Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

FRONTEX : Για ένα χρόνο και βλέπουμε ...

Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη, επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα ο αρμόδιος συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (δικηγόρος Πατρών) και ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής. Σύμφωνα με τις αναφερόμενες νομικές διατάξεις οι ανήλικοι πρόσφυγες πρέπει να τεθούν υπό την επιμέλεια δικαστικού λειτουργού και να τους εξασφαλιστεί στέγη, τροφή και εκπαίδευση. Επίσης για τους άστεγους πρόσφυγες πρέπει να ληφθεί μέριμνα στέγης και σίτισης, ενώ οι συνθήκες στα κρατητήρια παραμένουν άθλιες. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιες τοπικές αρχές, ως συνήθως κωφεύουν και επιδίδονται στην άγρα ψήφων για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να δεσμεύονται δημόσια για την αντιμετώπιση του επίμαχου αυτού ζητήματος.
Στο μεταξύ στον Πειραιά, μέσα στον Πύργο Ελέγχου του Λιμενικού Σώματος, στην Ακτή Βασιλειάδη, ξεκίνησε επίσημα στις 1/10/2010 τη λειτουργία του, το πρώτο περιφερειακό παράρτημα («Επιχειρησιακό Γραφείο») του κατασταλτικού ευρωπαϊκού Οργανισμού «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών» Frontex. Τα «εγκαίνια» της λειτουργίας έγιναν 1/10 το πρωί όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Ιlkka Laitinen κα.
Με το παράρτημα στον Πειραιά ισχυροποιείται η δράση του Frontex ως ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού για παρεμπόδιση της εισόδου των «ανεπιθύμητων» μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους, λόγω των κατακτητικών ή προληπτικών πολέμων και επεμβάσεων. Η λειτουργία του είναι πιλοτική για διάστημα ενός έτους και ανάλογα με το πόσο «αποτελεσματικός» θα είναι ο ρόλος του ως κατασταλτικός μηχανισμός, θα εκτιμηθεί αν τελικά θα παραμείνει στον Πειραιά.
Το παράρτημα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, θα απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και «ανεξαρτησίας» από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Η ζώνη ευθύνης του παραρτήματος είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, συντονίζοντας επιχειρήσεις σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Αποστολή του, όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια των εγκαινίων από τον εκτελεστικό διευθυντή και άλλους, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Πρόκειται δηλαδή για μηχανισμό καταστολής σε βάρος των λαών που θα επεμβαίνει όπου θελήσουν οι ιμπεριαλιστές, με την Ελλάδα - με ευθύνη της κυβέρνησης - να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο «σημείωμα» του ΥΠΡΟΠΟ: «Η συζήτηση για συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ είχε ξεκινήσει με επιστολή που είχε στείλει ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την εποχή που ήταν Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στον αρμόδιο επίτροπο, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου