Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο κατά της FRONTEX - Κούρδος μετανάστης θύμα πυροβολισμού

Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δραστηριοποίηση στρατιωτικών ομάδων της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, εντατικοποιεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την καταστολή και ποινικοποίηση της μετανάστευσης, αποτελώντας τη χαρακτηριστικότερη έκφραση της ελληνικής και ευρωπαϊκής αντι-μεταναστευτικής πολιτικής.
Η Αντρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 11 Νοέμβρη, στο Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, που σκοπό είχε να συντονίσει μια πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο, με αφορμή την εντατικοποίηση της παρουσίας της Frontex εκεί.
Συνισταμένη διαπίστωση όλων μας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση και την κατάργηση της Frontex, για την κατάργηση της Συνοριοφυλακής, των στρατόπεδων κράτησης προσφύγων και των ναρκοπεδίων, για το δικαίωμα των προσφύγων στην ελεύθερη μετακίνηση και την επιλογή της χώρας προορισμού τους (ενάντια στις επιταγές των διεθνών συνθηκών όπως το Δουβλίνο ΙΙ), για το δικαιώμα των προσφύγων στο πολιτικό άσυλο και για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
Επίσης μοιάζει να διαμορφώνεται μια τάση στο αντιρατσιστικό κίνημα πως η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλων μας, με αφορμή την κρίση, θα πρέπει να αναδειχθεί σε συνδυασμό με την παράλληλη πιο εντατική (όχι τυχαία) εμφάνιση και ενεργοποίηση ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών ακραίων φρονημάτων. Το σύστημα και τα συστημικά ΜΜΕ, τους κατευθύνουν σκόπιμα (για να μη στραφεί η οργή του κόσμου εναντίον τους) να θεωρούν υπαίτιους για τα επιπλέον δεινά που φέρνει στην καθημερινότητά τους η κρίση, τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τους μετανάστες που αποτελούν εύκολο στόχο.

Στα πλαίσια ίσως αυτά εξηγούνται και στον τόπο μας οι επιθέσεις από κάποιους «αγαναχτισμένους πολίτες» κατά των μεταναστών το τελευταίο χρονικά διάστημα.

Επίθεση με πυροβόλο όπλο στα γεννητικά όργανα δέχτηκε την περασμένη Τετάρτη 10/11 Κούρδος μετανάστης, μέλος ομάδας 10-15 μεταναστών, που απ’ ότι αναφέρουν μόλις είχαν προσπαθήσει να επιβιβαστούν σε σταθμευμένη νταλίκα, χωρίς επιτυχία. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο μερικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων του μετανάστη, τον οποίο ο δράστης (συνοδευόμενος από ακόμα ένα άτομο) φέρεται ότι στόχευσε και πυροβόλησε 3 φορές.
Καταδικάζουμε σαν απαράδεκτη την θρασύδειλη δολοφονική παραπάνω ενέργεια, που μπορεί να φέρει πολλά περισσότερα δεινά αν βρει μιμητές και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν το δράστη και να τον φέρουν ενώπιον των ευθυνών του και της δικαιοσύνης. Πρέπει επίσης να προβληματιστούμε και να εστιάσουμε στα αίτια που όπλισαν το χέρι του.

Για ενημέρωση, συντονισμό και καθορισμό επόμενων δράσεων καλούμε όσους ενδιαφέρονται σε συνάντηση και συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα 15/11 και ώρα 20:00 στην Πλατεία Δημαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου