Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Όχι στις κοινωνικές περικοπές που φέρνουν φτώχεια και ρατσισμό


Συλλαλητήριο υπέρ των κέντρων υποδοχής μεταναστών και κατά του ρατσισμού και των κυβερνητικών σχεδίων για το φράχτη στον Έβρο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15/1 στην Αθήνα, στις 14:00 στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει συναυλία στις 16:00 στον Άγιο Παντελεήμονα. Καλούν οι επιτροπές Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστίνιων προσφύγων που κινητοποιούνται για το άσυλο και δέχτηκαν τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ του κ. Παπουτσή έξω από την πόρτα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Καλούν το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η «Ενότητα». Καλεί η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών. (Στη περιοχή άλλωστε εκατοντάδες καλλιτέχνες πήραν πρωτοβουλία να υπογράψουν κείμενο κατά του παρακράτους της Χρυσής Αυγής.) Στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο καλούν η AΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων.

Συλλαλητήρια και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε αρκετές πόλεις σε όλη τη Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα (ώρα 14:00 Νομαρχία), τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Πάτρα και αλλού.

Ακολουθεί σχετικό κείμενο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης :

Όσο και αν χτίζουν φυλακές...
Ένα τείχος, σαν αυτά που έφτιαξαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σχεδιάζει να υψώσει η κυβέρνηση στον Έβρο. Ταυτόχρονα, μετατρέπει τα παλιά στρατόπεδα σε μεγάλες φυλακές προσφύγων, οι οποίοι δεν χωράνε πια στα κέντρα κράτησης. Παίζοντας το ρόλο του ευρωπαίου συνοριοφύλακα και ανθρωποκυνηγού, η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει συνεχώς όλο και περισσότερη βία, προσπαθώντας, όπως λέει, να σταματήσει «την εισβολή των λαθρομεταναστών», όπως αποκαλούν, αυτή και τα κανάλια της, τους πρόσφυγες. Όμως, οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα «λαθραία», γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος να φτάσουν στην Ευρώπη. Αναγκάζονται να έρθουν στον Έβρο, όπου ρισκάρουν τις ζωές τους στα ναρκοπέδια και το ποτάμι, γιατί η Frontex περιπολεί σε όλα τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου και της Μεσογείου καταδιώκοντας και βουλιάζοντας τις βάρκες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που έχει υπογράψει, τους απαγορεύει να περάσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να ζητήσουν άσυλο εκεί. Την ίδια στιγμή ωστόσο, αρνείται και να τους δώσει και εδώ άσυλο, νομιμοποίηση ή τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Αλλά η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν σταματούν με φράχτες, νάρκες, νόμους και συνθήκες. Ο αδιέξοδος κατήφορος της βίας και της καταστολής που επέλεξε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα, πέρα από την βαρβαρότητα και τον εκφασισμό ολόκληρης της κοινωνίας. Με το φράχτη σήμερα, όπως με τις στρατιωτικές ομάδες της Frontex πριν δυο μήνες, το μόνο που κάνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι να προστατεύουν τη Συνθήκη του Δουβλίνου και την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη μεγάλη φυλακή προσφύγων της Ευρώπης. Ακόμα περισσότερο, και ακόμα πιο επικίνδυνο, με τα ανατριχιαστικά σύμβολα του Τείχους και του Στρατόπεδου Συγκέντρωσης, η κυβέρνηση ψαρεύει στα θολά νερά του φόβου, του ρατσισμού, του νεοφασισμού. Όπως φαίνεται, δεν της έχει μείνει κανένας άλλος δρόμος.
Η κοινωνία όμως έχει πολλούς άλλους δρόμους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, να το κάνουμε εμείς. Να αμφισβητήσουμε στην πράξη την παράλογη Συνθήκη του Δουβλίνου. Να ανοίξουμε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες που κατευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε, μαζί με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, άσυλο και νομιμοποίηση για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στις χώρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
Να υπερασπιστούμε με θάρρος όχι μόνο τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και αυτό το ίδιο το δικαίωμα στη μετανάστευση, το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και του κάθε εργαζόμενου να διαλέγει αυτός τον τόπο που θα ζήσει και θα εργαστεί. Να γκρεμίσουμε κάθε τείχος και να καταργήσουμε κάθε νόμο που καθιστά τους ανθρώπους «παράνομους» και «λαθραίους», που χωρίζει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες για να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο.
Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις βρεθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες στον Έβρο για να καταγγείλλουμε τη στρατιωτική δράση της Frontex. Σήμερα, καλούμαστε να αντισταθούμε στην εφιαλτική προοπτική του Τείχους, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των πλωτών φυλακών. Και ακόμα περισσότερο, να αγωνιστούμε για την ελευθερία στη μετακίνηση και το δικαιώμα στην παραμονή όλων των ανθρώπων, για τη νομιμοποίηση και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών, για το άσυλο και την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων.
Ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα σημαίνει για εμάς αγώνας για ανοιχτές κοινωνίες και ανοιχτές πόλεις, για τα δικαιώματα όλων στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Σε μια κοινωνία γεμάτη τείχη και φυλακές, κανείς και καμιά μας δεν θα είναι ελεύθερος. Κάθε φράχτης, όπως ο συρματένιος του Έβρου, ή ο θαλάσσιος του Ιονίου, είναι φράχτης και για τους έξω, και για τους μέσα. Και για αυτό, καθήκον μας, είναι να τους ρίχνουμε.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης συμμετέχει και καλεί στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 3 μμ στην Καμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου