Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ενδιαφέροντα γεγονότα τον τρέχοντα Ιούλιο

3/7/2010 51 άτομα, τα οποία δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, εντοπίστηκαν στο Λιμάνι Εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από τις τοπικές διωκτικές αρχές. Όλοι βρέθηκαν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός ενός φορτηγού με βουλγαρικές πινακίδες, το οποίο μετέφερε κατεψυγμένες σαρδέλες...
6/7/2010 Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Μοιράστηκαν τρόφιμα , ενώ στο αυτοσχέδιο υπαίθριο ιατρείο προσήλθαν για εξέταση και φαρμακευτική αγωγή, γύρω στους 70 μετανάστες. Τρόφιμα και φάρμακα ήταν προσφορές αλληλέγγυων ατόμων ή συλλογικοτήτων, που οφείλουμε να ευχαριστήσουμε.
6/7/2010 Το βράδυ χάνει την μάχη με τη ζωή ο 30χρονος πρόσφυγας από το Κασμίρ, Σαμπάζ Ρατζά (πιο γνωστός σαν Λεόν), που νοσηλευόταν στο ΠΝ Ιωαννίνων. Κατά τα λεγόμενά του μαχαιρώθηκε από 3 άτομα στην περιοχή της Πάργας που είχαν σκοπό τη ληστεία. Στη μάχη του με τη ζωή και τα διαδοχικά χειρουργεία, του συμπαραστάθηκαν μέλη της Αντιρατσιστικής, σύντροφοι από τα Γιάννινα και τελικά και μέλη της Πακιστανικής κοινότητας.
9-10/7/2010 Συμμετέχουμε στο 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας και παρεμβαίνουμε στη συζήτηση της 9/7 για Frontex-σύνορα-άσυλο.
20/7/2010 Συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δείτε το video :
www.youtube.com/watch?v=KcidpvxbdXs&feature=player_embedded#!


26/7/2010 Συλλαμβάνεται στις 09.30, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, 34χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού, που μετέφερε επιμελώς κρυμμένους στο χώρου του φορτίου του (ρολά χαρτιού), 11 αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.


Μετά την συμμετοχή μας στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ, την επαφή μας με συναφείς συλλογικότητες, αλλά και την μελέτη σχετικών δημοσιευμάτων φαίνεται πως οι διαρκείς έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με τη συνδρομή των πληρωμάτων των εναερίων και πλωτών σκαφών της Frontex, έχουν αναγκάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους να στέλνουν τους μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας μέσω Έβρου και όχι, όπως γινόταν ως σήμερα, με βάρκες στα νησιά κυρίως του Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των συλλήψεων κατά 167,34%. Αντίθετα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σημειώθηκε μείωση κατά 50,95% και ειδικότερα στη Λέσβο το ποσοστό ήταν 60,73%, στη Σάμο 35,91% και στη Χίο 67,94%. Παράλληλα και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου υπήρξε μείωση κατά 65,19% ενώ στην Θεσπρωτία ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε κατά 36,59%, καθώς και στη περιοχή μας, παρατηρείται προσπάθεια διαφυγής των μεταναστών τόσο από τα σύνορα με την Αλβανία, όσο και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Παρά τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, οι ελληνικές αρχές, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό των τελευταίων ετών, δεν ενημερώνουν, ούτε δίνουν τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου των προσφύγων στα σημεία εισόδου τους στη χώρα.
Ακόμα, όπως αναφέρουν ανακοινώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων οι εκκρεμείς προσφυγές κατά των πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων ασύλου έχουν φτάσει τις 47.000. Οι ουρές των αιτούντων άσυλο στην Π. Ράλλη δεν έχουν μειωθεί και επιπρόσθετα εφαρμόζονται εξευτελιστικές μέθοδοι αποτροπής των προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου ή για να ανανεώσουν τις ροζ κάρτες τους. Γίνονται δεκτές μέχρι 20 αιτήσεις τη βδομάδα, επιλέγονται μόνον όσοι έχουν δικηγόρο ή παραπεμπτικό σημείωμα από ΜΚΟ και συνήθως δεν επιλέγονται έγκυες γυναίκες ή ανήλικοι πρόσφυγες. Το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων ασύλου το 2009 ήταν 0,04% (11 στους 29.501). Έστω κι αν προστεθούν οι συμπληρωματικές μορφές διεθνούς προστασίας (επικουρική, ανθρωπιστική κλπ.) και οι εγκρίσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών, το τελικό ποσοστό δεν φτάνει ούτε το 1%. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τις 10.000, όταν οι υπάρχουσες υποτυπώδεις και συχνά ιδιωτικές δομές αντιστοιχούν σε 300 περίπου θέσεις. Η σταθεροποίηση της παρουσίας της FRONTEX έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέγουν οι πρόσφυγες πιο επικίνδυνες εισόδους και έτσι να αυξάνονται οι θάνατοι στον Έβρο, ενώ η πολιτική των «κλειστών συνόρων» προς την Ιταλία και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και η νομιμοφροσύνη εφαρμογής του Δουβλίνου ΙΙ, έχουν αυξήσει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διαρκούς κυνηγητού, που αντιμετωπίζουν οι προσπαθούντες να περάσουν τα σύνορα πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί και στην Θεσπρωτία.

3 σχόλια: