Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Αλληλεγγύη στους μετανάστες και πρόσφυγες

Περίπου 35 Σενεγαλέζοι και Πακιστανοί μετανάστες στα Γιάννενα καταγγέλουν τον εργοδότη που τους είχε απλήρωτους και ανασφάλιστους. Για 4η συνεχή ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για τη μη πληρωμή τους από εταιρεία στην οποία εργάζονταν τους τελευταίους μήνες στο Καλπάκι. Επιπλέον δεν έχουν πληρωθεί και τα ένσημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ και υπάρχει κίνδυνος απέλασής τους αφού δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι κάρτες παραμονής τους στην Ελλάδα. Συνολικά το ποσό που οφείλει η εταιρεία στους αλλοδαπούς μετανάστες για όλους τους μήνες δουλειάς τους είναι 62.000 ευρώ. Δύο από τους απεργούς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας από το τσουχτερό κρύο. Οι 35 μετανάστες δούλευαν σε θερμοκήπια και έμεναν σε άθλιες συνθήκες στις αποθήκες της εταιρείας. Όταν ήλθε η ώρα πληρωμής τους, ο υπεύθυνος της εταιρείας εξαφανίστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Βουλγαρία. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι τοπικές Αρχές και ο εισαγγελέας και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κατά των υπευθύνων της εταιρείας. Πολίτες και νεολαίες κομμάτων συμπαραστέκονται στους απεργούς, προσφέροντάς τους κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα, ενώ ανοίχτηκε και απεργιακό ταμείο για την οικονομική τους ενίσχυση. Το κυριότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί, είναι αυτό του ψύχους, αφού δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, σαν αυτές που επικρατούν αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, πόσο μάλλον που για την βδομάδα αυτή προβλέπονται και χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη. Δείτε στο σύνδεσμο : http://epirusgate.blogspot.com/2010/12/blog-post_12.html

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας Δελτίο Τύπου 12/12/2010

Παγκόσμια Ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η 10η Δεκεμβρίου. Η μέρα αυτή θυμίζει ότι και στη χώρα μας, στα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν και σήμερα ανοιχτά ζητήματα, σε αρκετές κοινωνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως απολαμβάνουν ένα Κράτος Δικαίου πολίτες όπως οι κρατούμενοι που αναγκάζονται να εξεγερθούν, οι ανήλικοι διαδηλωτές που δικάζονται ως τρομοκράτες, οι ρομά που αντιμετωπίζονται σαν ανεπιθύμητοι, οι εξαρτημένοι χρήστες που διώκονται σαν εγκληματίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε γραφειοκρατική ομηρία. Επειδή δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνο σε ανέξοδες και άνευ περιεχομένου διακηρύξεις επιλέγουμε να απαντήσουμε με τον τρόπο που γνωρίζουμε καλά : την αλληλεγγύη.
Στα πλαίσια αυτά, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου διοργανώσαμε μια δράση αλληλεγγύης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση που βιώνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες της Ηγουμενίτσας. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου εθελοντές ιατροί τους εξέτασαν και να τους παρείχαν βασική πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης τους ενίσχυσαν με κλινοσκεπάσματα και ενδύματα. Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η παραπάνω δράση ήταν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, με την ευγενική παραχώρηση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Φιλιατών και την βοήθεια της γιατρού της ομάδας μας.
Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η 11η Δεκεμβρίου. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως πολλά εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς σε όλο το κόσμο, ενώ εκατομμύρια είναι τα θύματα της εμπορίας για σκοπούς μαύρης εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Επίσης συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εμπορίας παιδικών οργάνων. Οι ένοπλες συγκρούσεις, η φτώχεια η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση επιδεινώνουν τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. Στη χώρα μας, τα παιδιά των φαναριών και του δρόμου είναι ορατή μορφή παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης αλλά διαστάσεις μοιάζει να λαμβάνει και το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Στα πλαίσια αυτά δεν μπορούμε να μην καταδείξουμε για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι αρκετοί ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες διαβιούν και στην Ηγουμενίτσα, περιμένοντας να βιώσουν το όνειρο της «φυγής προς τη Δύση». Θα πούμε για μια ακόμα φορά πως θα πρέπει (εφόσον το επιθυμούν) να τεθούν υπό την επίβλεψη δικαστικού λειτουργού και να προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων, όπου δικαιούνται (αφού υπερβούν την κρίση γραφειοκρατίας και απαξίωσης) να μπουν σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικών και κατάρτισης. Δυστυχώς οι πόλεμοι και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης έχουν ακυρώσει τα χρόνια της ανεμελιάς, του παιχνιδιού και της φαντασίας τους, όπως η πρωτοφανής εντατικοποίηση στον τομέα της εκπαίδευσης κάνει το ίδιο στους εδώ συνομήλικούς τους, ενώ αμφότεροι υποφέρουν αρκετές φορές από την αυθαιρεσία των ένστολων απέναντί τους.
Καλό είναι να καταλάβουμε πως πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα ευπαθών ομάδων συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν, γιατί σε λίγο θα έρθει και η δική μας σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου