Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς ασχολούνται με τους μετανάστες & πρόσφυγες της Ηγουμενίτσας

O Περιφερειάρχης Hπείρου συναντήθηκε στις 17/2 με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και συζήτησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και την αθρόα παρουσία αφρικανοασιατών μεταναστών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητιστές στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, έθεσαν στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών. Οι οδηγοί ανάφεραν ότι οι μετανάστες επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν στα φορτηγά, προκειμένου να μεταβούν στην Ιταλία, προκαλώντας ζημιές στα αυτοκίνητα και τα εμπορεύματα, συμβάντα που θέτουν θέμα ύπαρξης του ίδιου του ελληνικού φορτηγού, καθώς όταν συλλαμβάνονται οι μετανάστες ακολουθεί κατά κανόνα και η κατάσχεση του φορτηγού. Ο Περιφερειάρχης, τους ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για την αντιμετώπισή τους θα κάνει παράσταση προς τα αρμόδια υπουργεία.
http://www.php.gov.gr/index.php/enimerosi/deltia-typoy/291-2011-02-17-12-50-05.html
Την Παρασκευή, 25-02-2011 η Ένωση Προσωπικού Λ.Σ. Βορειοδυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση των μελών της στην Ηγουμενίτσα, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας.
Κυρίαρχο θέμα της Συνέλευσης, αποτέλεσε η μη θεσμική θωράκιση των στελεχών Λ.Σ. απέναντι στο μεγάλο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, που αποτελεί για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως και της Πάτρας, σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητα των αυτών Λιμενικών Αρχών. Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα ενώ θα έπρεπε η πολιτεία να το αντιμετωπίσει στην πηγή του με πολιτικά και μόνο κριτήρια. http://www.poepls.gr/
Εν τω μεταξύ από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και συνεντεύξεις του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, συμπεραίνεται πως μετά από ενέργειες του και επαφές του στην Αθήνα με υπουργεία και αρμόδιους φορείς, φέρεται να εγκρίθηκε πρόγραμμα υποστήριξης των μεταναστών και προσφύγων της Ηγουμενίτσας που διαβιούν κοντά στο λιμάνι. Συγκεκριμένα προβλέπεται να υπάρχει κονδύλιο σίτισής τους (θα γίνει σύμβαση με εταιρεία catering), δημιουργίας χώρου παραμονής τους με σχετικές υποδομές ύδρευσης και χημικές τουαλέτες, καθώς και πρόγραμμα υγειονομικής, κοινωνικής και νομικής φροντίδας τους, που θα αναλάβουν ΜΚΟ για 5 μήνες.
http://www.startmedia.gr/periphereia-epeirou/periphereia-epeirou/analepse-drases-gia-tous-metanastes-apo-ton-demo-egoumenitsas.html
Την σύσταση επιτροπής αγώνα, την έκδοση ψηφίσματος και την διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, με καθολικό αίτημα την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή, αποφάσισαν το βράδυ της 27/2 οι κάτοικοι του Λαδοχωρίου και του Γραικοχωρίου στην Ηγουμενίτσα, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση των τοπικών συμβουλίων. Την συνέλευση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο επικεφαλής την μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κατοίκων. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου όταν εκείνος ανέφερε πρόταση που υπάρχει για δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στη θέση "Γωνιά". Οι κάτοικοι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι είναι αντίθετοι με τη δημιουργία οποιασδήποτε μορφής καταυλισμού στη Θεσπρωτία και ζητάνε την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή. Δείτε το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης :
http://www.vdella.com/koinwnia/1678-2011-03-01-10-54-32.html
Οι μετανάστες φέρεται να μην συμφωνούν στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους από την παράκτια ζώνη του λιμανιού, στις περιοχές που προτάθηκαν για χώροι πιθανής δημιουργίας υποδομής για τη στέγασή τους και κατέχονται από νευρικότητα, φοβούμενοι επιθέσεις από κατοίκους ή επιπλέον επιχειρήσεις "σκούπα". Έτσι το βράδυ της 28/2, μετανάστης διαπληκτίστηκε με νεαρούς κατοίκους στο Λαδοχώρι και αναφέρθηκε πως δέχτηκε επίθεση από άτομα εκπαιδευόμενα σε πολεμικές τέχνες. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν, καθώς και άλλοι μετανάστες προσέτρεξαν σε βοήθεια του πρώτου με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια από αυτοκίνητα και καταστήματα στην περιοχή. Επεισόδια αναφέρθηκαν και μεταξύ ομάδων μεταναστών καθώς κάποιοι μετανάστες έλεγαν στους υπόλοιπους πως ακόμα και αν προκλήθηκαν από τους νεαρούς, δεν έπρεπε να αντιδράσουν βίαια. Επίσης στις 1/3 ομάδα μεταναστών (ενδεχομένως σε κατάσταση μέθης) αναφέρθηκε πως πέταξε πέτρες σε διερχόμενα οχήματα .
http://892fm.blogspot.com/2011/03/blog-post_8035.html
Δυστυχώς οι ακραίες συμπεριφορές δείχνει να κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα. Ενώ όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες ανθρώπων, συμφωνούν πως ευθύνη για τον εγκλωβισμό των μεταναστών που επιθυμούν να φύγουν από την Ηγουμενίτσα, έχουν οι ασκούμενες πολιτικές και οι πολιτικοί που τις εφαρμόζουν, εάν παρασύρονται κάποιοι σε ακραίες συμπεριφορές βίας, οι πολιτικοί αντί να απολογηθούν, θα εμφανιστούν τιμητές και θα μετακυλίσουν για μια ακόμα φορά τα βάρη επίλυσης των προβλημάτων, στην τοπική κοινωνία και σε αναξιοπαθούντες ανθρώπους, που σπρώχνονται να αντιδικούν μεταξύ τους για τις ευθύνες άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου