Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τραγωδία στο Ιόνιο με 22 αγνοούμενους

Τραγωδία στο Ιόνιο με 22 αγνοούμενους μετανάστες, μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας. Τους μετανάστες, αλλά και δύο Τούρκους δουλέμπορους, περισυνέλεξε το ολλανδικό φορτηγό πλοίο «Momentum Scan» και τους μετέφερε, συνοδεία πλωτού σκάφους του λιμενικού, στο λιμάνι της Κέρκυρας. Στο τέλος, όταν το ολλανδικό φορτηγό έφτασε, μεσημέρι, στην Κέρκυρα για να αποβιβάσει τους 241 διασωθέντες, ο πλοίαρχος του πλοίου, κάπτεν Μερ, λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς. Συγκεκριμένα, καταμετρήθηκαν 225 άνδρες, 5 γυναίκες και 11 παιδιά, ενώ... 15 άνδρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι μετανάστες που δήλωσαν Αφγανοί, ισχυρίζονται ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν συνολικά 263 άτομα.
Το ξύλινο σκάφος, με τουρκική σημαία, είχε αναχωρήσει από παράλια περιοχή της Τουρκίας και παρέλαβε και άλλους μετανάστες πιθανά από την Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες δεν πρόλαβαν να ανέβουν στο πλοίο και χάθηκαν στη θάλασσα. Κατά μια πληροφορία, είχαν βουτήξει νωρίτερα πιθανόν πανικοβλημένοι, βλέποντας ότι το αλιευτικό άρχισε να βάζει νερά. Πάντως, οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι το ψαροκάικο που τους μετέφερε στην Ιταλία, διεμβόλισε μεγάλο (εμπορικό) πλοίο το οποίο μάλιστα, αδιαφόρησε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν. Επιτροπή έξι μεταναστών που όρισαν οι ναυαγοί, μίλησε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε πως απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει εκπρόσωπο του ΟΗΕ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών δικτύων ώστε να πάρει δημοσιότητα η καταγγελία τους για το πλοίο που επιχείρησε να τους πνίξει. Μάλιστα, απείλησαν ότι αν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό, τότε θα έχουμε αυτοκτονίες και ομαδική απεργία πείνας: «Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει εδώ δημοσιογράφους από διεθνή media: το CNN, το Al Jazzera, το BBC και εκπροσώπους του ΟΗΕ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να μας μιλήσουν. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα προχωρήσουν σε αυτοκτονίες, σε απεργία πείνας. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη. Είμαστε έξι άτομα που εκπροσωπούμε όλη την κοινότητά μας εδώ. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Και θα πρέπει να ερωτηθεί το πλοίο που μας διεμβόλισε, γιατί μας χτύπησε. Γιατί όταν μας χτύπησε, άνοιξε τρύπα και το νερό έμπαινε μέσα. Αυτό θέλουμε να δείξουν τα διεθνή media. Αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν, θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των ναυαγών.
Στο μεταξύ, στην Κέρκυρα μεταφέρεται το απόγευμα ο συλληφθείς σήμερα το πρωί στην Αθήνα με κατηγορία για την οργάνωση του ταξιδιού των μεταναστών προς την Ιταλία, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο έως τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ ανά άτομο ως κόστος μεταφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου