Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η συμμετοχή μας στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μετά τη διάλυση του καταυλισμού προσφύγων της Πάτρας και την προσπάθεια του ΟΣΕ να εκποιήσει μέρος της περιουσίας του, μεταξύ της οποίας και παλιά βαγόνια που έχουν καταφύγει κυρίως Σομαλοί πρόσφυγες, η Ηγουμενίτσα παραμένει βασική επιλογή εξόδου των μεταναστών από τη χώρα μας προς την δύση. Οι συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών που υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός με χώρες της Β. Αφρικής, οι συμφωνίες Ερντογάν – Παπανδρέου και η έλευση της Frontex με την ίδρυση γραφείων στον Πειραιά, θέτουν νέα δεδομένα στην λογική της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» και της «Ευρώπης–φρούριο». Επίσης νέα δεδομένα και άνοιγμα οδού διακίνησης από τα βόρεια σύνορα μοιάζει να βάζουν οι φήμες για επικείμενη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Μέσα στην συνολική επίθεση και στην ουσία διάλυση όλου του πυλώνα του κράτους πρόνοιας, τα κοινωνικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα όλων μας και ιδίως των ευπαθών ομάδων βρίσκονται σε κίνδυνο. Οφείλουμε να αντισταθούμε και στις προτεινόμενες πολιτικές περιστολής δικαιωμάτων και καταστολής ελευθεριών, να προτείνουμε πολιτικές ενδυνάμωσης και ένταξης των ευπαθών ομάδων. Σε μια εποχή πτώσης αξιών πρέπει να θυμόμαστε πως πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι.
Έτσι δεν μπορούσαμε να λείψουμε από μια γιορτή πολιτισμού, επικοινωνίας, αξιών με κέντρο τον άνθρωπο, σαν το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που οργάνωσε με μεράκι η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις μας και η επικοινωνία με συναφείς συλλογικότητες και ομάδες θα μας βοηθήσουν στο μέλλον. Πέρα από το καθήκον για αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες, άρα και τους πρόσφυγες και μετανάστες, ευχαριστούμε το δίκτυο Clandestina της Θεσσαλονίκης για την υλική ενίσχυση μας και την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση σε φάρμακα και εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου