Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

16 νεκροί μετανάστες στον ποταμό Έβρο

Αναδημοσίευση από : http://alexpolisonline.blogspot.com

Πλήρωσαν με τη ζωή τους το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Δεκαέξι οικονομικοί μετανάστες από αφρικανικές και ασιατικές χώρες πνίγηκαν στα νερά του ποταμού Έβρου, στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Είχαν πληρώσει 1.000 ευρώ έκαστος στους Τούρκους λαθρέμπορους, οι οποίοι τους εγκατέλειψαν στη μοίρα τους. «Πέστε και κολυμπήστε» τους είπαν και έφυγαν… Πρόκειται για μία ακόμη τραγική ιστορία που διαδραματίζεται με φόντο τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, αστυνομικοί της διεύθυνσης Ορεστιάδας, που κάνουν συνεχώς περιπολίες στον ποταμό Έβρο, εντόπισαν στις όχθες, στην ελληνική πλευρά, 25 οικονομικούς μετανάστες ζωντανούς, ανάμεσά τους ήταν περίπου και δέκα παιδιά.Δύο γυναίκες, όμως, δεν τα είχαν καταφέρει. Πνίγηκαν στα παγωμένα νερά. Τούρκοι λαθροδιακινητές τούς είχαν υποσχεθεί ότι θα περάσουν τα σύνορα. Όταν έφτασαν όμως στο ποτάμι, έβαλαν τα παιδιά σε μία βάρκα και, απευθυνόμενοι στους υπόλοιπους, τους κάλεσαν να πέσουν στο ποτάμι και να κολυμπήσουν. Για τους ενήλικες… δεν περιλαμβανόταν το μέσο μεταφοράς…
Οι περισσότεροι κολύμπησαν και βγήκαν σώοι στην ελληνική πλευρά. Ενημέρωσαν, όμως, τους αστυνομικούς ότι υπήρχαν κι άλλοι ομοεθνείς τους στο «κομβόι», οι οποίοι αγνοούνταν. Έχασαν κάθε ίχνος τους από τη στιγμή που έπεσαν στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί συνέχισαν τις περιπολίες, ελπίζοντας ότι θα βρουν κάποιο σημάδι ζωής από τους υπόλοιπους μετανάστες, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων...»
Το πρωί της Τρίτης, το «τοπίο» άρχισε να ξεκαθαρίζει και η τραγωδία να αποκαλύπτεται σε όλο το μέγεθός της. Δύο ακόμη πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου. Κοντά στην περιοχή του Διλόφου. Από τις 8:30 και για τις επόμενες 12 ώρες, οι αστυνομικοί έβγαζαν πτώματα από τα νερά του ποταμού. Σοκ και φρίκη.
Συνολικά εννέα μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί. Είχαν όλοι πνιγεί πριν από πέντε ημέρες, επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα. Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, οι επτά αφρικανικής καταγωγής και οι δύο ασιατικής, είχαν βρει φρικτό θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει στους 11. Η τραγωδία, όμως, δεν έμελλε να σταματήσει εκεί. Την ίδια ημέρα, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ερευνών, οι αστυνομικοί αντικρίζουν στις όχθες του Έβρου, στην τουρκική πλευρά αυτή τη φορά, ακόμη πέντε πτώματα. Μέσω του Προξενείου της Αδριανούπολης ενημερώνονται οι τουρκικές Αρχές για τα μακάβρια ευρήματα. Πρόκειται για πέντε ακόμη μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προηγούμενη Παρασκευή. Τα πτώματα κείτονταν στις όχθες για πέντε ημέρες. Στα «αζήτητα». Ο Γεώργιος Σαλαμάγκας, αστυνομικός διευθυντής της Ορεστιάδας, αποκαλύπτει στη zougla.gr τα όσα διαδραματίστηκαν, σοκαρισμένος ακόμη από τη φρίκη. «Γράψτε το», λέει με απόγνωση «αυτό ζούμε κάθε μέρα με τους Τούρκους λαθροδιακινητές».

Στα τέλη Μαΐου, τέσσερις ακόμη οικονομικοί μετανάστες εντοπίστηκαν πνιγμένοι στον ποταμό Έβρου. Οι αστυνομικοί βρήκαν τότε το σκοινί με το οποίο είχε δέσει ο λαθροδιακινητής τη βάρκα που θα χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες για να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Ο ίδιος κρατούσε τη μία άκρη του σκοινιού, που έφτανε μέχρι τη νησίδα που βρίσκεται στη μέση του ποταμού, ώστε να μην παρασυρθεί το φουσκωτό από τα ορμητικά νερά. Όταν έφτασαν όμως στη νησίδα, η βάρκα ανατράπηκε και οι μετανάστες πνίγηκαν. Κανείς τους δεν γνώριζε να κολυμπάει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα μέσα του Απριλίου έως σήμερα, έχουν συλληφθεί συνολικά 18 Τούρκοι λαθροδιακινητές από τους αστυνομικούς στην Αλεξανδρούπολη. Δεκάδες άλλοι παραμένουν ελεύθεροι, πουλώντας το όνειρο για ζωή στους κατατρεγμένους όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου