Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα

Αντιρατσιστική Κίνηση Ηγουμενίτσας 31/5/2010

Με ευκαιρία το ατυχές περιστατικό του αναφερόμενου βιασμού 28χρονης Πολωνής τουρίστριας που έφθασε στην Ηγουμενίτσα 4:00 ξημερώματα Παρασκευής 28/5 και είχε πρόθεση να μεταβεί στην Αθήνα με ωτοστόπ, από 23χρονο Σομαλό και 15χρονο Παλαιστίνιο, οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα το βιασμό και τη βία απ’ όπου κι αν προέχονται.
Στο δοκιμαζόμενο πολωνικό, σομαλικό και παλαιστινιακό λαό από τη βία σταλινιστών, ιμπεριαλιστών και φασιστών, είχε δείξει και δείχνει πάντα την αλληλεγγύη του ο ελληνικός λαός. Ένας λαός που δοκιμάζεται από την βαρβαρότητα των οικονομικών μέτρων, την παραβίαση του Συντάγματος και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του.
Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία που φαίνεται να βρίσκεται σε κάθετη πτώση αξιών, παραδομένη σε κυκλώματα εκμετάλλευσης των αναξιοπαθούντων και αδυνάτων, δεν μπορεί να δίνει μαθήματα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης σε ανθρώπους που οι αρχές της στερούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία σε μια κοινωνία που κλείνει τα μάτια σε παραβατικές συμπεριφορές μεγαλοσχημόνων ή μικροπαραγόντων, να θυμάται τους μετανάστες για να εφαρμόσει τις νόμιμες διαδικασίες, αποφασίζοντας ότι είναι βιαστές, από πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο, προτού ολοκληρωθεί η προανάκριση και στερώντας τους το στοιχειώδες τεκμήριο της αθωότητας.
Σε μια τοπική κοινωνία που δεν έχει να επιδείξει και την αγγελικότερη των συμπεριφορών και μέσα σε 48 ώρες από το συμβάν του αναφερόμενου βιασμού, έχουν καταγραφεί παραβατικές συμπεριφορές με περιστατικά ξυλοδαρμών, τραυματισμών, καψίματος μοτοσυκλετών (υπό επήρεια ουσιών και οινοπνεύματος) και τελικά φόνου με πυροβόλο όπλο, επιδεικνύουν άραγε οι αρχές τον ίδιο ζήλο να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες ; Μέχρι πότε οι επιχειρήσεις «σκούπα» κατά των μεταναστών θα επιχειρούν να συγκαλύψουν την πτώση των αξιών μιας κοινωνίας που βυθίζεται ;
Καταδικάζουμε την ωμή μιλιταριστική βία όλων των στρατών και των πολιτικών που τους καθοδηγούν χωρίζοντας τους λαούς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους που πήγαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με κίνδυνο της ζωής τους. Συμπαραστεκόμαστε στους Παλιστινίους που δοκιμάζονται και υποφέρουν από την Μέση Ανατολή μέχρι τα αλσύλια κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Καλούμε τέλος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τοπικά (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμο, Ερυθρό Σταυρό, Μητρόπολη, Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας) να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές τους και τις υπηρεσίες τους κοντά στο λιμάνι, για να βοηθήσουν ανθρωπιστικά τους πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής, που πεινούν και υποφέρουν, χωρίς να μεταφέρουν ένα ακόμη πρόβλημα προς επίλυση στην τοπική κοινωνία, ιδίως του Λαδοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου