Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Απαντήσεις υποψηφίων δημάρχων Ηγουμενίτσας για το θέμα της αύξησης των μεταναστών

Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ με ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις και προτάσεις τους δημόσια με 10 ερωτήματα. Παραθέτουμε την εισήγηση εισαγωγής, την ερώτηση 8 και τις αντίστοιχες απαντήσεις των υποψηφίων (κατά αλφαβητική σειρά δημ. παράταξης):

Στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, σας απευθύνουμε μια σειρά από δημόσια ερωτήματα και ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθείτε, γνωστοποιώντας μας τις θέσεις σας για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αν και δεν είναι θέμα της άμεσης ευθύνης σας, έχετε προτάσεις, βιώσιμες, για το πρόβλημα της αύξησης των μεταναστών στην πόλη; (ο Σύλλογος τρέφει συμπάθεια για τους άτυχους μετανάστες, δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, το πρόβλημα που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία από την άναρχη συσσώρευσή τους).

Γ. Κάτσινος (Κοινωνία Αξιών)
Στο θέμα των λαθρομεταναστών πέρα από την ανθρώπινη πλευρά που όλοι την κατανοούμε, πρέπει να υπάρξει πίεση στην κυβέρνηση για να βρεθεί λύση, που θα συνάδει στον πολιτισμό μας και παράλληλα θα εμπεδώνει κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας στους συνδημότες μας.

Δώρης Δήμας (Λαϊκή Συσπείρωση)
Όσο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα αναγκάζουν εκατοµµύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, χωρίς να το θέλουν, επειδή βόμβες καταστρέφουν τα σπίτια τους και τον τόπο που ζουν, τόσο θα πληθαίνουν οι μετανάστες. Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Είναι θέμα επιβίωσης. Η συσσώρευση αυτή τόσων εξαθλιωμένων ανθρώπων είναι λογικό να δημιουργεί προβλήματα και ανάμεσα τους αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στην περιοχή γύρω από το λιμάνι.Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύει ότι πρέπει:
1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις µόνο και µόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά.
2. Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε.
3. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - µέλος της ΕΕ.
4. Να υπάρξει ειδική µέριµνα από κρατικούς φορείς για τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική Οδηγία της Ε.Ε.
5. Όχι στην φυλάκιση τους και επαναπροώθηση.
6. Η πολιτική που ασκείται, ωθεί τους μετανάστες στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια. Να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης για όσο διάστημα θα μένουν στην Ηγουμενίτσα.

Bασίλης Γιόγιακας (Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία)
Το θέμα της αστυνόμευσης και της συσσώρευσης των μεταναστών αποτελεί μέχρι σήμερα θέμα κεντρικής εξουσίας, αλλά στο πλαίσιο της ευθύνης μας όπως αναφέρουμε και στο πρόγραμμά μας, θα αναλάβουμε το μερίδιο εκείνο που μας αναλογεί ώστε να μπορούν να κινούνται ανάμεσά μας και να μην διαταράσσεται η ισορροπία και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εθελοντικές ομάδες συγκέντρωσης και παροχής είτε τροφίμων, είτε ρουχισμού, είτε φαρμακευτικού υλικού ή φροντίδα ιατρική αποτελεί κύριο μέλημα. Σε συντονισμό με την κεντρική εξουσία θα αναζητήσουμε τρόπο ώστε η αστυνόμευση να περιορίσει την άτακτη συσσώρευσή τους αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες είτε για την προώθησή τους είτε για την διαχείριση των βασικών συνθηκών διαμονής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου