Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Από την καθημερινότητα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει την καθημερινότητα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα. Αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξ αιτίας του γεγονότος ότι διαμένουν στο ύπαιθρο.
Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα για τους μετανάστες και πρόσφυγες χειροτερεύουν καθημερινά μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας που τους ρίχνει ευθύνη για τα χρέη του ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουν ξεσηκωθεί πολλοί, για τους οποίους οι πρόσφυγες αποτελούν εύκολο στόχο, ξεχνώντας συχνά και τις υποχρεώσεις τους σαν εργαζόμενοι στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Γίνεται παράλογος έλεγχος σε αναλώσιμα υλικά (γάζες, βαμβάκια, επίδεσμοι...) των οποίων το κόστος είναι εξευτελιστικό. Επικρατεί στον χώρο ένα καθεστώς μονοδιάστατης επίβλεψης και παρακολούθησης, με στόχο να μετακυλιστεί η ευθύνη για τις πολλαπλές ελλείψεις του ΕΣΥ στους μετανάστες και στα άτομα που τους περιθάλπτουν.
Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας για πολλά χρόνια να πιστεύουν στα αλήθεια ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την θλιβερή κατάσταση και τα χρέη του ΕΣΥ. Τα ίδια άτομα που επικαλούνται την διάθεση τους για προσφορά στην δημόσια Υγεία και στα δημόσια πράγματα ζητούν να καθοριστεί το εισιτήριο και στην πρωτοβάθμια, αψηφώντας ότι οι άνθρωποι που προσέρχονται εκεί, συχνά στερούνται ακόμα και της καθημερινής τους σίτισης. Προς το παρόν αυτοί που πεινάνε είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Όταν θα πεινάσουνε και οι Έλληνες, άραγε που θα θέλουν να τους στείλουν για περίθαλψη ;
Χρειάστηκαν λοιπόν 15 μέρες να βρεθεί οδοντίατρος για να φτιάξει τα δόντια σε 18χρονο μετανάστη από Σομαλία που έχει μόνο ένα νεφρό. Το Κέντρο Υγείας της περιοχής έχει μεν οδοντιατρείο, το οποίο όμως λόγω έλλειψης υλικών δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα σε υποψήφιους ή μη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπόρεσε να βρεθεί ένας φιλότιμος οδοντίατρος για να αναλάβει το παιδί από Σομαλία που επί 15 ημέρες πονούσε και έπαιρνε αντιβίωση (για να μην μεταφερθεί η μόλυνση στο μοναδικό του νεφρό).
Δυστυχώς η δημόσια δωρεάν υγεία με αφορμή και την περίθαλψη των ευπαθών ομάδων βάλλεται καθημερινά και το μέλλον της αμφισβητείται έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου