηθάνε στην αντίληψη της
    δυσκολίας και πολυπλοκότητας του όλου ζητήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή