Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα γεγονότα στο λιμάνι ξημερώματα 10/9/2010

Συμπλοκή μεταξύ Αφρικανών και Αράβων προσφύγων συνέβη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9/9 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πληροφορίες αναφέρουν η συμπλοκή έγινε για τον έλεγχο των προσβάσεων στο λιμάνι και μέχρι ποια όρια στην περίφραξη θα φτάνει η μία ομάδα και μέχρι σε ποια η άλλη. Οι συμπλοκές πήραν έκταση με κλοτσιές, μπουνιές και πετροπόλεμο που επέφερε μικροζημιές σε 3 σταθμευμένα στη περιοχή αυτοκίνητα. Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα. Τα επεισόδια είχαν σαν αποτέλεσμα 3-4 μετανάστες να διακομιστούν στο Κέντρο Υγείας ενώ η αστυνομία αναφέρει πως έγιναν 45 συλλήψεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα με τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ξημερώματα Παρασκευής 10/9/2010. Αυτά τα γεγονότα δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής μας που είναι φιλήσυχοι, πεινασμένοι και φοβισμένοι. Θεωρούμε πως οι κακές συνθήκες διαβίωσής τους και η βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά, ωθεί κάποιους από αυτούς σε επιθετική συμπεριφορά. Η ανικανότητα του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων να βοηθήσουν σε μια ανθρωπιστική κρίση που γίνεται όλο και πιο απελπιστική, δεν μπορεί μονίμως να δικαιολογείται με την άποψη πως οι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες και πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαφύγουν μέσω του λιμανιού.
Γιατί μονίμως αποφεύγουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα : Ποιός τους διακινεί, για που και με τι αντάλλαγμα; Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρόσφυγες και δεν μπορούμε να τους διώξουμε, αλλά αντίθετα έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε;
Σε μια εποχή πτώσης αξιών με φαινόμενα ρατσισμού και βίας (ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη περίπτωση του νεαρού κοριτσιού με αλβανική καταγωγή που έπεσε θύμα κακοποίησης από 70χρονο κάτοικο της περιοχής) δεν μπορούμε να μην στοχεύουμε στις αιτίες που δημιουργούν τέτοιες συμπεριφορές και φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου