Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

3η Δεκέμβρη: Ημέρα των ατόμων με αναπηρία (μόνο για φιέστες)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων)
Το 1993 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την πλήρη και ολοκληρωμένη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία. Τον Ιούλιο του 1996, με την ψήφιση του Ν.2430/96 καθιερώθηκε η 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Έκτοτε την ημέρα αυτήν (και μόνον) Δήμοι, Υπουργεία, αθλητικοί σύλλογοι και λοιποί φορείς κάνουν ομιλίες, εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις για να προάγουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.
Φέτος ο «εορτασμός» θα γίνει κάτω από την βαριά σκιά του αποκλεισμού μαθητών με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες από τα Ανώτατα και τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η Απόφαση του αποκλεισμού πάρθηκε από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και επικυρώθηκε πανηγυρικά και παράνομα από το Υπουργείο Παιδείας.
Έτσι στα μηχανογραφικά δελτία που έπρεπε να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι και να καταθέσουν από 18-24 Νοέμβρη 2010 δίπλα σε κάθε σχολή αναφέρονταν οι αποκλειόμενες παθήσεις. Χωρίς καμία εξήγηση, αφού διαφορετικές σχολές του ίδιου Πανεπιστημίου ή ίδιες σχολές διαφορετικών Πανεπιστημίων είχαν διαφορετική αντιμετώπιση των αποκλειόμενων παθήσεων. Έτσι ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κατεξοχήν χώρος διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων στην συνύπαρξη και στην κατανόηση της διαφορετικότητας, στη μεγάλη πλειονότητά του παραμένει απροσπέλαστος στους ανθρώπους με αναπηρίες.
Κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών για την ανήθικη, αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και πρωτίστως ρατσιστική αυτή ενέργεια το Υπουργείο δήλωσε κατ’ αρχήν ότι «κανένας ενδιαφερόμενος δεν διαμαρτυρήθηκε»! Μετά από τις συνεχιζόμενες πιέσεις, με απίστευτη υποκρισία το Υπουργείο έκανε το ανούσιο επικοινωνιακό τρικ: την τελευταία μέρα της προθεσμίας έδωσε παράταση δύο ολόκληρων ημερών (!!) κατά την διάρκεια των οποίων οι διευθυντές των σχολείων θα καλούσαν τηλεφωνικά όλους τους υποψήφιους να επιστρέψουν στα σχολεία και να κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δήλωναν και άλλες σχολές προτίμησης από αυτές που τους απέκλειαν και οι επιτροπές αξιολόγησης θα το λάβουν υπόψη τους….. Ο αποκλεισμός αυτός έρχεται δυστυχώς να συμπληρώσει τις απαράδεκτες συνθήκες και ελλείψεις κάτω από τις οποίες παρέχεται η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία.
Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών τονίζει ότι τα άτομα με αναπηρία είναι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα αλλά δυστυχώς σήμερα ζουν τον αποκλεισμό τους, μαζί με τους μετανάστες και οποιονδήποτε άλλο «διαφορετικό».
Διεκδικούμε το αυτονόητο για τα άτομα με αναπηρία όπως και για κάθε άνθρωπο που υπόκειται σε διακρίσεις εξ αιτίας της διαφορετικότητας του και απαιτούμε από την πολιτεία την άρση των διακρίσεων στην πράξη και όχι στα λόγια και στις φιέστες!
--
Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά
E-mail: stekichania@gmail.com
Web: www.stekichania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου