Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τα ΜΑΤ χτυπούν ειρηνική πορεία αλληλεγγύης

Διαδόσεις και φήμες κυκλοφορούσαν για ζημιές και επεισόδια στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, ενόψει της πορείας αλληλεγγύης στους άστεγους μετανάστες & πρόσφυγες, που διαβιούν κοντά στο λιμάνι και βιώνουν καθημερινά την «σύγχρονη» ελληνική και ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Περίπου 420 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που ήταν δυναμική και περιφρουρημένη. Ξεκίνησε από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και κατευθύνθηκε προς το σημείο που βρίσκονται οι μετανάστες στο Λαδοχώρι, λίγο έξω από την πόλη. Επίσης συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες υλικά (κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια) και τρόφιμα, τα οποία θα βοηθούσαν τους μετανάστες να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητάς τους. Ορισμένοι μετανάστες συμμετείχαν στη πορεία, αλλά οι περισσότεροι εμποδίστηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ να πάρουν μέρος σ’ αυτή. Γενικά η πορεία ήταν από την αρχή προκλητικά περικυκλωμένη (από τα πλάγια και πίσω) από 6-7 διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ υπήρχε και έντονη παρουσία ανδρών της ασφάλειας, που είχαν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του σύγχρονου εσωτερικού εχθρού (μετανάστες και αλληλέγγυοι πολίτες) από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στην πορεία πήραν μέρος και αρκετοί κάτοικοι της Ηγουμενίτσας.
Κοντά στην ολοκλήρωση της πορείας και σε μικρή απόσταση από τον χώρο του κοινωνικού ασύλου των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η αστυνομία, με προφανείς άνωθεν εντολές να τρομοκρατήσει πολίτες και νεολαίους και να αποθαρρύνει τους κοινωνικούς αγώνες, χτύπησε την πορεία με στόχο να τη διαλύσει. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί στην Ηγουμενίτσα από το 1973 (όπως μας έλεγαν κάποιοι παλιοί αγωνιστές). Τα ΜΑΤ έβγαλαν τα γκλομπς κι άρχισαν να βαράνε τον κόσμο στον ψαχνό, ενώ έριξαν και πολλά χημικά, καθώς και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η πορεία διαλύθηκε και πολύς κόσμος έτρεξε προς το κοινωνικό άσυλο. Έγιναν 10 προσαγωγές, ενώ αρκετά άτομα (ανάμεσα τους και μαθητές) τραυματίστηκαν από την άγρια επίθεση των προστατών του πολίτη & της δημοκρατίας και διακομίστηκαν στο ΚΥ Ηγουμενίτσας και στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 3 άτομα με θλαστικά τραύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, 1 με ρήξη μηνίσκου και 1 με εξάρθρωση ώμου, ενώ αρκετοί είχαν αλλεργίες και τσούξιμο στα μάτια από τα δακρυγόνα. Οι 3 από τους 10 προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από κάποια ώρα, ενώ οι υπόλοιποι απειλούνταν να φορτωθούν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και για κάποιες αναφερόμενες φθορές σε ένα αυτοκίνητο (που πιθανά έγιναν από τη χρήση των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης). Ο υπόλοιπος κόσμος συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό του ΤΕΙ και δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες της διαδήλωσης, φωνάζοντας συνθήματα. Τελικά, οι προσαχθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.
Δυστυχώς οι πολιτικές λιτότητας, καταστολής και περιορισμού των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων συνεχίζονται. Δεν κρύβεται όμως ο πανικός για τις εξεγέρσεις των λαών που διαδίδονται γρήγορα στις χώρες της Μεσογείου. Η γενίκευση των εξεγέρσεων και οι κοινοί αγώνες των λαών, τρομάζουν τους εκμεταλλευτές τους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.
ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΧΩΡΑ
ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.


Για αποτίμηση και προγραμματισμό νέων δράσεων αλληλεγγύης
συναντιόμαστε αύριο 30/1 & ώρα 18:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου